Niklas Larsson

Sparbloggen

Av Niklas Larsson

Tipsa / dela   rss icon skriv ut

Välj rätt lågrisksparande!

När det stormar på aktiemarknaderna händer det att en del sparare vill flytta pengarna till ett säkert sparande. Även om jag tror det är hopplöst med tajming och det är spartiden som bör avgöra hur ditt sparande är placerat – mer om det i min krönika på Privata Affärers nätupplaga som du kommer till genom att trycka på den här länken.


Men om jag nu kommer på att jag snart ska använda mina pengar som varit placerade på aktiemarknaden och vill minska min risk – hur ska jag placera då? Om man läser i tidningar i så väl papper som på webben eller tittar på statistik vad de mest aktiva spararna gör så verkar Guldfonder och Obligationsfonder vara det som gäller. Och även om jag inte vill ikläda mig rollen som Brasses figur i ”Fem myror är mer än fyra elefanter” när han vid sin lattjo lajbanslåda ropar FEL, FEL och åter FEL så tycker jag att det finns ett varningens finger att höja.


”Felet” med guld är att det inte alls är någon trygg hamn för sparpengarna. Däremot har det alltid varit en tillflyktsort när allt känns oroligt. Så i oroliga tider brukar guldet rusa uppåt just de dagar när det är stökigt på aktiemarknaderna, men eftersom många mindre sparare reagerar just när börsen har fallit och då köper guldet som redan har stigit i värde så säljer man det ena på botten och köper det andra på toppen. Ingen lyckad kombination. Guldet är dessutom, för att prata finansspråk, väldigt volatilt och så fort aktiemarknaden visar tecken på återhämtning så faller guldpriset och det finns en risk att den säkra placeringen kanske inte var så säker.  


Om jag fortsätter att vara negativ så sticker jag även ut hakan och säger att så kallade ”Långa räntefonder”, eller Obligationsfonder som de även kallas, är något som hittills har varit bra i år men riskerar att vara en mindre bra placering under resten av året. Anledningen är att den här typen av räntefonder stiger i värde när räntorna på längre löptider (mer än 1 år) sjunker och med tanke på att till exempel flera långa räntor är nere på all-time-low för de senaste 100 åren så känns det inte som räntorna kan falla mycket mera. Utan med största sannolikhet så kommer de att börja stiga och då sjunker värdet på Obligationsfonderna.  


Vad finns det då kvar om man vill ha ett lågrisksparande. Slaget står mellan ”korta räntefonder”, eller penningmarknadsfonder som de också kallas, och bankkontot. Utan att ha 100-procentig koll på alla räntesatser på bankkonton så bör man även här vara vaksam för att få de bästa räntorna måste man oftast låsa pengarna på en viss tid, som exempelvis 2 år, och då riskerar din tillfälliga parkering av pengarna bli en långtidsparkering där pengarna är inlåsta samtidigt som börserna kanske återhämtar sig med full kraft.


Vinnaren i mina ögon blir helt enkelt korta räntefonder och då är en låg avgift väldigt viktig. Och även om vi är part i målet så är vi på Spiltan Fonder övertygade om att fonder som Spiltan Räntefond Sverige (med marknadens lägsta avgift på 0,1 procent) är ett bra alternativ till de som vill ha ett lågriskalternativ de kommande månaderna. Men för de som är mer långsiktiga i sitt sparande så kan man se den senaste börsnedgången som ett utmärkt köptillfälle och helt rätt tidpunkt att fylla på pengar i sina aktiefonder eller starta ett månadssparande.

26:e Aug 11


2 kommentarer

09:e Sep 11 Skrivet av: Niklas Larsson
Mycket bra kommentar Tobias. Det kommer förmodligen späda på sedan tidigare höga volatiliteten på guld. Tack för inputen/ Niklas

26:e Aug 11 Skrivet av: Tobias
Borde det dessutom inte vara risk att länder i kris dumpar ut sina guldreserver i dessa tider? Jag gissar att guldpriset inte är stabilare än att det ruckas rejält.


Kommentera

Namn *
E-post *
Meddelande *
Säkerhetskod *
 
 
Visa alla bloginlägg

Tid är pengar. Spara och vinn tid
Spiltan värnar om miljön. Spiltancykeln
Låt dina pengar växa. Spara i Spiltan Fonder
Irländskt landskap