Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Nyhetsflöde

Det #senaste om oss

Vi tror på transparens och delar gärna med oss av våra nyheter.

11 februari 2014

Spiltans VD om Riskkapitalförsörjning

SÅ HÄR FÅR VI EN BÄTTRE RISKKAPITALFÖRSÖRJNING
Per H Börjessons anförande vid samtal om ”kapitalförsörjningen i nya företag och finansiering av affärsidéer” anordnat av KD-riksdagsledamoten Penilla Gunther den 30 januari 2014, i riksdagen. Övriga deltagare var bland annat Steinar Heol Korsmo, SeedForum och Harry Goldman, Nyföretagarcentrum.


Vet ni vad som hände år 1848?
Jo, Sverige fick en ny aktiebolagslag som innebar att man kunde starta företag utan att riskera mer än det man satsade i bolaget. Under andra hälften av 1800-talet skapades stora förmögenheter genom att man utvecklade svenska naturresurser som skog, malm och järn. Ägarna till dessa företag satsade först mera pengar i sina egna bolag, sedan byggde de stora hem till sina familjer och därefter började de investera i andra företag. En stor del av Sveriges ”snilleföretag” fick på så sätt kapital att utveckla sin verksamhet. En kvarnägare hjälpte t ex grundaren till Asea att komma igång, Gustav de Laval startade ett otal nya företag med hjälp av kapital från privatpersoner osv. osv.
De företag som startades för över 100 år sedan har fortfarande en dominerande ställning bland svenska storföretag. Fyra av våra 10 största bolag startades på 1800-talet. Ett fåtal storföretag grundades under efterkrigstiden med H&M och IKEA som de lysande exemplen. Om man istället går till USA har en stor andel av de största företagen skapats under de senaste 50 åren.

Läs Per H Börjessons föredrag om "Så här får vi en bättre riskkapitalförsörjning" i sin helhet nedan.

Fler år