Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

20 mars 2014

Sparrebellen Nr 88: Carnegiekraschen - lärdomar för placerare

Boken ”Det är jag som äger Carnegie” av Karolina Palutko Macéus som handlar om maktspelet när Sveriges mest anrika investmentbolag gick över styr, för drygt fem år sedan, har nyligen kommit ut. För en läsare som inte har arbetat i finansbranschen ger den en unik inblick i hur verksamhet och affärer går till i finansvärlden.

De förutfattande meningarna överträffas när man får information om girighet, bonushets, egofokus och maktspelet på en investmentbank. Trots allt tycker jag man får ett antal lärdomar från hela historien som kan vara till nytta även för vanliga placerare:

1. Köp och behåll aktier och fonder
När en mäklare ringer och tycker att du borde sälja eller köpa en aktie beror det oftast inte på att han vet något om framtiden. Orsaken är troligtvis den att man på dagens morgonmöte fått information om vilken aktie som skall rekommenderas för handel under dagen. Givetvis kan man uppskatta att någon vill hjälpa till att förbättra avkastningen på ens portfölj men ”transaktioner är finansvärldens modersmjölk”.

På samma sätt finns det risk att kunder, när de lägger stora orders, blir utsatta för s k  ”front running” (mäklarfirman köper först aktier till sig själv och säljer sedan vidare) eller att man utnyttjar skillnaden mellan köp- och säljkurser (så kallad spread) för egen vinning. Om du minimerar kontakterna med finansbranschen genom att köpa och behålla så minskar ju möjligheten för dem att tjäna pengar på dina transaktioner.
Läs hela Sparrebellen nedan

Fler år