Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

31 oktober 2011

En enorm överlönsamhet - Veckopanelen på Realtid.se diskuterar

Finanskrisen följs av en regulatorisk kanonad mot finansbranschen och krav på förstatligade banker. Veckopanelen på Realtid.se, som består av: Klas Eklund, senior economist SEB, Johan Ehrenberg, författare och debattör, vd ETC, Per H Börjesson, vd Investment AB Spiltan, Johan Hansing, chefekonom Svenska Bankforeningen, Anders Ackebo, senior counsel Setterwalls och Johan Norberg, författare och debattör - diskuterar konsekvenserna och riskerna.

Nedan kan du läsa vad Spiltans VD svarade på en av frågorna... Läs hela artikeln nedan.

 

1. Det sveper en flodvåg av ny reglering och lagstiftning över finansbranschen. Handlar det om genomtänkta idéer eller en akut krisreaktion?
Per H Börjesson:
- Mer regleringar anses politiskt korrekt och skall förhindra nya kriser. Problemet är att de som struntar i alla regler, till exempel Madoff och nu senast UBS-mäklaren, kommer att finnas även i framtiden. Däremot gör alla regler att det nästan är omöjligt att starta nya verksamheter i finansbranschen då de drabbar alla oberoende av storlek. Det innebär att mindre aktörer får en konkurrensnackdel gentemot större aktörer som dessutom alltid räddas av staten för att de är "too big to fail". De stora aktörerna kan fortsätta med höga bonusar och ersättningar till anställda och utdelningar till aktieägarna. Reglerna gör, tvärt emot avsikten, att finansbranschen kommer att fortsätter att vara en mästare på att ha höga privata vinster och socialisera eventuella förluste

Fler år