fragor om sparande

Frågor om sparande

...

Här har vi samlat några avpersonifierade frågor som vi fått in via Sparklubben och Spiltan och de svar vi gav. Välkommen och läs för kanske vi har svaret på just den frågan som du har.
Tipsa / dela   rss icon skriv ut

Låna för att spara?

Fråga: En nyfiken fråga. Om man tex skulle gå till banken och låna 100 000 kr och sätta in i ett fondsparande, skulle man gå plus då om låt säga fonden steg 10% på ett år? Då tänker jag på att man först betalar lånets ränta, sätter in pengar på själva lånet, samt kanske även sätter in 1000kr i månaden på fonden. Sen måste man väl även ta med förvaltningsavgiften på 1,5 %. Dålig eller bra idé?

Svar: I teorin är din idé inte dum. Och dessutom ser egentligen kalkylen lite bättre än ut den du skriver eftersom all avkastning i en fond är efter förvaltningsavgiften är betald, så har en fond stigit med 10 procent så har du fått 10 procent i avkastning innan skatt. Men sedan vill Skatteverket ha 30 procent av din vinst så egentligen har du fått 7 procent i avkastning.

Men om vi struntar i teorin så är jag och mina kollegor skeptiska till att låna pengar för att placera. För förr eller senare kommer en börsnedgång och då är det inte kul att se placeringen minska i värde och dessutom ska du betala räntor och amorteringar. Så istället för att gå till banken är mitt tips att du startar ett månadssparande i en bra fond som till exempel Spiltan Aktiefond Sverige. Det kommer ta längre tid men det kommer att växa på sig snabbare än du tror och helt plötsligt en dag har du riktigt mycket obelånade pengar i en bra fond.

08:e Mar 11


1 kommentar

29:e Jun 14 Skrivet av: Uffe
Det hela kommer an på vilken risk man kan utsätta sig för. Är du väldigt rik är det vettigare att belåna sig än om man är fattig. Även tid (hur lång tid man tänkte sig göra det ) och övrig situation spelar in. Men i teorin så är det vettigt att låna billigt och investera. De flesta företag lånar ju för att investera. Sen finns ett gammalt danskt ordspråk: Om du lånar 50 000 kan du få problem med banken, om du lånad 50 000 000 kan banken få problem med dig.


Kommentera

Namn *
E-post *
Meddelande *
Säkerhetskod *
 
 
Visa alla bloginlägg

kocken
VD nominerad till årets entreprenör
23259
23498