Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

7 december 2011

Sparrebellen Nr 53: Bättre avkastning än börsen - lägre kostnader än index!

I förra veckan introducerade Spiltan Fonder, Aktiefond Investmentbolag. Fonden innehåller en portfölj av svenska investmentbolag som historiskt har gått bättre än börsen. Fonden har fått stor uppmärksamhet i media och till exempel skrev en av Sveriges ledande fondanalytiker, Jonas Lindmark på Morningsstar ”Äntligen en ny sorts fond”. I budskapet till svenska folket hur man skall spara långsiktigt i aktier har vi på Spiltan predikat tre alternativ:


1. Egna aktier: Att köpa och behålla en portfölj av investmentbolag är ett av de bästa alternativen. Ger aktiv förvaltning och ägande i Sveriges bästa bolag. Historisk har en sådan portfölj gett en överavkastning i jämförelse med börsen men också exponering mot ett antal onoterade bolag.
2. Indexfonder: Spara i dem med lägst kostnader. Bra om man inte tror att det finns någon förvaltare som kan slå index. Warren Buffett säger att ”dumma pengar blir smarta när de väljer indexfonder”.
3. Aktiva fonder: Spara bara i fonder som verkligen är aktiva och väljer ut de bästa bolagen oberoende av deras vikt i index. Det finns faktiskt förvaltare som över långa tidsperioder skapat en meravkastning.

Det fantastiska med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att fonden kombinerar alla tre alternativen. Fonden köper och behåller investmentbolag som har aktiv förvaltning av sina portföljbolag. Fonden har en förvaltningskostnad på 0,2 % vilket är lägre än snittet för alla svenska indexfonder. Dessutom har fonden låga transaktionskostnader då fonden köper och behåller bolagen. Genom investmentbolagen får man också en aktiv förvaltning av deras portföljbolag.

Fler år