Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

16 september 2013

För övrigt anser jag att 3:12-reglerna bör avskaffas...

Öppet brev till partisekreterare Kent Persson samt riksdagsledamöterna Mats Odell, Per Åsling, Fredrik Schultse, Mats Pertoft och Carina Adolfsson Elgestam:

Hej,

Intressant att lyssna på er i Almedalen. Tyvärr tyckte jag det blev för mycket bråk om hur det nya förslaget drivits igenom istället för en diskussion om vad som är rimliga regler och skatter för Sveriges fåmansföretagare. Bifogar ett litet PM ”Alla svenskar vill ha färre regler för företagare och mer rikskapital som ger fler jobb” som utvecklar tankarna och som uppmanar er att sätta er ner och över blockgränserna diskutera hur vi kan ta bort stora delar av 3:12-reglerna och ersätta dem med 30 % skatt på utdelning för alla vilket faktiskt skulle öka statens skatteintäkter.

Förutom att det är helt orimligt att man inte vet vad man får för skatt när man startar företag och  alla kostnader med att fylla i K10 blanketter för Sveriges 240 000 fåmansföretagare så underskattar ni effekterna av att vi får mindre riskkapital på grund av 3:12-reglerna. Bifogar också mitt inlägg i tidningen Balans ”3:12 reglerna hämmar tillgången på riskkapital” och ledaren från DI, maj 2011 ”Därför är det dags att slopa 3:12 reglerna”. Notera i den sistnämnda artikeln hur superentreprenören Mikael Runheim, som startat IT-bolaget Episerver, på grund av 3:12-reglerna nu matar duvor istället för att vara affärsängel och hjälpa nya entreprenörer att utveckla sina företag. Hur kan vi ha sådana regler om vi vill skapa fler tillväxtföretag i Sverige ?

Om ni vill läsa mina tidigare inlägg runt 3:12 kan ni studera dem på www.spiltan.se under fliken I media/debattinlägg/3:12. Efter riksdagsdebatten om nya modifierade 3:12-regler i december 2005 skrev jag till exempel inlägget på DI debatt ”Revisorernas och konsulternas julafton” (bifogas). Nu drygt sju år senare kan vi konstatera att de verkliga vinnarna på nya 3:12 återigen blev konsulter, advokater och revisorer som dessutom är de som överutnyttjar regelverket. Det bästa sättet att klämma åt dem är att avskaffa 3:12 och låta alla betala 30 % skatt istället.

Med vänlig hälsningar
Per H Börjesson

Fler år