Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

20 december 2011

Sparrebellen Nr 54: Så här får du ett rikt liv som pensionär - sluta pensionsspara

Ovanstående är titeln på min nya bok som lanserades i förra veckan. Redan 1998 skrev jag debattinlägget ”Slopa avdragsrätten på pensionsförsäkringar” och jag har sedan dess blivit alltmer upprörd över hur pensionsförsäkringsbranschen har höga och ofta dolda avgifter samt hur de krånglar till informationen om pensioner så att de flesta svenskar har ångest för sin pension.
Sverige har ett av världens bästa pensionssystem men branschen försöker skapa oro om pensioner så att de kan sälja fler pensionsförsäkringar. Det bästa exemplet är ”ångestpyramiden” med en liten, liten pyramid på toppen som symboliserar det privata pensionssparandet och som skall få alla svenskar att inse att de måste pensionsspara mera.  Boken riktar sig till alla svenskar men för unga människor med långa sparhorisonter är det extra viktigt att fatta rätt beslut om sitt långsiktiga sparande.

Boken har redan fått en hel del uppmärksamhet som ni kan läsa på bl a Avanzas nättidning Placera.nu  och i lördags på Di.se. När man läser kommentarerna till artiklarna på nätet kan man konstatera att de flesta är positiva. Många har redan slutat pensionsspara för länge sedan. Tyvärr missuppfattar några ”Sluta Pensionsspara” och tror att man inte skall spara alls - vilket är helt fel. Jag rekommenderar alltid att man skall spara 10 % av lönen i egna aktier eller aktiefonder.
Min kommentar på di.se att ”om man optimerar sin inkomstpension, PPM-pension och tjänstepension kommer man att ha ett pensionskapital på 5-6 miljoner kronor när man är 65 år” har fått flest kommentarer.
Läs hela Sparrebellen nedan!

Fler år