Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

9 december 2013

Sparrebellen Nr 84: Julklappsbok bättre än privat pensionssparande

Inför årsskiftet är budskapet från många pensionsbolag och banker att "nu är det dags att utnyttja utrymmet för skattemässigt avdragsgillt pensionssparande". Det tragiska är att av de två miljoner svenskar som utnyttjar avdraget på 12 000 kr per år kommer ca 80 % av dessa att få högre marginalskatt när de tar ut pengar som pensionärer. Detta på grund av att jobbskatteavdragen sänker skatten för alla med lägre inkomster.


Då pensionssparande ofta har höga kostnader och då man dessutom är inlåst i sitt sparande tills man är 55 år gammal är det tveksamt om man skall utnyttja avdragsrätten, även om man har hög inkomst.

 

Därför är det glädjande att Månpocket inför julen ger ut min bok om pensioner i en pocketversion med den nya titeln ”Så här blir du miljonär som pensionär”. Budskapet är att om man optimerar sin inkomstpension från svenska staten, premiepensionen och tjänstepensionen behöver man inte utnyttja det avdragsgilla pensionssparandet. Men, givetvis är det en bra idé att spara med skattade pengar i egna aktier eller fonder. Då blir frågeställningen istället om man skall placera via en kapitalförsäkring

Fler år