Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

29 maj 2017

Sparrebellen Nr 114: ''Enda sättet att förlora pengar på aktier är att inte ha några''

När jag i maj 2008 stod i tullen för att komma in i USA, i samband med besöket på Berkshire Hathaways årsstämma, började jag prata med en annan svensk. Han hade köpt ett hus i Florida som han hyrde ut och nu skulle han åka dit och köpa ett till för det första huset hade stigit så mycket i värde att han kunde låna pengar på det första för att köpa ytterligare ett hus.

Tidigare hade man i en amerikansk affärstidning kunnat läsa artikeln ”enda sättet att förlora pengar på fastigheter är att inte ha några”. Sedan vet vi hur det gick. Den amerikanska fastighetsboomen med stora huslån skapade en finanskris som spred sig över hela världen.

Hur skall man då resonera om dagens aktiemarknad som nu stigit i sex år och nått nya rekordnivåer. På årets stämma fick Warren Buffett frågan hur han tror att aktiemarknaden kommer att gå framöver och han menade att om det låga ränteläget består kan marknaden fortsätta upp 10 år till. Samtidigt gör han aldrig några prognoser för ingen vet på kort sikt hur aktiemarknaden kommer att utvecklas. Däremot vet man att aktiemarknaden nästan varje år har en kortvarig nedgång på 10-20 %. I snitt varar dessa korrektioner bara två månader. Historiskt har dessa nedgångar, ungefär vart femte år, utvecklats till en kraftig nedgång på kanske 50 % och allmän lågkonjunktur. Senast hände det år 2008 under finanskrisen. Läs hela Sparrebellen på Sparklubben.se nedan eller på va.se

Fler år