Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

19 december 2012

Sparrebell Nr 70: Premiepension - bättre än sitt rykte!

Nedanstående krönika publicerades också på PrivataAffarer.se den 13 december.

Ännu en gång är den statliga premiepensionen, eller PPM-pensionen som den heter i folkmun, under utredning. Men är premiepensionen verkligen det fiasko som den tid vid annan utmålas som? Svaret är Nej – systemet är snarare en succé!

I debatten hörs ofta klagomål och påhopp om premiepensionsdelen av den statliga pensionen. Om det beror på att olika aktörer har dolda agendor ska jag låta vara osagt, men om man läser Pensionsmyndighetens egna rapporter så framstår en helt annan bild.  

Ett påstående man ofta hör är problemet med att framtida pensionärer kan få olika utfall.
Självklart ger olika val olika utfall, men det är också en av tankarna bakom premiepensionssystemet. Om man läser Pensionsmyndighetens egen rapport ”Premiepensionen – pensionsspararna och pensionärerna 2011” beskrivs premiepensionsdelen enligt följande ”Tanken med en fonderad del av pensionssystemet är att den enskilda har möjlighet att utjämna risken i den allmänna pensionen utifrån sin egna ekonomiska situation”. Det kommer att bli extra viktigt med en stor valfrihet när vi går mot en ännu mer flexibel pensionsålder. Regeringen har flaggat för att en del kan komma att arbeta fram till 75 år medan andra arbetar till 61. Flexibel pensionsålder kräver mångfald och valfrihet så att pensionssparare, om de vill, kan anpassa premiepensionsdelen av pensionen utifrån en risknivå som passar deras framtida uttag av pensionen.


Fler år