Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

10 oktober 2017

Nytt substansvärde 10 081kr/aktie + 1 494 kr/aktie

Handeln inleds på Pepins/Alternativa Listan onsdagen den 11 oktober och pågår till och med måndag den 16 oktober. Priset fastställs torsdagen den 12 oktober kl 16.00.

Investeringar i börsaktier (+1 387 kr per aktie)
Sedan förra substansvärdesrapporten har Paradox stigit med 16,50 kronor vilket innebär en ökning i Spiltans substans med 1 341 kr. En anledning är att Danske Bank tog upp bolaget för bevakning och kom med en analys av bolaget med riktkurs 94 kronor. Varje kronas förändring i Paradoxkursen förändrar Spiltanaktiens substans med 81 kronor.

Men vi har också sett en allmän uppgång på aktiemarknaden som även påverkar våra innehav i Berkshire Hathaway, Cinnober och Samhällsbyggnadsbolaget mm positivt.

Aktiemarknaden är en märklig varelse och för några månader sedan var alla oroliga för Trump, Nordkorea och potentiell ränteuppgång. Nu är alla positiva igen trots att inget har förändrats i sak. Warren Buffett sade i veckan att även om räntorna går upp med en procent är aktiemarknaden inte högt värderad men om räntorna går upp med tre procent har vi en övervärderad aktiemarknad.  Ni som tänker att ”den här gången är det annorlunda” och tror att räntorna inte kommer att stiga igen kan läsa min Sparrebell från 2012 om när räntorna var 500 %:

•Sparrebellen Nr 65: Räntan var 500 % för 20 år sedan

Övriga onoterade bolag (+88 kronor per aktie)
Spiltans styrelse gör löpande bedömningar av värden i portföljbolagen och om siffrorna förändras markant gör vi ändringar i den uppskattade substansen. Ökade värden på totalt 88 kronor per Spiltanaktie kommer i huvudsak från tre portföljbolag:  

Försäljning Digilär:

Under perioden har vi sålt ed-tech bolaget Digilär till förlaget Natur & Kultur. Det är tråkigt att sälja ett tillväxtbolag i en spännande bransch men bolaget kan nu utvecklas med en ny långsiktig ägare med stora samordningsfördelar. Största delen av försäljningen har ökat kassan och minskat övriga onoterade bolag. Det finns även ett avtal om tilläggsköpeskilling som kan påverka substansen positivt i framtiden. Läs pressmeddelandet om försäljningen och Breakit-artikeln nedan:
 
•Bokförlaget Natur & kultur köper digitala läroplattformen Digilär från Spiltan, Breakit.se
•Pressmeddelande: Natur & Kultur förvärvar Digilär

Nytt värde Sura Magnets
Spiltan förvärvade Sura Magnets i början av 2016 och under innevarande år har både omsättning och lönsamhet ökat kraftigt vilket gör att vi kan öka det uppskattade värdet. Du kan läsa mer om bolaget på http://www.suramagnets.se 

Nytt värde Kuststaden Projektutveckling

I samband med försäljningen av Kuststaden till Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) köpte de gamla ägarna, inklusive Spiltan, ut ett antal projektfastigheter i bolaget Kuststaden Projektutveckling. Vi kan nu konstatera att ett antal projekt har utvecklats enligt plan vilket gör att vi ökat värdet på bolaget i Spiltans substansvärde.

Placeringar på Pepins Group (+8 kr per aktie)

Även aktiekursen på Alternativa Listan har ökat under perioden med den största uppgången i Pepins Group. Pepins Group har också annonserat att bolaget skall göra en nyemission på 100 miljoner kronor där Spiltan kommer att öka sin ägarandel och även garantera hela emissionen tillsammans med några andra aktieägare. Läs mer på:  https://www.pepins.com/companies/pepins/
 Fler år