Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

24 maj 2018

Sparrebellen Nr 122: Årets studentpresent - sparbok, Spiltanaktie och CoolStuffpresent?

Nu drar studentfestligheterna igång och till sommaren ska en hel del ungdomar även konfirmeras. För den som har svårt att komma på en kreativ present och som inser att manschettknappar eller slipsnålar inte är så uppskattade kan en idé vara investera en slant som växer över tid.

 Självklart är mitt bästa tips då att ge bort en aktie i Investment AB Spiltan i studentpresent. Men med nuvarande aktiekurs på 12 500 kronor så kanske det är en lite för stor gåva för de allra flesta. I så fall kan ett engångssparande i en bra aktiefond eller varför inte ett återkommande månadssparande vara ett riktigt bra alternativ.

Låt mig bjuda på ett exempel på hur fantastisk avkastning man kan få via aktier och sparande. När jag 2010 höll ett föredrag för studenter i Linköping föreslog jag att de skulle gå till sina föräldrar och låna 15 000 kronor till 2 % fast ränta under 25 år med argumentet att de ville köpa en försäkring för att kanske bli miljonär (se även Sparrebell nr 36 ”Sälj guld - köp två miljonärsförsäkringar”). För pengarna kunde de köpa 20 Spiltanaktier vid påföljande handelstillfälle där kursen på Alternativa listan (https://www.pepins.com/market/listing) då stod runt 700 kronor per aktie. Vårt mål med Spiltan är att öka substansen med 19 % om året vilket, när jag räknade 2010, skulle göra Spiltanaktien värd ca 54 000 kr/aktie år 2035 (25 år efter föreläsningen). 20 gånger 54 200 = 1 084 000 kronor minus 24 000 kronor som lånebeloppet inkl. ränta skulle göra studenterna till miljonärer.
Fler år