Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

23 maj 2016

Sparrebellen Nr 108: Warren Buffett - kan lära ut mer än att bli rik

Varje år brukar jag sammanfatta reflektionerna från Berkshire Hathaways stämma i Omaha, Nebraska. I tidigare Sparrebeller nr 28, 44, 60, 76, 89 och 99 (läs på www.sparklubben.se ) har jag varje år sedan 2010 rekommenderat att man skall köpa aktier i Berkshire Hathaway som ett bra komplement till svenska aktier och fonder.

Sedan 2011 har till exempel aktien nästan dubblats i värde vilket innebär en årlig avkastning på ca 15 %. Mitt köpråd kvarstår och aktieanalytiker anser idag att det finns en 30 %-ig uppsida i Berkshire Hathawayaktien.

Dagens kurs på ca 220 000 dollar för en A-aktie (ca 147 dollar för B-aktien) kan jämföras med ett verkligt värde på ca283 000 dollar (vilket utgörs av ca 160 000 dollar i börsaktier och kassa plus det värde man får vid beräkningen av vinsten före skatt på 12 300 dollar gånger 10 för samtliga helägda dotterbolag). Dessutom kan aktien inte sjunka mer än 8 % för då köper Buffett tillbaka aktier med pengar från sin stora kassa.

Men Buffett är även en läromästare på andra sätt:

1) Inte ändrade konsumtionsvanor med ökad rikedom

Trots att Buffett nu är en av de rikaste personerna i världen bor han kvar i samma hus, kör ”samma” bil och äter på samma favoritrestaurang. Pengar är för honom bara ett kvitto på att han varit framgångsrik. Bra att tänka på för dem som jagar lycka genom att köpa nya dyra prylar. ”Problemet” med det är att det alltid finns någon annan som har ännu dyrare saker.

Läs hela Sparrebellen Nr 108 nedan. Den publicerades även på Privata Affärer.se den 15 maj, 2016.

Fler år