Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

7 september 2016

Sparrebellen Nr 110: Så här undviker du bråk om sommarstugan

”Skriv ett testamente” är ett klassiskt privatekonomiskt råd som många aldrig tar tag i. Vi tror ju att vi är odödliga men ingen vet hur länge man får leva. Man reagerar också olika på en närståendes dödsfall.

Tyvärr kan ett bråk om faster Esters gula vas göra att syskon blir ovänner för livet. Så här strax efter semestern och kanske just hemkommen från sommarstugan, som hela familjen sätter högt, kanske man reflekterar över hur och om man vill att barnen ska ha möjlighet att disponera den även i framtiden. Några kanske delar sommarhus med andra släktingar, eller har delat, och har i färskt minne att det inte alltid är så enkelt, varför det kan vara ett bra tillfälle att fundera över vilka möjligheter som finns (men varje situation är unik och det är många känslor inblandade i sommarstugor):

2016-07-15 12.06.24

Här några modeller som alla har sina utmaningar:

1. Dela sommarstugan lika mellan syskonen
Det blir ju effekten om man inte sätter upp några regler för hur arvet skall delas och det kan fungera bra - eller inte så bra - under många år bland syskon. Men på sikt kan det skapa osämja när nya respektive kommer in som kanske har idéer om hur fastigheten skall skötas. Olika ekonomiska förutsättningar ger också olika möjligheter att renovera huset. Ständiga bråk om underhållskostnader kan bli effekten vilket efter hand kan resultera i minskat användande av fastigheten. Det finns exempel där den stora grosshandlarvillan i skärgården fortfarande har utedass då det ägs av fem syskon med olika förutsättningar. En är mångmiljonär, två är normalinkomsttagare och två saknar ekonomiska tillgångar.

För att underlätta för framtida ägarförändringar bör föräldrarna därför sätta upp regler för hur man skulle kunna lösa ut varandra till exempel till 100 %, till 70 % eller till 50 % av marknadsvärdet. Notera att ju fler syskon det finns desto svårare blir det att lösa ut de andra vilket kan innebära att den gamla släktgården till slut säljs på öppna marknaden. Det kan också vara en bra idé att löpande sätta av till ett gemensamt konto/fond för underhåll och specificera hur delägarna löpande skall bidra till huset. Men ibland kanske det är bäst att sälja huset om man inte kan komma överrens.

Läs hela Sparrebellen på Sparklubben.se.


Fler år