Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

25 augusti 2014

Sparrebellen Nr 92: Egen hedge bäst när börsen är mer osäker

Inbördeskrig i Ukraina, Europa och USA-konjunkturen tar inte fart, potentiell bostadsbubbla i Kina, Mellanöstern faller samman och ett Japan som är nära statsbankrutt. Trots alla dessa omvärldsfaktorer har börsen under sommaren varit förvånansvärt stark när inte heller bolagens vinster ökat så mycket. Det låga ränteläget och den stora mängden av kapital som skall placeras gör väl att det helt enkelt inte finns några alternativ.

Många av dem som satsat på ”trygga” hedgefonder har under första halvåret blivit besvikna då den genomsnittliga avkastningen bara varit 2 %. Förvaltarna har inte lyckats skapa så stor meravkastning när de inte kunnat förutse hur marknaden skulle komma att utvecklas. Jag har alltid hävdat att hedgefonder är ett dåligt alternativ för när förvaltarna gissar fel får de en fast förvaltningsavgift och när de gissar rätt får de dessutom 20 % av uppsidan med de avkastningsbaserade avgifterna. Det gör att det är hedgefondförvaltarna som är de stora vinnarna för när de har rätt tjänar de otroligt mycket pengar.

Då ingen vet hur marknaden kommer att gå i framtiden (redan Sokrates sa ”Jag vet att ingen vet”) är det bättre att själv välja fördelningen mellan aktier och ränteplaceringar vilket är det absolut viktigaste beslutet för alla sparare. '

Läs hela sparrebellen och prenumerera på Sparklubben.se

Fler år