Niklas Larsson

Sparbloggen

Av Niklas Larsson

Tipsa / dela   rss icon skriv ut

Krönika på Privata Affärer

Dagligen kan man läsa artiklar om tips på hur man sänker sin boränta och tipsartiklarna kommer säkert att tilltaga nu när bankerna snart ska presentera sina kvartalsrapporter. Och visst är det bra att vara om-sig-och-kring-sig och försöka sänka sina kostnader - inget fel i det. Men frågan är till vilket pris?

 

Man ska komma ihåg att bankerna självklart har prutmån på sina boräntor under förutsättning att du lyfter över din övriga privatekonomi till dem. "Visst kan du få några tiondels procentenheter lägre ränta under förutsättning att du startar ett fondsparande för X tusen i månaden och även startar ett pensionssparande" är nog de villkor som många möts om när de vill pruta på sin boränta. Och banken ser på din totala lönsamhet (för banken!) och då är det många gånger smartare för banken att binda upp kunden i ett pensionssparande på 30-40 år och deras fonder som egentligen är alldeles för dyra indexfonder om det endast kostar lite lägre ränta på bolånet tills nästa gång de binder om din ränta.   

 

Då är det bättre att strunta i de där tiondels procentenheterna lägre boränta och istället välja bra fonder som faktiskt slår sitt index och strunta i att låsa in pengarna i ett pensionssparande till höga avgifter.

 

Och här är krönikan på Privata Affärers nätupplaga där jag skriver om ämnet.

19:e Apr 12


Kommentera

Namn *
E-post *
Meddelande *
Säkerhetskod *
 
 
Visa alla bloginlägg

Niklas, bloggar om sparande på Spiltan
Låt dina pengar växa. Spara i Spiltan Fonder
Tid är pengar. Spara och vinn tid
Erik Brändsström är VD Spiltan Fonder och sparexpert