Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

4 oktober 2010

Fler rika skapar fler jobb

Fler rika skapar fler jobb, 4Oktobertidningen sept 2010

Att ta från de rika och ge till de fattiga är ett vanligt politiskt budskap. I Sverige drabbar det företagare som anses tillhöra de rika. Därför säger politiker att de vill gynna företagare som skapar nya arbetstillfällen men det är inte politiskt möjligt att gynna denna grupp. Politiker säger en sak men gör något annat i praktiken.

Men låt oss studera hur det gick till när våra svenska storföretag startade för 100 år sedan. Deras framgångar har varit grunden till uppbyggnaden av den svenska välfärdsstaten. Vi kan då konstatera att nästan alla företagsgrundare hade hjälp av rika privatpersoner när de startade sina företag. Sven Wingquist fick hjälp av de göteborgska handelssläkterna Carlander och Mark när SKF startades 1907. SKF startade med en arbetsstyrka på 12 man och tolv år senare hade SKF 100 miljoner i försäljning, verksamhet i 30 länder och 5000 anställda. SKF visar hur viktig de rika finansiärernas roll var i företagsbildandet. Uppfinnaren – grundaren var oftast tekniker av blygsam härkomst som inte själv kunde finansiera sitt företag.

 

När Jonas Wenström uppfann dynamon och grundade ASEA var det kvarnägaren G A Engelbrektsson som bidrog både med lite plats i kvarnen och nödvändigt kapital. I bolagsbildningar från denna tid återkommer ständigt ett tjugotal namn av samma rika Stockholms-, Göteborgs- och Malmöfamiljer.

Idag kallar vi ofta denna typ av finansiärer för affärsänglar vilka ofta är framgångsrika före detta entreprenörer som sålt sina företag. Tyvärr har inte vikten av affärsänglar uppmärksammats i den svenska debatten. Istället är den dominerande inställningen att staten måste göra en stor insats för att hjälpa nya företagare.

 

Nyföretagare är ofta udda och brinner för en idé som är okonventionell i den allmänna uppfattningen. Nytänkare i en bransch är inte belastad med många års erfarenhet hur saker skall göras. Varför är det då den allmänna uppfattningen att det är byråkrater på statliga institutioner som skall kunna bedöma nya affärsidéer? Nej, precis som för hundra år sedan så behövs det kapital från affärsänglar och privatpersoner som även satsar med hjärtat i nya projekt. Det är också en kombination av kapital, kunnande och kontaktnät som nya företagare behöver när de startar.

Sverige behöver alltså mindre statliga satsningar och fler rika privatpersoner som kan stötta nya företagsidéer om vi skall få fart på jobbtillväxten. Det kan vi åstadkomma om den nya regeringen som vinner valet:

 

1) Avskaffar den statliga inkomstskatten som är en skatt på utbildning och kompetensutveckling. Varför måste staten ha så bråttom att få in sina intäkter? Om fler får en ökad nettoinkomst skapar det fler rika personer som också ökar konsumtionen och momsintäkterna dramatiskt.

2) Avskaffar 3:12-reglerna = fåmanslagarna= företagsbyggarskatten. Ingen som startar ett svenskt fåmansbolag vet hur mycket skatt man får när man säljer bolaget. De extremt krångliga reglerna kostar i regel mer i efterlevnad än de drar in till statskassan. Det låser också in företagare i sina gamla företag men Sverige behöver fler affärsänglar som kan hjälpa entreprenörer att starta nya företag.

3) Inför lägre skatt på långa aktieinnehav. Det innebär att svenska folket blir mer långsiktiga i sina aktieplaceringar vilket ger större förmögenhetsuppbyggnader. Den eviga skattebelastningen på aktievinster på 30 % gör att svenskar blir kortsiktiga och att finansbranschen tjänar miljarder på transaktionsintäkter. Transaktioner är finansbranschen modersmjölk.

4) Inför avdragsrätt för gåvor. Sverige är ett av de få länder som inte har några incitament för privata gåvor. På initiativ av miljadärerna Buffett och Gates har det startats en internationell kampanj för att rika skall skänka bort halva sin förmögenhet. Med avdragsrätt och fler rika svenskar skulle vi få fler donationer även i Sverige.

5) Inför ett riskkapitalavdrag för placeringar i onoterade bolag både för privatpersoner och affärsänglar som driver verksamhet i svenska aktiebolag. Liknande incitament har skapat många nya arbetstillfällen i England och Frankrike.

 

Precis som för 100 år sedan skapar rika människor nya jobb. Låt fler svenskar bli rika så kommer de att göra satsningar som skapar mer nya jobb i Sverige.

 

Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan
Författare till ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” .

 

Fler år