Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

29 november 2011

Så kan vi minska börsrobotarnas framfart

MINSKA BÖRSROBOTARNAS FRAMFART

På Svd Brännpunkt hävdar Johansson/Winter från tankesmedjan Infontology att det är fel att använda ordet kasino för robotarnas framfart på börserna och att reglera deras framfart. De hänvisar också till att efter blixtkraschen i New York rättade kurserna till sig själv. Men de nämner inte att robotarna, när kurserna var nere på botten, använde sig av tradertaktiken ”stuffing” som innebär att man skickar in ett stort antal order under kort tid. Det innebär att marknaden blockeras för alla andra placerare som gör att bara de snabba robotarna kan utnyttja köpläget.

Tyvärr måste vi också konstatera att börserna gjort allt för att förbättra för robotarna. Men förutom regleringar som Finansinspektionen utreder finns det flera sätt att återigen skapa ett mer rättvist börssystem för alla placerare. 

  • - Återinföra börsposter 
  • - Öka den så kallade ticksize, priset som kurserna sätts i, från dagens 1 öre som skulle göra att robotarna får mindre nivåer att lägga ut sina ordermattor 
  • -  Ta betalt en låg avgift för orderläggning 
  • -  Införa så kallade adaptiva mikro auktioner som delar upp handeln i kontinuerliga auktioner som innebär att närheten till börsens datorer inte får samma avgörande roll

Problemet är att alla åtgärder som minskar attraktiviteten för robotarna är ett hot mot börsernas lönsamhet. Därför är det de anslutna bolagen eller de långsiktiga placerarna som måste begära att klockan vrids tillbaks lite grand så att alla aktörer har mer jämlika villkor. Ett alternativ för de mindre bolagen är istället att börja med månatlig auktionshandel för sina aktier, så långt bort man kan komma från robotar. Då spar bolagen också stora kostnader genom att informationsgivning och redovisning inte behöver vara kontinuerlig.

Den viktigaste funktionen för börserna är att vara en marknadsplats för bolag för att skaffa kapital och ge möjlighet för långsiktiga placerare att köpa och sälja aktier. Om robotarnas framfart begränsas kommer dessa funktioner återigen i fokus för börserna. Övervakning, återinföra gamla regler, separata auktioner under börsdagarna alternativt varje månad är alla exempel på åtgärder som kan göra att förtroendet för börserna kommer tillbaks.

Per H Börjesson, Ordförande Spiltan Fonder

Carl-Johan Högbom, VD Alternativa aktiemarknaden
Debattartikeln införd på Newsmill den 29 november, 2011
Ladda hem hela artikeln nedan

Fler år