Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

11 maj 2015

Sparrebellen Nr 99: Buffett blev miljardär - Du kan bli miljonär

En reflektion jag gör, efter helgens resa med Privata Affärer till årets stämma i Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska, är vilka otroliga värden som skapats av Warren Buffett.

På flygplatsen stod det ca 50 privata jetplan vars ägare blivit miljonärer genom att köpa och behålla aktier i Berkshire Hathaway. Lokaltidningen Omaha World Herald (som ägs av Berkshire) berättar också om 30 lokala föreningar, välgörenhetsorganisationer och muséer som fått donationer på 12 till 300 miljoner dollar av lokala Buffettföljare. En lokal majsfarmare berättade om hur han började köpa A-aktier i Berkshire Hathaway i mitten av 80-talet för 800 dollar och sedan fortsatt att satsa överskottet från jordbruket i Berkshireaktien under årens lopp. Precis som Buffett levde han fortfarande ett sparsamt liv och fortsatte bruka jorden som femte generationens lantbrukare. Givetvis hade han nu en unik finansiell stabilitet (skulle gissa att han hade Berkshireaktier för flera 100 miljoner kronor) och han unnade sig att resa mycket runt om i världen. Men han hävdade att fler ”prylar” inte gör en människa mer lycklig och att Buffett med sitt sätt att leva på samma sätt som tidigare, även med en stor förmögenhet, var en förebild för honom.

... från 15 dollar till 210 000 dollar...

Givetvis är Berkshire Hathaways avkastning helt unik och sedan Buffett tog kontrollen över företaget år 1965 har aktien stigit från 15 dollar till 210 000 dollar. Men Warren Buffetts metod, att köpa och behålla bra lönsamma bolag med ärliga ägare och affärsidéer man begriper, är möjlig för alla placerare. I Sverige kan man till exempel köpa och behålla några av våra stora investmentbolag, som exempelvis Industrivärden, Investor, Latour eller Lundbergs, antingen genom att köpa aktierna direkt eller genom att månadsspara i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Investmentbolagen kommer säkert inte att klara av Berkshire Hathaways 21 % i årlig avkastning men det kan vara fullt möjligt att de klarar 10 % eller 15 %. Anledningen till att de flesta sparare inte får dessa fantastiska avkastningar kan vara att de till exempel köper blandfonder med kostnader på 2-3 % och som innehåller en mindre aktieandel vilket tillsammans gör att avkastningen kanske bara blir 5 % om året. Med en sparhorisont på 30 år ger dessa olika avkastningar 304 (21%) , 66 (15%), 17 (10%) eller 4 (5%) gånger pengarna. Warren Buffett säger att ”alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom” men det tar mycket längre tid om man har höga kostnader och lägre aktieandel.

Några andra observationer från stämman:

Läs hela Sparrebellen nedan.

Fler år