Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

24 november 2014

Sparrebellen Nr 94: Hur kan man agera i en nollräntemiljö?

Den 28 oktober sänkte Riksbanken sin viktigaste styrränta till den historiska nivån på 0,0 procent. Hur påverkar det oss vanliga människor och hur kan man tänka? 

För 22 år sedan höjde Riksbanken sin styrränta, reporäntan, till 500 procent. För två veckor sedan sänkte de den till 0,0 procent! Noll komma noll i ränta! Och även om låneräntorna även i fortsättningen kommer att ha en ränta som är större än noll så är den nu rekordlåg. Kul för låntagare, men som alltid finns det en andra sida på myntet. I det här fallet hittar man sparräntorna på den andra sidan. Självklart blir även de rekordlåga eller i många fall obefintliga. 

Riksbanken vill främja konsumtionen 
För det första måste man komma ihåg att det inte är av ondska och illvilja som bankerna erbjuder låga eller snarare obefintliga räntor i dagsläget. Riksbankens styrränta är som sagt 0,0 procent och ännu sämre är det om bankerna vänder sig till Riksbanken och frågar om de kan sätta in sina eller kundernas pengar på Riksbanken. Då är räntan faktiskt -0,75 procent! Bankerna kan med andra ord inte sätta in kontopengarna på Riksbanken och tjäna på mellanskillnaden. När Riksbanken sätter en nollränta är det för att vi inte ska spara pengarna på banken utan istället konsumera och sätta sprätt på dem. Riksbanken vill ha upp inflationen.

Läs hela Sparrebellen nedan.

Fler år