Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

13 juni 2012

Sparrebell Nr 61: Det är synd om svenska sparare

Nedan kan du läsa Per H Börjessons kommentar till ekonomie doktor Anders Andersons och juris doktor  Fredric Korlings analys och förslag till ”Bättre reglering av konsumentinformation på området finansiella tjänster” vid seminarium anordnat av Finansmarknadskommittén den 13 juni 2012. Rapporten finns på www.fimansmarknadskommitténs.se.


”Det är synd om människorna” sa Strindberg men jag tycker det är synd om svenska sparare. För den absoluta majoriteten, kanske 90 %, är den enda kontakten med information och rådgivning om sparande en person anställd på någon av våra banker. Chansen är då stor att man betalar för mycket för en dold indexfond som skuggar index vilket innebär att man missar 2 % i avkastning varje år. Det innebär med ränta-på-räntaeffekten och spartider på 20, 30 eller 40 år att man förlorar kanske 30, 40 eller 50 % av det totala slutresultatet.

Men det är även synd om de resterande 10 % som kanske får en mer personlig rådgivning och är mer intresserade och kunniga i sparfrågor. Då jag skrivit ett antal böcker om sparande händer det att jag ibland träffar människor som till exempel sålt sitt bolag och vill ha information om vad de skall göra med sina pengar. Mitt budskap är att  placeringar egentligen är enkelt: köp och behåll ett antal investmentbolag, en indexfond eller en aktiv fond från en mindre förvaltare som verkligen försöker slå index. Många som tjänat riktigt stora pengar på sparande tex Aktiestinsen har gjort precis på detta sätt. När jag sedan efter 1-2 år träffar samma individ igen kan jag oftast konstatera att  personen inte följt mitt tips utan istället exempelvis komplexa finansiella produkter som hedgefonder eller aktieindexobligationer som gått dåligt och lagts in i inlåsta kapitalförsäkringar. Vad beror det på att när det gäller placeringar, det lönsamma, enkla och billiga förlorar till det dåliga, komplexa och dyra?
Läs hela Sparrebellen Nr 61 nedan.

Fler år