Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

19 november 2014

Millionären - en sedelärande historia av Fritiof Nilsson Piraten

millionären_LVD, Per H Börjesson läste nyligen Fritiof Nilsson Piratens Millionären - en sedelärande och humoristisk skildring om profitören Oscar G Jönsson och hur han bygger upp en förmögenhet för att sedan förlora allt. Per H rekommenderar den varmt. Om du vill läsa den i sin helhet kan du skicka ett mail till mig marie@spiltan.se så skickar jag en pdf.fil.Handling:

”Det inte är farligt att låna, det är farligt att låna ut” det lärde sig Oscar G Jönsson, även kallad OG, på professor Knut Wicksells föreläsningar i nationalekonomi i Lund. Han berättade detta för sin far, pantlånaren och "Fadern slöt sin son till sitt bröst och grät av glädje att det fanns så mycken visdom att läras ut vid ett universitet". 

OG är en mästare på att manipulera och sko sig på andras bekostnad.  En kamrat från skoltiden menade att "OG stal inte och veterligen gjorde han aldrig nånting i sträng mening brottsligt men han hade en kuslig förmåga att slå under sig andras egendom". Han representerar "gulaschbaronernas" hela släkte när han gör sig en förmögenhet på att sälja ”gulasch” till tyska armén – ”i själva verket en ryslig aladåb av komagar, halvflådda oxsvansar, dödfödda kalvar, borstiga fläsksvålar”

Till sist får OG sitt straff och han drar sig tillbaka till sitt överintecknade gods, ”en trött, missmodig och i grund ruinerad man i yngre medelåldern”. Där dör han inom kort av slaganfall. Hans hunsade systerson författar gravskriften – 
”Guds Nåd för Kamelen genom Nålsögat”. 

Fler år