Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

15 februari 2016

Sparrebellen Nr 105: Egna val bättre än robotrådgivare

Förr i tiden var de finansiella råd man fick av en rådgivare helt avhängiga av kunnandet och erfarenheten hos den man träffade. I Sparrebell nr 43 kan du till exempel läsa om en småländsk dam, som för 35 år sedan efter att hon fått ett arv, fick rådet att köpa Astraaktier och blev miljonär på placeringen.

Men det rådet skulle hon aldrig ha fått idag. Baserat på hur hon hade svarat på frågor om sin ålder, riskprofil, kunnande inom sparande mm hade hon troligtvis fått rådet att placera i en mix av fonder som man centralt på banken hade bestämt skulle passa hennes profil. Det innebär att den enskilde rådgivaren nästan blir som en robot med begränsad möjlighet att ge egna och personliga råd.

Den senaste trenden inom rådgivning är att man ersätter den personliga rådgivaren med en datorrobot som väljer en mix av fonder baserat på hur man svarar på ett antal frågor om sin profil och sitt kunnande. I USA finns det nu robotrådgivningsföretag, som t ex Wealthfront och Betterment som, till en låg kostnad, vanligtvis väljer ut lågkostnadsfonder och skiftar mixen beroende på historisk avkastning och vad man har för framtidstro om olika marknader. Denna trend kommer nu till Sverige men man bör tänka på följande innan man hoppar på denna typ av rådgivning:

Läs hela Sparrebellen på Sparklubben.se - se nedan.


Fler år