Investment AB Spiltan investerar 50 miljoner kronor i Soft Cap som förvärvar lönsamma IT-bolag

Pressmeddelanden
SoftCap och Spiltan

Den nystartade bolagsgruppen Soft Cap Holding Sweden AB (”Soft Cap”) med bas i Växjö förvärvar lönsamma IT-bolag i främst södra Sverige. De första förvärven är klara och Spiltan investerar 50 miljoner kronor i bolagsgruppen.

Soft Cap fokuserar på att förvärva stabila och lönsamma IT-bolag, företrädesvis produktbolag, som drivs av duktiga entreprenörer och bra management. Dessa återinvesterar delar av köpeskillingen i Soft Cap och får på så sätt chansen att bli en del av en större och växande bolagsgrupp, samtidigt som de förvärvade bolagen kan fortsätta att agera och drivas självständigt.

Soft Cap tillförs 70 miljoner kronor för att ”kickstarta” bolagsbyggandet, varav Investment AB Spiltan investerar 50 miljoner kronor.

Soft Caps målbolag omsätter normalt cirka 20–50 miljoner kronor om året och har en EBIT-marginal på minst 15 %. De första förvärven är Softwerk, InfoTrader samt ytterligare ett förvärv som kommer att offentliggöras inom kort.

Softwerk är ett mjukvaruutvecklingsbolag i Växjö med cirka 30 anställda med kunder som Fortnox och Danfoss. InfoTrader, baserat i Karlskrona, är ett av Sveriges ledande kunskapsföretag inom digitala informationstjänster med fokus på områdena fastighet, företag, karta, fordon och person, vilka säljs via abonnemang och ”pay as you go”. Soft Cap har i dagarna bistått InfoTrader att förvärva en verksamhet som erbjuder ett molnbaserat verktyg för projekt inom geografisk information.

Vd för Soft Cap är Markus Moding, som har en bakgrund som kommersiellt ansvarig för Vismas molnbaserade produkter och har även grundat DocOnline, en digital vårdgivare i Indien med över tre miljoner betalande användare. Han kommer att driva Soft Cap tillsammans med CFO Markus Holm, som utöver sin långa bakgrund som CFO och managementkonsult i både noterade och privata bolag också var med i uppstarten av Växjöbaserade Boss Media, noterat på Stockholmsbörsen under många år, samt var medgrundare till den digitala prenumerationstjänsten Readly.

De två entreprenörernas kompletterande erfarenhet och kompetenser imponerade på Spiltan:

– Markus Moding och Markus Holm är ett väldigt starkt team som med sin lokala förankring, entreprenörsanda och driv inger förtroende, säger Göran Pallmar, vice vd för Investment AB Spiltan. Genom investeringen i Soft Cap får vi på ett effektivt sätt exponering mot lönsamma tillväxtbolag inom IT som annars är för små för oss att bli delägare i.

– Spiltans entreprenörsvänliga renommé och långa ”track record” av investeringar i bolag i södra Sverige var viktiga när vi valde investerare, säger Markus Moding, vd för Soft Cap. Med Spiltan som partner blir det lättare att förvärva attraktiva målbolag och bygga upp vår företagsgrupp.