Investment AB Spiltan investerar i United Robots – ser stor potential i automatiserade redaktionella texter

Pressmeddelanden
United Robots hjälper nyhetsredaktioner med att skapa redaktionell automatisk journalistik – genom smarta textalgoritmer. Med 15 miljoner kr i tillväxtkapital från Spiltan ska bolaget nu växa snabbare internationellt.

Med kunder som Bonnier, Schibsted och belgiska DPG Media har bolaget redan levererat över 4 miljoner automatiskt skrivna artiklar på sex olika språk. United Robots smarta automatiserade texter bygger på högt ställda krav från kunderna och ny teknik i form av AI och språkteknologin NLG, Natural Language Generation. De automatiskt skrivna artiklarna kompletterar journalistiken inom områden som sport, trafik och hyperlokala nyheter. Bolaget har årligen återkommande intäkter, ARR, på cirka 20 miljoner kr och ambitionen är att växa kraftigt genom etablering på nya marknader och inom nya affärsområden.

United Robots har etablerat sig väl i Norden och påbörjat expansionen i Europa. Entreprenörerna bakom United Robots, Sören Karlsson och Johan Ejermark, har över 20 års erfarenhet av media och tech. De menar att mediehusen i Norden är föregångare när det gäller teknik och digitala affärsmodeller och har kommit längre än andra i ett internationellt perspektiv. 

– Det finns en nyfikenhet och experimentvilja kring teknik, som är unik bland nordiska journalister och redaktionsledare, säger Sören Karlsson, grundare och vd för United Robots. Tillsammans med våra kunder har vi skapat format som gör det möjligt att lägga ut repetitivt arbete på våra textrobotar och få ut mer av den kreativa processen. Nu vill vi att medier i fler länder ska upptäcka fördelarna med våra produkter.

Investment AB Spiltan investerar 15 miljoner kr i United Robots för att bolaget ska få större resurser att satsa på internationell tillväxt och teknikutveckling. 

– Vi har följt United Robots en längre tid och är imponerade över att teamet lyckats leverera enligt plan, trots ett utmanande 2020, säger Björn Persson, ansvarig Investment Manager på Spiltan. Bolaget har byggt upp en respektingivande kundlista i Norden, och vi tror på att det på sikt finns ett stort värde för denna typ av kompletterande journalistik även globalt. På Spiltan är vi vana vid att guida företag som vill växa internationellt och ser fram emot att tillsammans med United Robots skala upp verksamheten.

– I våra kontakter med Spiltan har vi fått bekräftat att vi har många gemensamma värderingar, säger Sören Karlsson, grundare och vd för United Robots. Det märks att Spiltan är lika måna som vi om att prioritera bolagets bästa på lång sikt. Det gör det lättare att bygga ett sunt bolag, med produkter och teknik i världsklass.