Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

29 november 2011

Sparrebell Nr 52: Köp en livförsäkring med återbäring från världens äldsta livförsäkringsbolag!

För 30 år sedan fick jag en genomgång av min privatekonomi av en försäkringsmäklare. Ett råd jag fick var att köpa en grupplivförsäkring. Försäkringen kostade 0,2 % av försäkringsbeloppet varje år och risken var då 0,1 % om året att jag skulle få en tegelsten i huvudet. 10 år senare gifte jag mig och gjorde min hustru till förmånstagare av försäkringen. Sedan glömde jag nästan bort försäkringen för den årliga betalningen hade jag lagt in på autogiro från mitt bankkonto. För två år sedan konstaterade jag att den årliga avgiften ökat till 0,5 % av försäkringsbeloppet samtidigt som min risk att få ett dödsfall med stigande ålder ökat till 1 % om året. Men dessutom visade det sig att försäkringen skulle upphöra vid 65 års ålder när jag verkligen började löpa en risk att få ett dödsfall.  Då gjorde jag bedömningen att min familj skulle klara sig utan de där pengarna och slutade med försäkringen.

På samma sätt är det många som får rådet av sin bank att teckna en livförsäkring på lånebeloppet när man köper en ny bostad. Det är en ju bra tanke att lånet skrivs bort om en låntagare skulle avlida. Kostnaden är kanske en ökad ränta på 0,3 % per år. Givetvis är försäkringen en bra affär för banken om dödsfallsrisken bara är 0,1 % och dessutom minskar ju bankens risk på utlåningen.

Ett bättre alternativ är att köpa en livförsäkring med återbäring från Allmänna Änke- och Pupillkassan www.ankepupillkassan.se som grundades 1783 och är världens äldsta
livförsäkringsbolag som hela tiden haft affärsidén att skydda familjers ekonomi vid en familjeförsörjares dödsfall. Den stora poängen med deras livförsäkring är att bolaget ger återbäring på alla pengar man betalt in plus ränta om man inte skulle ha dött när försäkringen förfaller vid till exempel 65 års ålder.
Läs hela Sparrebellen nedan.

Fler år