Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

26 april 2018

Sparrebellen Nr 121: Så här överlever du om du lever länge

Ett gammalt skämt i pensionsbranschen är att fråga ”om du talar om när du skall dö tar vi fram en perfekt pensionsplan”. Problemet är att ingen av oss vet hur mycket tid vi har kvar, men den glada nyheten är att vi lever allt längre så det gäller att planera sina pensionsuttag så att pengarna inte tar slut för tidigt.

När jag får frågan om vem som kan hjälpa till med råd om hur man bäst skall ta ut sin pension brukar jag hänvisa till Kollberg & Enqvist (www.koen.se) som tar betalt för nedlagd tid och även tar emot enskilda privatpersoner för rådgivning om pensioner.

Studio64 är en podd som handlar om ”den tredje åldern”, en omvälvande period i livet mellan arbetsliv och ålderdom. Jag blev erbjuden att delta i podden och i samband med det listade jag ned några tankar.

Nedan några sammanfattande tankar om hur man kan tänka när man börjar fundera på att ta ut sin pension:


1. Inkomstpensionen och PPM

Fördelen med den allmänna pensionen är att den är livsvarig och att man har flexibiliteten att starta och stoppa utbetalningarna när man önskar. Men, för varje år man väntar med att ta ut pensionen så ökar pensionen med ungefär 8 % resten av HELA livet.

Slutsatsen är att det är bra att försöka vänta med att ta ut den allmänna pensionen så länge som möjligt.

Läs hela Sparrebellen Nr 121 på Sparklubben.se nedan
 

Fler år