Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Portfölj

Vi köper med målsättning att #behålla innehaven

Största investeringarna

Paradox

Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.

Paradox är ett av Sveriges mest spännande bolag i den starkt växande datorspelsbranschen. Bolaget utvecklar och förlägger datorspel under egna varumärken inom fyra nischer: historiska strategispel, rollspel, action och management. De egna spelutvecklingsstudiorna arbetar främst inom historiska strategispel vilka haft stora framgångar med titlar som Crusaders Kings 2, Europa Universalis IV och Cities: Skylines After Dark. Då spelarna ofta lagt ned flera hundra timmar på att sätta sig in i spelen har Paradox en stabilare kundbas än många andra spelföretag.
Ur Spiltans årsredovisning 2018:
Framgångarna fortsatte och under 2018 lanserades ett stort antal tillägg till existerande spel och utveckling av spel på nya plattformar som Xbox och Playstation 4. Två nya spel  - Surviving Mars och Battletech  - lanserades under andra kvartalet. Det innebär att fler och fler spelar Paradoxspelen och lägger mer tid på spelen vilket visar styrkan i affärsmodellen. Paradox har också fortsatt att förvärva externa studios och under 2018 köptes 33 % av Hardsuit Labs och hela Harebrained Schemes båda baserade i Seattle.  I slutet av året köpte även Paradox rättigheterna till spelet Prison Architect. De stora intäkterna gör att Paradox kan satsa både på att utveckla nya versioner av existerande spel och göra nysatsningar på helt nya spel. Per årsskiftet fanns det i balansräkningen 418 miljoner kronor aktiverade för kommande spel.

I augusti 2018 tillträdde Ebba Ljungerud som ny VD för Paradox. Grundare och tidigare VD Fredrik Wester blev arbetande styrelseordförande. Denna typ av förändring kan vara problematisk i entreprenörsbolag under stark tillväxt men har gått utmärkt då Ebba varit med i styrelsen under fyra år och känner bolaget och ledningen väl. Samtidigt kan Fredrik fokusera på att vara ambassadör för bolaget och leta efter nya förvärv mm. Spiltans investment manager Håkan Sjunnesson är vice ordförande för bolaget och fortsätter med många av sina tidigare arbetsinsatser. Håkan har under åtta år varit ordförande i bolaget och gjort en otroligt viktig insats för bolagets utveckling vilket inte nog kan påpekas.

Läs gärna hela utdraget ur VD har ordet i Spiltans årsredovising 2018! (pdf.fil)

"Med det här spännande partnerskapet i ryggen är vi redo att ta nästa steg och siktar på en aggressiv tillväxtperiod."

Fredrik Wester
Ordf och grundare, Paradox, april 2010
Paradox Interactive
Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  1 127,7 Mkr
  813,3 Mkr
 • Resultat, ca
  455,1 Mkr
  352,1 Mkr
 • Antal anställda
  405 st
  243 st
 • Spiltans ägarandel ca 22 %
Till Paradox hemsida
Spiltan Fonder

Ger Sveriges fondsparare ett bättre alternativ

Spiltan startade fondbolaget 2002 med mottot ”Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ”. Fondernas avkastning och att förvaltat kapital ökat från 10 miljoner kronor till över 50 miljarder kronor visar att vi lyckats med målsättningen. Nu gäller det att övertyga alla svenskar om vilka mervärden som kan skapas genom att spara i Spiltan Fonder.

Ur Spiltans årsredovisning 2018:
FramgångaSpiltans Högräntefond - Årets Fondrna fortsatte under året och det förvaltade kapitalet ökade till hela 52 miljarder kronor. Framförallt Aktiefond Stabil och räntefonderna Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond hade stora inflöden under året. I början av 2018 valdes fondbolaget till Årets Fondbolag av tidningen Privata Affärer. Återigen valdes Aktiefond Investmentbolag till ”Läsarnas favorit” och Aktiefond Stabil fick Morningstarutmärkelsen  ”Best Swedish Large Cap Equity”.

I början av 2019 utsåg Fondmarknaden Spiltan Högräntefond till Årets Fond inom kategorin Räntefonder.

Till Spiltans Fonders Nyhetsflöde

"Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ."

Per H Börjesson,
Ordf, Spiltan Fonder
Spiltan Fonder
Fondförvaltning med fokus på aktiv förvaltning, låga avgifter och Sverige.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  179,5 Mkr
  124,4 Mkr
 • Resultat, ca
  53,4 Mkr
  31,7 Mkr
 • Antal anställda
  17 st
  15 st
 • Spiltans ägarandel ca 80 %
 • Förvaltat kapital ca 52 miljarder kr
Till Spiltan Fonders hemsida
Coolstuff

Sverige prylmecka på nätet

När man nämner att Spiltan är delägare i www.coolstuff.se får man ofta höra kommentaren ”där brukar jag handla roliga prylar”. En som lyssnade på ett av mina föredrag berättade att han inför varje jul beställde 7-8 grejor från CoolStuff så att han hade ett förråd av julklappar till julafton.


CoolStuff har nu även den internationella siten www.coolstuff.com som innebär att man kan köpa CoolStuff-prylar från hela världen. CoolStuff har också ökat också andelen egna varumärken för att öka lönsamheten och bland annat inom köksredskap har man tagit fram varumärket KitchPro. 

Spiltans styrelsearbete i portföljbolagen - praktikfall CoolStuff

När Spiltan investerar i ett nytt bolag tillsätter vi en styrelseplats, normalt med vår investment manager Håkan Sjunnesson eller någon annan person från vårt nätverk. Styrelsen kompletteras sedan med någon mer beroende på den kompetens som bolaget behöver. Spiltans VD är normalt inte med i styrelserna men försöker delta ungefär en gång per år för att hålla sig uppdaterad om portföljbolagets verksamhet.

I CoolStuff är Håkan styrelseordförande och styrelsen har kompletterats med Robin Gustafsson, grundare och VD för IT-bolaget Avensia noterat på First North och Laszlo Varga, VD för e-handelsbolaget Euroflorist. Även om entreprenörerna Kajsa Knapp och Christian Omander är otroligt duktiga och har byggt upp CoolStuff bidrar styrelsen med stöd då de olika externa medlemmarna varit med om liknande frågeställningar i sina tidigare och nuvarande yrkeskarriärer. Exempel på sådana områden är internationell expansion, optimering av marknadsföring och se till att alla IT-system ligger i framkant. På så sätt kommer CoolStuff förhoppningsvis att få en mer framgångsrik utveckling än om bolaget inte tagit in Spiltan som delägare.

"Vi valde Spiltan som partner för att de är långsiktiga och inte har någon exitstrategi, precis som vi som är entreprenörer."

Christian Omander och Kajsa Knapp
Grundare, Coolstuff.se
CoolStuff
E-handel med unika "coola" produkter.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  192,5*Mkr
  200,3 Mkr
 • Resultat, ca
  0,8*Mkr
  8,4 Mkr
 • Antal anställda
  42 st
  43 st
 • Spiltans ägarandel är 27 %
 • * Prognos 11 mån. Juni 2018 - april 2019
Till www.coolstuff.se
Kuststaden Projektutveckling

Långsiktig fastighetsägare med stark lokal anknytning

Kuststaden Projektutveckling AB grundades 2016 av Patrick Johansson samt Magnus Klintheim som även är bolagets största delägare. Tillsammans har båda ett stort engagemang och intresse för fastigheter och har varit verksamma i branschen sedan början på 90-talet. En stark lokal förankring, långsiktighet och kontinuerlig tillväxt är grundläggande för företagandet.

Verksamheten är inriktad på ägande av egna fastigheter, nyproduktion samt fastighetsutveckling. Genom att själva utveckla, förädla och förvalta kan vi erbjuda både bostäder och lokaler med god standard och trygghet. Med god lönsamhet och stabil ekonomi möjliggör vi en långsiktig tillväxt.

Patrick och Magnus har tidigare framgångsrikt grundat och drivit Kuststaden Fastigheter AB, som startades 1998. I slutet av 2016 beslöt ägarna i bolaget att via sammanslagning tillsammans med bla Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) att börsnoteras på First North under våren 2017. Parallellt med detta startades det nya bolaget Kuststaden Projektutveckling AB med samma ägare som tidigare i Kuststaden Fastigheter AB.

Kustaden Projektutveckling AB
Ägande och nyproduktion av fastigheter
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  373,2*Mkr
  33,6 Mkr
 • Resultat, ca
  325,4*Mkr
  26,5 Mkr
 • Antal anställda
  11 st
  3 st
 • Spiltans ägarandel 17,1 %
 • * inkl värdeförändringar fastigheter
Till Kuststaden Projektutvecklings hemsida

Onoterade investeringar

Besedo

Göran Pallmar, Spiltan, Patrik Frisk och Petter Nylander, BesedoStockholmsbaserade Besedo erbjuder en plattform för olika typer av innehållsmoderering för websajter. Varje år går man igenom över 570 miljoner annonser och publiceringar åt företag som bland annat Schibsted/Blocket, Ebay Europe och dejtingsajter som Match.com/Meetic för att snabbt få bort olagligt/olämpligt innehåll och motverka bedrägerier. Totalt blockeras i år över 40 miljoner felaktiga annonser eller bedrägeriförsök. Besedo har drygt 400 anställda i 6 länder.

Sedan 2002 har Besedo samarbetat med marknadsplatser online världen över för att öka användarnas förtroende, skapa bättre kvalitet på användargenererat innehåll och höja nivån på den digitala användarupplevelsen. Detta sker genom artificiell intelligens, automatiska filter och manuell granskning. 

"Genom nyemissionen blir vi än bättre rustade för nästa steg och får muskler att accelerera vår försäljning. Jag är särskilt glad att min ledningsgrupp och jag nu också kommer in som ägare för att fortsätta driva det här företaget till den starka position vi ser runt hörnet.”

Patrik Frisk
VD
Besedo
Tar bort olämpligt innehåll och motverkar bedrägerier på nätet.
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  129 Mkr
 • Resultat, ca
  144 Mkr
 • Antal anställda
  368 st
 • Spiltans ägarandel 22,5 %
Läs mer på Besedo.com
Forza Football

Forza Football Addicts är ett Göteborgsbaserat företag med anställda från 14 olika länder. Deras största produkt – appen Forza Football – finns på 26 språk och erbjuder laguppställningar, liveresultat och matchbilder från 500 av världens främsta fotbollsligor. Ambitionen är att göra hela världsfotbollen tillgänglig och engagera 300 miljoner fans som själva rapporterar till appen från matcher i 50 000 fotbollsligor.


Lyssna gärna på Forza Footballs grundare Patrik Arnesson vid en frågestund på Spiltans årsstämma 2018. Moderatorer Johan Isaksson och John Skogman, Börspodden

"Vi vill leva i 100 år och det tyckte Per Håkan var en mycket bra idé!"

Patrik Arnesson
Grundare, Mars 2018
Forza Football - Internationell "live score app" för fotbollsälskare
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  56,5 Mkr
  35 Mkr
 • Resultat, ca
  1,8 Mkr
  -2,5 Mkr
 • Antal anställda
  55
  43 st
 • Spiltans ägarandel är 18 %
 • Forza Football redovisas till vidare under posten Övriga onoterade bolag.
Till Forza Footballs hemsida
Captario

Spiltan investerade i början på sommaren 2018 i Göteborgsbaserade Captario AB. Företaget tog in 50 Mkr och Spiltan var den största investeraren.

Captario AB startade 2012 med ett uppdrag att förbättra besluten inom läkemedelsföretag. Genom att förstå avvägningar mellan kostnad, tid, risk och värde kan företagen fatta beslut i rätt sammanhang.

Captario tillhandahåller ett världsledande mjukvara för beslutsanalys riktat mot utvecklingsprojekt och portföljer av nya läkemedel.

Företaget arbetar redan med flera av världens största läkemedelsbolag såsom Novartis, Bayer och Celgene, och alla med mycket god resultat.

 Med hjälp av modellering, simulering och AI ger verktyget svar på strategiska frågor som tidigare tvingats lämnas obesvarade

”We are happy to have added so many reputable, professional investors to our group of owners. We now have the ability to strengthen our presence in the US and increase our capacity for product development in Göteborg.”

Johannes Vänngård, 5 juli 2018
VD och grundare
Captario
Utvecklar mjukvara som förbättrar besluten inom läkemedelsföretag.
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  6,2 Mkr
 • Resultat, ca
  -12,2 Mkr
 • Antal anställda
  21 st
 • Spiltans ägarandel är ca 19 %
Till Captarios hemsida
P&E Persson

P&E Persson har sedan 1991 utvecklat, förvaltat och varit ägare i en rad framgångsrika fastighetsprojekt tillsammans med stora institutioner som till exempel REGIO, Postens Pensionsstiftelse, ALMA Property Partners IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, och Svea fastigheter/Brunswick Real Estate. Koncernen har totalt ca 70 anställda på kontor i Kalmar, Jönköping och Stockholm. Totalt förvaltar koncernen 1 000 000 m2 fastigheter med fokus på undervisningslokaler, kommersiella lokaler och köpcentra. Marknadsvärdet på delägda fastigheter, dotterbolag och utvecklingsprojekten uppgår till ca 1,5 miljard kronor.

Sedan starten för 28 år sedan har P&E Persson byggt upp en unik fastighetskoncern genom att både ta egna positioner i ett 80-tal fastigheter tillsammans med stora institutioner och ansvara för projektutveckling, fastighetsförvaltningen och ekonomiadministrationen.

P&E Persson har huvudkontor i Kalmar men ansvarar för förvaltning och administration av framförallt kommersiella fastigheter i hela landet med en total yta på 1 000 000 m2. Exempel på fastigheter där man är delägare och sköter förvaltningen är det nybyggda Linnéuniversitetet, köpcentrat Baronen och bostadsutvecklingsprojektet Linnéstaden i Kalmar samt Ralf Ekblads Fastigheter AB i Jönköping. Exempel på fastighetsbolag som är dotterbolag är Nordfjord AB (gamla Volvofabriken i Kalmar) och Köpingbaden Utv. AB på Öland.

P&E Persson
 • År
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
Till P&E Perssons hemsida
Boulebar

Frihet, gemenskap och ett glas Pastis

Boulebar är drömmen om den där kvällen i en park i södra Frankrike med grym boule och riktigt bra mat i en skön miljö. Menyn är franskinspirerad och passar lika bra för en middag, brunch eller en stor boulefest för vänner, familjer och företag.

Boulebars resa började rent bokstavligt med att några svenska tågluffare blev vanvettigt förälskade i att spela boule. Snart 20 år senare har företaget 8 enheter i fem städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Köpenhamn.

Boulebar - highfiveMen fler är på gång. Steg för steg vill man bygga nya bouleparker där fler får möjlighet att uppleva den glädje som frihet, gemenskap och ett glas Pastis kan ge. Just nu har man sju restauranger med boulebanor runt om i landet och en i Köpenhamn.“I Spiltan har vi hittat precis den långsiktiga ägare och partner som vi länge letat efter. När vi dessutom får med både befintliga ägare och våra anställda har vi lagt en fantastisk grund för vår fortsätta utveckling”

Henrik Kruse, februari 2018
Grundare och huvudägare
Boulebar
Boule, bar och mat i skön miljö
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  183,5
  171 Mkr
 • Resultat, ca
  -2,1
  -2,5 Mkr
 • Antal anställda
  190
  150
 • Spiltans ägarandel är cirka 25 %
Till Boulebars hemsida
Pickit

Investment AB Spiltan gick under hösten 2018 in som ny ägare i Visbybaserade Pickit som samtidigt lanserade sin globala partnerstrategi. Företaget – där Microsoft är delägare – erbjuder Pickit direkt via några av världens största återförsäljare av Microsoft Office. Pickit är en helhetsleverantör av bilder med distribution inuti Office 365. Den flerfaldigt prisbelönta plattformen erbjuder både distribution och en medföljande bildbank med 100 % lagliga bilder, clipart och ikoner som får användas helt fritt.

Pickit grundades 2013 av entreprenörerna Henrik Bergqvist (VD) och Mathias Björkholm (USA-chef) som båda ville förbättra möjligheterna för människor att hitta rätt bilder till sina projekt och presentationer. Idag har företaget kontor i Visby och Seattle. De har fått mycket beröm för sina smidiga och eleganta lösningar – i år vann t.ex. Pickit ”The People’s Choice” och best UX i Office App awards.

”För oss är Spiltan en ’perfect match’ i vår långsiktiga ambition att erbjuda 1,2 miljarder Office-användare en unik bildtjänst fullt integrerad i Microsofts programvaror. Vi ser särskilt stor potential i USA där vi har nytt senior management som nu kan bidra till att vi kan fullfölja vår globala partnerstrategi.”

Henrik Bergqvist
VD och grundare
Pickit
Pickit är en helhetsleverantör av bilder med distribution inuti Office 365
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  2,2 Mkr
 • Resultat, ca
  -23,6 Mkr Prel.
 • Antal anställda
  13
 • Spiltans ägarandel 17 %
TILL PICKITS HEMSIDA
AktivBo

Gör fastighetsbranschen till en servicebransch genom hyresgästenkäter på nätet

AktivBo startades 1991 för att utveckla en metod som kunde medverka till att höja service- och förvaltningskvaliteten i fastighetsbranschen. Målet var att åstadkomma konkreta och mätbara förbättringar i de områden som var viktigast för hyresgästerna/kunderna. AktivBo är marknadsledare för hyresgästundersökningar i Sverige och samarbetar idag med över 300 bostads- och fastighetsföretag i Sverige, Tyskland och Österrike. Spiltan investerade i fastighetsutvecklingsbolaget AktivBo i september 2009.

"Spiltan kommer att bli en väldigt bra förstärkning i styrelsen och fungera som ett bra bollplank i den fortsatta utvecklingen av AktivBo."

Erik Högberg, September 2009
VD och huvudägare
AktivBo
Arbetar med att ge bostads- och fastighetsföretag underlag för verksamhetsstyrning.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  39,7 Mkr
  27,7 Mkr
 • Resultat, ca
  2,2 Mkr
  1,6 Mkr
 • Antal anställda
  33 st
  22 st
 • Spiltans ägarandel är 35,5 %
Till AktivBos hemsida
Berkway

Svenska investeringar i Warren Buffetts anda

Investerar i noterade och onoterade bolag under ledning av Spiltans styrelseledamot Kasper Ljungkvist. Några av investeringarna är IT-outsourcingbolaget RG19 och franchisekedjan FemtioFemPlus för bland annat RUT-tjänster.

Nytt kring Berkway

"Pris är vad du betalar. Värde är vad du får"

Warren Buffett
Grundare Berkhire Hathaway
Berkway
Investmentbolag i noterade och onoterade bolag
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  0
  0
 • Resultat, ca
  3,5
  7,6
 • Antal anställda
  0
  0
 • Spiltans ägarandel är 19,3 %.
Till Berkways hemsida
Pepins/Alternativa

Delägarkraft - join the power of many

Alternativa är en handelsplats för onoterade bolag där bl a Spiltanaktien handlas. Alternativa aktiemarknaden grundades av Investment AB Spiltan och Högbom-Söderström AB. De båda grundarföretagen hade tillsammans lång erfarenhet av såväl investeringar i onoterade företag som från börshandel och börsnoteringar. Våren 2003 erhöll man tillstånd som Värdepappersbolag från Finansinspektionen och då genomfördes även den första handeln. I början av 2016 lanserade Alternativa - en onlineplattform för equity crowdfunding med namnet Pepins. Den nya verksamheten som står under tillsyn av Finansinspektionen är Sveriges första reglerade aktör inom equity crowdfunding. I samband med detta positionerade Alternativa om sitt varumärke och bytte namn till Pepins med det fullständiga bolagsnamnet Pepins Group AB. Marknadsplatsen Alternativa Listan finns nu under samma hemsida - Pepins.com.

Ur Spiltans årsredovisning 2018:
Totalt har nu Pepins genomfört emissioner på sammanlagt 900 miljoner kronor till 29 bolag som tillsammans fått in 28 000 delägare. Några av de bolag som utnyttjade möjligheten 2018 att både få in nya delägare och kapital var bland annat Litium, Dynamic Code, Taku-Taku, United Spaces och Urban Green (i de två sistnämnda investerade Spiltan 4 respektive 8 + 4 miljoner kronor).  Antalet medlemmar som nu finns i registret har ökat till över 50 000.

Pepins andra affärsområde är handelsplatsen för onoterade aktier. Handelsomsättningen under 2018 var 132,9 miljoner kronor. Pepins har ansökt om att få bli en MTF (MultiTradingFacility) vilket gör att de bolag som väljer att handlas där får en bättre handelsplatt-form och blir skattemässigt noterade. Det innebär bland annat att man kan ha dessa aktier i ett ISK (InvesteringsSparKonto) vilket många investerare efterfrågat. Spiltan som är det största bolaget på Pepins Market,  kommer att välja denna handelsform vilket vi hoppas kommer att öka intresset för Spiltanaktien.
Läs gärna även: Sparrebellen nr 104: Så här placerar man i onoterade tillväxtbolag - bli medlem i ett nytt koncept.

Följ gärna kurserna på Alternativa listan även på Di.se

"Spiltan var med och startade Alternativa aktiemarknaden för att onoterade bolag med många långsiktiga ägare skulle få en möjlighet till en regelbunden handel av bolagets aktier utan alla kostnader och regelkrångel som en börsnotering innebär. Genom samgåendet med crowdfunding- plattformen Pepins skapas nu ett nytt sätt att anskaffa kapital för bolag."

Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan
Pepins.com/Alternativa Listan
Marknad för onoterade aktier med spridd ägarbild. Equity crowdfunding.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  21,8
  22,8
 • Resultat, ca
  -20,1
  -8,4
 • Antal anställda
  18
  17
 • Spiltans ägarandel är 20,1 %.
Till Pepins hemsida
Teqnion

Spiltan investerade under vintern 2018 i Teqnion AB.

Johan Steene, VD TeqnionTeqnion grundades 2006 och är en onoterad svensk industrihandelskoncern som erbjuder ledande produkter och specialistkompetens inom utvalda marknadsnischer. Koncernen hade ca 300 MSEK i omsättning och 35 MSEK i rörelsevinst under 2018 och består i dagsläget av sju dotterbolag. Dessa dotterbolag agerar som självständiga företag men har fördelen av att tillhöra en bolagsgrupp med ett samlat kontaktnät och professionell ledning. 

Teqniongruppen verkar inom smala tekniknischer och levererar inom dessa specialiserade lösningar till ett antal olika industrisegment; belysning, el, tillverkning, fordon, försvar och medicinteknik. 

Teqnions strategi är en kombination av aktivt ägande med verksamhetsoptimering i dotterbolagen och accelererad tillväxt genom företagsförvärv. 

Teqnion introducerades på First North i början på april 2019 med en introduktionskurs på 26 kr. 

Nytt kring Teqnion

Det är också väldigt roligt att Spiltan som ett av Sveriges främsta investmentbolag vill vara med på vår tillväxtresa framöver. Det positiva utfallet i emissionen gör att vi nu kan öka tillväxten genom förvärv inför en framtida listning på en marknadsplats.“

Johan Steene, 13 mars 2018
VD, Teqnion AB
Teqnion
Industrihandelskoncern
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  305 Mkr
 • Resultat, ca
  35,5 Mkr
 • Antal anställda
  152
 • Spiltans ägarandel är ca 5 %
Till Teqnions hemsida
Nuvoair

Leading the way in home spirometry

Spiltan investerade i Nuvoair (Pond Healthcare Innovation AB) i början av 2017 i samband med att företaget lanserade Air Smart Spirometers på konsumentmarknaden.

I september 2017 inledde bolaget ett partnerskap med Novartis Pharma AG för att möjliggöra spridning av NuvoAirs teknik till läkare över hela världen.  Partnerskapet kommer att förstärka NuvoAirs position som den ledande leverantören av spirometrar för mobila plattformar och Novartis engagemang för att möta behovet av medicinsk hjälp för personer med andningssvårigheter.


Sjukdomar i andningsvägarna är ett stort hälsoproblem över hela världen och kostar samhället miljarder dollar. Sena diagnoser, som när det gäller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) kan röra sig om många år, och bristen på effektiva övervakningsverktyg är två viktiga bidragande orsaker till den enorma hälsobördan.

NuvoAirs teknik och smarta utförande kan göra stor skillnad för de miljoner människor som lider av astma och andra andningssvårigheter. Tidigare har Spirometrarna varit skrymmande och komplexa anordningar som enbart använts på sjukhus och av utbildad personal. Air Smart har förenklat spirometern genom att utforma den så att den kan användas direkt av patient och läkare över hela världen. 

Air Smart Spirometern är den första ”ultra-portabla” spirometern som kan anslutas till en smart-phone. Den lanserades i Europa 2016 och har snabbt rönt stor framgång på marknaden med tusentals sålda enheter, både till läkare och patienter i över 20 länder. Apparaten har vunnit flera designpriser under 2016, såsom ”the Red Dot Design Award och the Design S Award.

Nuvoair
Mobila spirometrar - ett övervakningsverktyg för personer med andningssvårigheter.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  6,7 Mkr
  8,8 Mkr
 • Resultat, ca
  -7 Mkr
  -2,8 Mkr
 • Antal anställda
  11 st
  5 st
 • Spiltans ägarandel är 22,5 %
Till Nuvoairs hemsida
Sura Magnets

Sura Magnets är Skandinaviens största och ledande tillverkare av formsprutade permanentmagneter, framför allt för bilindustrin och bedriver även en omfattande handel med sintrade magneter och magnetsystem.

En viktig tillväxtfaktor för bolaget är att med mer självkörande bilar kommer det behövas mer magneter (till sensorer mm) i bilarna. Sura Magnets med huvudkontor och produktion i Söderköping grundades 1954 i Surahammar, omsätter idag ca 80 miljoner och har omkring 35 anställda. Verksamheten är i hög grad internationaliserad och 70 % av omsättningen exporteras till 30 olika länder med Tyskland som största geografiska marknad utanför Sverige.

”Jag hade tänkt sälja hela bolaget men när Spiltan erbjöd mig möjligheten att behålla en stor andel i bolaget tyckte jag det var mer attraktivt. Genom Spiltan får vi också en långsiktig ägare som köper för att behålla och har finansiella muskler”.

Bertil Torgilsman
Tidigare huvudägare, Mars 2016
Sura Magnets
Utveckling och tillverkning av bl a plastbundna magneter för fordons- och medtechindustrin.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  95,2 Mkr
  85,8 Mkr
 • Resultat, ca
  7,5 Mkr
  7,5 Mkr
 • Antal anställda
  36 st
  32 st
 • Spiltans ägarandel är på 44 %
Till Sura Magnets hemsida
Garpco

Långsiktig ägare av små och medelstora industriföretag

Under sommaren 2014 ökade Spiltan innehavet i Garpco och äger nu ca 9 % av bolaget. Garpco är ett holdingbolag som utvecklar företag inom affärsområdena industrikomponenter i polymera material, industriverktyg och interiör och design. Andra ägare i bolaget är VD Markus Strand, Tibia konsult och familjen Salén.

Garpco handlas på Alternativa Listan och är ett bra exempel på att det går att hitta fördelaktigt värderade bolag på Alternativa Listan/Pepins Group. Garpco fortsatte utvecklas mycket väl med ökad omsättning och vinstsiffror under 2018.

"Som långsiktig investerare skapar Spiltan både intresse och många gemensamma aktieägare."

Markus Strand
VD, Garpco
Garpco
Ägare av industribolag
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  378,2 Mkr
  361,8 Mkr
 • Resultat, ca
  20,4 Mkr
  22,3 Mkr
 • Antal anställda
  264 st
  267 st
 • Spiltans ägarandel är 9,5 %.
Till Garpcos hemsida
JLM

Skapar fibernät utan att gräva upp gatan genom horisontalborrmaskinen Ditch Witch

JLM grundades i början på 70-talet och har sedan starten varit leverantör av specialmaskiner för entreprenörer som arbetar med markinstallation och har bl.a. agenturen för den amerikanska tillverkaren Ditch Witch i Norden, Polen och Ukraina. Med Ditch Witchs för horisontalborrmaskiner kan man borra och dra fiber genom marken utan att behöva gräva upp hela gatan.


"Expansionen blir möjlig genom att Spiltan går in som minoritetsägare så att vi kan stanna kvar och utveckla bolaget tillsammans med dem."

Hans Kulander
Ordförande och grundare, Januari 2009
JLM
Specialmaskiner för horisontalborrning
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  229,7 Mkr
  184,3 Mkr
 • Resultat, ca
  7,6 Mkr
  8,5 Mkr
 • Antal anställda
  41
  39
 • Spiltans ägarandel är på 34,8 %
Till JLMs hemsida
Emerse

Hittar effektivast möjliga målgrupp för videoannonsering på nätet

I december 2014 förvärvade Spiltan 36 % av aktierna i videoannonseringsbolaget Emerse i Lund. Bolaget har en avancerad algoritm som hjälper reklamköpare att hitta sin målgrupp för videoreklam och samtidigt sänka sina kostnader. Emerse kan på några mikro-sekunder bedöma hur intressant en besökare är på en site och kan sedan lägga ett bud på en videovisning.


Trenden att se på TV via nätet eller när det passar ökar, vilket även ökar möjligheterna för Emerses riktade videoreklam. Av ungdomar har förstår man att det gamla sättet att samlas och se på ett stort event på TV kallas för ”lägerelds-TV”. Något som hela tiden minskar. Utmaningen för Emerse är att de flesta reklamköpare har begränsad kompetens i hur man köper digitala medier. Fortfarande köper många företag sin reklam via mediabyråer som är en viktig kundgrupp för Emerse men bolaget säljer också direkt till reklamköparna. En viktig utveckling är att Emerse kan erbjuda kunderna att själva sköta hur man lägger ut videoannonser på nätet och analyserar resultatet.

Trevligt var att grundaren, Carl-Johan Grund, blev utnämnd till årets företagare 2016 i Skåne av föreningen Företagarna."Genom Spiltan får vi tillgång till kompetens och kapital inför vår fortsatta internationella expansion."

Carl-Johan Grund
VD och grundare, Emerse, April 2015
Emerse
Videoannonseringsbolag.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  46 Mkr
  32,3 Mkr
 • Resultat, ca
  0,6 Mkr
  -7,9 Mkr
 • Antal anställda
  20 st
  22 st
 • Spiltans ägarandel är 44,8 %
Till Emerse's hemsida
Flattered

Flattered är ett svenskt skomärke som genom stort fokus på digital marknadsföring och designsamarbeten med starka internationella profiler driver största delen av sin försäljning via den egna webshopen. 

Företagets skor finns även representerade hos över 70 återförsäljare världen över, bland annat Harvey Nichols, Farfetch, Nordiska Kompaniet, Høyer, Illum och Tomorrowland Group. Skorna är designade i Sverige och handgjorda i Spanien. Flattered är i år nominerad till det prestigefyllda designpriset Guldknappen.

Flattered AB grundades 2013 av Gustav Lidén, Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius och Hanna Kwiatkowska Tisner. Sedan två är även sälj- och marknadschefen Emma Lythell delägare. Grundarna ville skapa den perfekta lågskon att bära inomhus. Den skulle dessutom vara feminin, elegant och väldigt skön – något de såg saknades på marknaden. Två år senare var det dags för Flattered att ta sig utanför hemmet och man adderade skor med utomhussula. 

Som aktieägare i Spiltan får du 20 % rabatt vid beställning av skor till ordinarie pris.
Maila oss på Spiltan, spiltan@spiltan.se - för mer information.

”Det känns fantastiskt roligt att nu kunna lägga in ytterligare en växel i Flattereds resa mot att bli ett globalt D2C-skomärke.

Gustav Lidén
Medgrundare och VD, Flattered, oktober 2018
Flattered
Svenskt skomärke, försäljning främst via egna webshoppen.
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  17 Mkr
 • Resultat, ca
  -4,7 Mkr
 • Antal anställda
  7 st
 • Spiltans ägarandel är 36 %
Till Flattered.se
Qvalia

Förbättrar och automatiserar ekonomiprocesser

Qvalia är den ledande experten inom transaktionsanalys i Norden och företagets molntjänst tillhandahåller kostnadsfri e-fakturering och kompletta automationslösningar inom reskontra samt transaktionell redovisning. För organisationer av alla typer och storlekar. Resultatet är en radikalt ökad effektivitet, minskade kostnader och förbättrad kontroll genom hela transaktionsprocessen. Sedan starten 2007 har Qvalia utsetts till Gasell, ett av de snabbast växande företagen, av Dagens Industri 2009, 2010 och 2011, norska Dagens Næringsliv 2016 samt av danska Børsen 2017. Företaget har kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn.

"Som entreprenör är det viktigt med långsiktighet. Inte sällan, går långsiktig målsättning över kortsiktig vinst. Därför kändes Spiltan som ett naturligt val för oss."

Henri Tapale
Grundare, Qvalia.se, 2012
Qvalia
Kontrollerar ekonomitransaktioner för stora företag.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  68,9 Mkr
  57,9 Mkr
 • Resultat, ca
  1,3 Mkr
  -3,5 Mkr
 • Antal anställda
  50 st
  50 st
 • Spiltans ägarandel är 35 %
Till Qvalias hemsida

Noterade investeringar

Byggmästare J. Ahlström

I februari 2019 köpte Investment AB Spiltan 6% av aktierna i Byggmästare Anders J. Ahlström - noterat på First North.

"Bolagets huvudägare Mikael Ahlströms farfars far Anders J Ahlström startade 1895 en bygg- och fastighetsverksamhet i Skåne. Anders J Ahlström var med och byggde Johanneskyrkan i Stockholm och hans äldste son, Herbert, utbildade sig till byggingenjör och fortsatte tillsammans med sina bröder i sin fars fotspår. Det är den traditionen som nu bärs vidare av Mikael Ahlström, och det företag som grundades 2013, som med hjälp av innovativa satsningar på förvaltning, socialt engagemang, finansiering och kommunikation vill utveckla de områden man förvaltar till ännu bättre platser att leva på.

2015 förvärvades även en konsultverksamhet som kompletterar fastighetsverksamheten med tjänster inom rekrytering och interimslösningar för fastighetsbranschen." Saxat från Byggmästare J. Ahlströms hemsida.

Sedan Spiltan investerat i företaget har nuvarande VD, Stefan Dahlbo, annonserat att han kommer att lämna sin plats som VD då han accepterat rollen som Vd för Fabege. Stefan Dahlbo kommer dock att sitta kvar i styrelsen.

Läs hela Pressmeddelandet här

”Det är en kvalitetsstämpel att få in Investment AB Spiltan som en ny långsiktig ägare”

Stefan Dahlbo
VD Byggmästare Anders J. Ahlström Holding AB
Byggmästare J. Ahlström
 • År
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
Till Byggmästare J. Ahlströms hemsida
XMReality

UTVECKLAR OCH SÄLJER LÖSNINGAR SOM REVOLUTIONERAR KUNSKAPSÖVERFÖRING VIA SÅ KALLAD FÖRSTÄRKT VERKLIGHET

Linköpingsbolaget XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet - Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR exempelvis via mobilen kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. 

XMReality Remote Guidance är ett AR-verktyg som möjliggör kunskapsdelning med hjälp av tal, gester, pekare, stillbilder med någon som befinner sig på ett helt annat ställe. 

XMReality:s kunder finns främst inom industrin såsom Bosch Rexroth, ABB, Siemens Industrial Turbomachinery, Electrolux och Bombardier. XMReality är baserat i Linköping och är noterat på Nasdaq First North (ticker: XMR). Tekniken bidrar också till företagens hållbarhetsarbete genom att man kan spara på resor för servicetekniker.

XMReality
AR-verktyg sommöjliggör kunskapsdelning med hjälp av tal, gester, pekare och stillbilder.
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
  10,2 Mkr
 • Resultat, ca
  -29,3 Mkr
 • Antal anställda
  23 st
Till XMRealitys hemsida
Guideline Geo

Världsledande inom kartläggning av geologiska förutsättningar under jord.

Under senare år har Spiltan, förutom att investera i onoterade, stabila bolag, tagit lite större långsiktiga positioner i noterade bolag som vill ha långsiktiga ägare. Ett sådant exempel är Guideline Geo på NGM Equity där Spiltan tillsammans med Investment AB Chiffonjén tagit en långsiktig huvudägarposition. 

Bolaget har en snart 100-årig historik och har flera unika teknologier för undersökning under jorden, som är ett tillväxtområde. Det var ordförande för bolaget som kontaktade Spiltan då han läst en artikel på nätet där jag uttryckte att vi var intresserade av att ta denna typ av positioner.

Läs gärna artikel på Realtid.se:
"Vi letar efter entreprenörer som byggt upp ett företag"


Guideline Geo
Utrustning för att mäta under jorden
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  120,5 Mkr
  98 Mkr
 • Resultat, ca
  1,5 Mkr
  -15,7 Mkr
 • Antal anställda
  76 st
  77 st
 • Spiltans ägarandel är ca 9,5 %
Till Guideline Geos hemsida
Berkshire Hathaway

Price is what you pay. Value is what you get.

Berkshire Hathaway är ett amerikanskt multinationellt konglomerat med huvudkontor i Omaha, Nebraska. Företaget äger i sin helhet företagen GEICO, BNSF, Lubrizol, Dairy Queen, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, FlightSafety International, och NetJets samt är delägare i bl a Kraft Heinz och många fler. Berkshires grundare Warren Buffett är en stor förebild för Spiltan.


Intervju i samband med Warren Buffetts VD-brev/årsredovisning 2018

I slutet av 2018 ökade Spiltan sitt innehav med ytterligare 3 A-aktier i Berkshire Hathaway. Genom bolaget får man exponering mot en spännande portfölj av onoterade helägda bolag, världens största försäkringsbolag, en börsportfölj och en kassa på 120 miljarder dollar för att kunna göra stora förvärv om marknaden viker.

Läs gärna VDs kommentarer i Sparrebellen nr 4: Sluta spara i storbankernas globalfonder. Då kostade A-aktien 84 000 dollar. 1997 när Spiltan gjorde sin första stora emission på 325 kronor kostade A-aktien 32 000 dollar så efter de senaste årens uppgång har Spiltan faktiskt haft en bättre utveckling men det är ingen rättvis jämförelse då Buffett haft det mycket tuffare med så mycket kapital att placera. 

Lärdom återigen: Bra bolag skall man köpa och behålla.  

"Per, Many thanks and I hope I last as long as the carving."

Warren Buffett
TACKBREV FÖR INSTIFTANDE AV ALTERNATIVT NOBELPRIS I FORM AV HÄLLRISTNING I TANUMS HEDE SOM SPILTAN VAR MED OCH SPONSRADE, DECEMBER 2012. Hällristningen tros hålla i över 3000 år.
Berkshire Hathaway
Amerikanskt konglomerat. Äger bl a andelar i Wells Fargo, American Express och Coca Cola company.
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  248 Bill $
  242 Bill $
 • Resultat, ca
  2 Bill $
  45 Bill $
 • Antal anställda
  389 373 st
  377 291 st
 • Spiltans ägarandel är 0,00002 %
Till Berkshire Hathaway's hemsida
Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Äger och förvaltar bostad- och samhällsfastigheter i hela Sverige

Samhällsbyggnadsbolaget äger samhällsfastigheter i norden och hyresrätter i Sverige och har som grundidé att utveckla, äga och förvalta fastigheterna långsiktigt.

I samband med försäljningen av gamla Kuststaden till fastighetsbolaget SBB fick Spiltan kontanter och aktier i SBB som vi valt att behålla. Under 2018 var SBB ett av de bästa fastighetsbolagen på börsen (kursuppgång på 73 %) då bolaget lugnade ned sin expansionstakt och fick bättre lånevillkor. Bolaget leds av entreprenören Ilija Batljan som också är stor ägare i bolaget.

Nytt kring Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Samhällsbyggnadsbolaget SBB
Äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter
 • År
  2018
  2017
 • Omsättning, ca
  1680,4Mkr
  1339 Mkr
 • Resultat, ca
  1903,7Mkr
  2429 Mkr
 • Antal anställda
  132 st
  37 st
 • Spiltans ägarandel 1,1 %
Till SBBs hemsida