Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

17 augusti 2017

Sparrebellen Nr 115: Det är lätt att bli miljonär i hängmattan

Min senaste bok med titeln ”Så här blir man miljonär i hängmattan ” visar hur enkelt det kan vara att bli miljonär. Först gäller det att känna till ränta-på-räntaeffekten (världens åttonde underverk) som innebär att varje procent i kostnadsbesparing eller ökad avkastning får oerhört stora konsekvenser vid långa spartider. Man måste också veta att de flesta rådgivare i finansbranschen är säljare och att ingen vet säkert något om framtiden. Därför måste man fatta egna beslut om sitt sparande istället för att lita på ”experter”.

När det gäller pensioner är det faktiskt enkelt då flertalet ickevalsalternativ är bra alternativ som ger en grundtrygghet för de allra flesta. Men, man bör också spara exempelvis 10 % av lönen efter skatt i ett långsiktigt sparande och det är givetvis inte så lätt.

Nyligen träffade jag en advokat på en konsumentorganisation som kom fram till mig och frågade: ”Är det du som heter Börjesson och har skrivit om hur man blir miljonär? Du har inte fattat någonting för när man har en vanlig lön så räcker pengarna inte ens till det nödvändigaste utan frågan är om man skall köpa toapapper eller mjölk”. Mitt svar blev att jag givetvis förstår att det kan vara svårt att spara men samtidigt ser jag hela tiden hur människor lägger pengar på saker man skulle kunna undvika, som till exempel lunch ute istället för lunchlåda, kaffe på väg till jobbet, trisslotter eller cigaretter.

Läs hela Sparrebellen Nr 115 nedan.
Fler år