Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

16 april 2013

VDs fråga till Investors ledning på årstämman 15 april

Mitt namn är Per H Börjesson och jag representerar i huvudsak aktieägaren Spiltan Fonder där jag är ordförande.

Först skulle jag vilja framföra ett stort tack för den fina utvecklingen i Investor under 2012 som gett en god avkastning för alla Investors aktieägare. Spiltan Fonder startade för ett och ett halvt år sedan Aktiefond Investmentbolag som till en låg kostnad köper Investor och andra investmentbolag. Under 2012 blev den nya fonden faktiskt den bästa svenska aktiefonden.

Jag har en fråga angående investmentbolagsrabatten. Man hör ibland från företrädare från investmentbolag att rabatten skulle minska bara man gör bra affärer. Jag tror att antalet affärer på kort sikt kan ha betydelse för rabatten men en bättre strategi är att köpa och behålla sina innehav precis som världens bästa aktieplacerare Warren Buffett gör.

Istället tror jag att rabatten till stor del beror på att rådgivare i finansbranschen egentligen är säljare och att de tjänar mer pengar på att rekommendera dolda indexfonder och försäkringssparande med höga kostnader än att rekommendera att man skall köpa och behålla Investor i 20 eller 30 år som inte ger några intäkter alls till rådgivaren. För att ändra på detta beteende tror jag att man måste informera spararna om vilken bra långsiktig placering Investor är. Min fråga är därför; vilka resurser lägger Investor ned på att marknadsföra aktien och vad skulle Ni kunna göra mera? 

Per H Börjesson
Ordförande Spiltan Fonder

Svar från Börje Ekholm:
Av fyra anställda på informationsavdelningen arbetar uppskattningsvis två med IR-frågor och gör olika typer av aktiviteter. Av regelskäl får vi inte marknadsföra oss i USA. För en långsiktig placerare spelar heller inte rabatten så stor roll, så länge den inte varierar för mycket, för det är ju Investors avkastning som är det viktiga på lång sikt.

Fler år