Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

11 oktober 2016

Sparrebellen Nr 111: Entreprenörer/aktieplacerare - sälj inte bra bolag/aktier för tidigt

Ett av de vanligaste misstagen som bolagsbyggare, professionella placerare och privatsparare många gånger gör är att de säljer bra bolag alldeles för tidigt.Ett exempel på att man skall köpa och behålla och inte oroa sig för när aktieplaceringarna går ned är Lennart "Aktiestinsen" Israelsson som i år fyllt 100 år. Så här har hans portfölj utvecklats sedan han började investera i aktier år 1946:

aktiestinsen_portfölj_200


Exempel 1: Spiltan missade 3000 %
En av Investment AB Spiltans första investeringar 1998 var det onoterade bostadsfastighetsbolaget Förstaden. Vi ägde en liten andel av bolaget och de andra delägarna ville sälja av olika skäl så vi sålde bolaget efter bara ett år, med en vinst på 120 %. Om vi istället hade behållit fastigheterna söder om Stockholm hade vi idag kanske haft en värdestegring på närmare 3000 %.

Exempel 2: Även experter gör fel
Som beskrivs i senaste numret av Privata Affärers Placeringsguide, är när två rutinerade investerare ombeds nämna något av de största misstag de gjort avseende placeringar.
Svaret blev: ”vi har sålt bra bolag för tidigt”.

Exempel 3: Sälja majoritetsandel av sitt bolag till riskkapitalist eller en minoritetsandel till ny partner?
Man kunde också läsa om framgångsrika entreprenörer som sålt 90 % av sitt bolag, för fem år sedan, till en riskkapitalist och nu tjänat ytterligare 100 miljoner när resterande del av bolaget sålts.

Låt oss göra ett räkneexempel för att visa hur dålig den affären egentligen kanske var:

Om bolaget var värt 1 miljard kronor fick entreprenörerna loss 900 miljoner kronor när de sålde 90%. Om vi antar att bolaget växer med 15 % om året innebär det att bolaget dubblat i värde vart femte år och alltså blivit värt 2 miljarder kronor fem år senare. Entreprenörerna tjänar då ytterligare 100 miljoner kronor på de 10 % de behållit, som tidningsjournalisten mycket riktigt påpekade. Om vi också antar att de 900 miljonerna hade placerats på börsen och gett 8 % i avkastning blir totalförmögenheten efter 5 år 900 x 1,08 x 1,08 x 1,08 x 1,08 x 1,08 = 1320 plus 200 (för de 10 % de behållit av bolaget) = totalt 1520 miljoner kronor.

Egentligen har alltså entreprenörerna förlorat 480 miljoner kronor på att inte behålla bolaget ytterligare fem år. Notera att kalkylen blir ännu sämre om man även lägger in en skattebelastning vid den första försäljningen.

Riskkapitalister vill oftast köpa majoriteten av ett bolag så att de kan belåna förvärvet och få högre avkastning på den egna insatsen. I exemplet ovan hade det ekonomiskt varit en mycket bättre affär att sälja en minoritetspost till ett lägre pris på hela bolaget och behålla en så stor andel som möjligt av den mest värdefulla tillgången de hade – det egna bolaget. Då hade de kanske både fått in en partner som tillfört lika stor kompetens som riskkapitalisten och fått in tillräckligt med kapital för att trygga den egna privatekonomin. Läs hela Sparrebellen genom att klicka på länken nedan.


Fler år