Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

6 februari 2012

Sparrebell Nr 56: Sluta pensionsspara

En kortfattad sammanfattning av boken ”Så här får du ett rikt liv som pensionär – Sluta pensionsspara.” av Per Håkan Börjesson.
Tidigare publicerad i Nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner Nr 1, 25 januari 2012

Nio av tio människor på vår jord har ingen pension alls. Av dem som har ett pensionssystem har Sverige ett av världens bästa. Sedan 10 år tillbaka har vi ett nytt pensionssystem som faktiskt innebär att de flesta svenskar kommer att ha ett pensionskapital på minst 2 miljoner kronor när de fyller 65 år plus möjligheten att under hela yrkeslivet placera kanske 7 % av lönen via PPM och tjänstepension. Men pensionsbranschens budskap i debattinlägg, annonser och personlig rådgivning är att pensionen inte kommer att räcka till det liv du vill ha som pensionär. Branschen har också med konstiga förkortningar, facktermer och obegripliga årsbesked lyckats skapa ett totalt kaos i pensionsfrågorna. För gemene man är pensioner därför förknippat med dåligt samvete och ångest.

Ofta visar information om pension en pyramid uppdelad i pensionens olika delar med en liten, liten pyramid på toppen för eget pensionssparande. Ångestpyramiden. Budskapet är klart. Pensionsspara mera så slipper du ångesten för din pension. Detta har gjort att svenskarna hör till dem som pensionssparar mest i världen. Det innebär emellertid att man får höga kostnader för sitt sparande och att kapitalet är inlåst tills man är 55 år. Dessutom säljs det avdragsgilla pensionssparandet till många låginkomsttagare som kanske kommer att ha högre marginalskatt när de går i pension.

Läs mer här

Fler år