Investment AB Spiltan och NEA Partners investerar i Besedo

Pressmeddelanden

Spiltans portföljbolag Besedo som erbjuder content moderation för ett tryggare internet har genomfört en ny finansieringsrunda på ca 45 miljoner kr, där Investment AB Spiltan deltar. Nu kliver även NEA Partners in som ny investerare i modereringsbolaget.

Besedo är en branschledande och global helhetsleverantör av innehållsmoderering (ofta kallad content moderation). Bolaget skapar ett tryggare internet genom att städa bort olämpligt och olagligt innehåll på marknadsplatser, dejtingsidor och communitys. Besedo kan hantera all typ av innehåll genom automatisk och/eller manuell moderering och bland kunderna märks bland annat marknadsplatsen Ebay, dejtingsidan Meetic.com (Match Group) och franska samåkningsplattformen BlaBlaCar. Omsättningen för 2021 väntas uppgå till ca 122 miljoner kr.

Bolaget grundades 2002 med fokus på manuell moderering, som på senare år blivit alltmer automatiserat genom artificiell intelligens och maskininlärning. Besedo har närmare 400 anställda fördelat på sju kontor: Stockholm (HQ), Malta, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Colombia och Malaysia.

– Det finns ett stort intresse för våra tjänster i takt med den ökade användningen av digitala tjänster som tyvärr för med sig bedrägerier, hatfulla inlägg och ’fake news’. Därutöver är det också ökade regulatoriska krav och direktiv att bolag som verkar på nätet ska ansvara för användarinnehållet på sin site. Genom våra modereringslösningar hjälper vi våra kunder att plocka bort 99% av allt oönskat innehåll, och de kan i stället fokusera på sin core business, säger Petter Nylander, vd på Besedo.

NEA Partners är ett svenskt investeringsbolag som är backat av några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer, alla med lång erfarenhet och stor förståelse för betydelsen av en flexibel approach för att bygga framgångsrika bolag. Denna entreprenörsvänliga approach rimmar väl med Investment AB Spiltans investeringsfilosofi. Besedo passar väl in i NEA:s portfölj.

– Som en branschledande one-stop-shop med globala tier 1-kunder är Besedo välpositionerade i en marknad med hög underliggande tillväxt och starka marknadsdrivkrafter. Vi är imponerade av bolagets pågående transformation med ökad andel automatiserad moderering genom artificiell intelligens och maskininlärning, och vi är glada att kunna accelerera denna tillväxt genom ökade investeringar i sälj, marknad och produktutveckling, säger Edwin Olsson på NEA Partners.

Investment AB Spiltan, som har investerat i Besedo 2018 och 2020, deltar också i emissionen och försvarar sin ägarandel om ca 23 %.

– Besedo har tagit stora steg framåt i sin omvandling sedan vi investerade första gången. Satsningarna inom teknikutveckling och försäljning har resulterat i att bolaget nu åter igen har en hög tillväxttakt. Med nytt tillväxtkapital och NEA Partners ombord ska vi accelerera tillväxten ytterligare, säger Göran Pallmar, vice vd på Spiltan och styrelseordförande i Besedo.