fragor om sparande

Frågor om sparande

...

Här har vi samlat några avpersonifierade frågor som vi fått in via Sparklubben och Spiltan och de svar vi gav. Välkommen och läs för kanske vi har svaret på just den frågan som du har.
Tipsa / dela   rss icon skriv ut

Kapitalförsäkring eller depå?

Fråga: Tycker du att jag ska spara i en kapitalförsäkring eller i en vanlig depå. Jag kommer inte göra många affärer, ej ha många aktier (en handfull) och köpa för att behålla.

Svar: Vi har varit lite veliga när det gäller kapitalförsäkringar. Vi har varit lite skeptiska till avkastningsskatten och att det är försäkringsbolaget som står som ägare till aktier så att man inte kan utnyttja aktieägarförmåner som till exempel billigare liftkort och boende för SkiStaraktieägare.

I dagsläget måste man komma upp i en avkastning på över 4-5 procent i snitt för att det ska löna sig med en kapitalförsäkring då den tar ut en årlig skatt på 1 procent på hela beloppet istället för 30 procent på vinsten. Nu har regeringen flaggat upp för att man ska höja avkastningsskatten, men jag tror (och hoppas!) att den inte höjs för mycket så förmodligen kommer det även i fortsättningen vara bra med en kapitalförsäkring om man har bra aktier.

Så med bra utvalda aktier så är en kapitalförsäkring fortfarande en bra sparform för sitt aktieägande.

09:e Mar 11


1 kommentar

07:e Sep 12 Skrivet av: Magnus D
Om du placerar i stabila bolag med bra direktavkastning högre än 3,5% är en placering via kf bättre än depå förutsatt att du väljer en kf-lösning utan övriga kostnader. Avanza eller Nordnet är att rekommendera. Vid en dir.avk om 3.5% i depå dras 30% skatt vilket motsvarar 1,05% Äger du aktierna via kf blir skatteavbränningen vid utd 0% men du betalar i dagsläget i stället en årlig skatt om ca 1% per år så det blir skatteneutralt. Vid dir.avk större än 3,5% blir kf-lösningen bäst. I dag är det inte svårt att hitta bra basaktier med dir.avk överstigande 3,5% Om du vid något tillfälle sedan gör en omplacering slipper du via kf-lösningen allt vad heter deklarationsarbete och det är också värt något.


Kommentera

Namn *
E-post *
Meddelande *
Säkerhetskod *
 
 
Visa alla bloginlägg

kocken
23498
VD nominerad till årets entreprenör
23259