Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

5 juni 2013

Sparrebellen Nr 78: Valfriheten i premiepensionen hänger på gärdsgården!

Fredagen den sista maj presenterade utredaren Stefan Engström sin utredning ”Vägval för premiepensionen”. Engström presenterade två alternativ som politikerna får ta ställning till – antingen behålla valfriheten men genomföra, i mina ögon, bra justeringar av PPM-fondtorget eller så avvecklar man valfriheten och inför några gigantfonder.

Under de 13 år som premiepensionssystemet, eller PPM-pensionen som den ofta heter i folkmun, funnits har den ständigt varit ett ämne för diskussion bland opinionsbildare och politiker. Systemet har utretts tidigare och smärre justeringar har genomförts under resans gång, men nu var det dags för ytterligare en genomgång och en statlig utredare tillsattes. Den statliga utredaren, Stefan Engström, presenterade två förslag:

• Antingen behåller man nuvarande fondtorg men med förändringar som ett ”omval” för nya och kommande pengar, ett avgiftstak för att få bort fond-i-fonder och på det sättet begränsa marknaden för PPM-rådgivare som politikerna vill ha bort och sedan införa en bytesavgift för dem som gör många fondbyten. Jag tycker att förändringarna är mycket bra och rätt utförda skulle de förbättra premiepensionssystemet.


• Det andra förslaget som utredaren lämnade var att hela valfriheten med fondtorget avskaffas och istället ska det endast finnas ett tiotal gigantfonder att välja ibland.

Fler år