Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Portfölj

Vi investerar med målsättning att #behålla innehaven

Största investeringarna

Paradox

Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.

Paradox är ett av Sveriges mest spännande bolag i den starkt växande datorspelsbranschen. Bolaget utvecklar och förlägger datorspel under egna varumärken inom fyra nischer: historiska strategispel, rollspel, action och management. De egna spelutvecklingsstudiorna arbetar främst inom historiska strategispel vilka haft stora framgångar med titlar som Crusaders Kings 2, Europa Universalis IV och Cities: Skylines After Dark. Då spelarna ofta lagt ned flera hundra timmar på att sätta sig in i spelen har Paradox en stabilare kundbas än många andra spelföretag.
Ur Spiltans årsredovisning 2019:
Paradox fortsatte under året att metodiskt bygga en portfölj av spel med lång livslängd och starka varumärken. Affärsmodellen bygger på att Paradox säljer grundspelen och att expansioner genererar löpande intäkter under spelens hela livslängd.

"Med det här spännande partnerskapet i ryggen är vi redo att ta nästa steg och siktar på en aggressiv tillväxtperiod."

Fredrik Wester
Ordf och grundare, Paradox, april 2010
Paradox Interactive
Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  1 289 Mkr
  1 128 Mkr
 • Resultat, ca
  467 Mkr
  455 Mkr
 • Antal anställda
  479
  405
Till Paradox hemsida
Spiltan Fonder

Ger Sveriges fondsparare ett bättre alternativ

Spiltan startade fondbolaget 2002 med mottot ”Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ”. Fondernas avkastning och att förvaltat kapital ökat från 10 miljoner kronor till över 50 miljarder kronor visar att vi lyckats med målsättningen. Nu gäller det att övertyga alla svenskar om vilka mervärden som kan skapas genom att spara i Spiltan Fonder.

Framgångarna fortsatte under 2019 och Spiltan Aktiefond Stabil utsågs till Årets Sverigefond av Privata Affärer. "År efter år har fonden levererat hög avkastning till låg risk", löd motiveringen. Dessutom blev Spiltan Aktiefond Investmentbolag framröstad till Läsarnas Favorit för femte gången på åtta år. 

Även om fondbolaget har växt kraftigt förvaltar man fortfarande mindre än 1 % av det svenska fondkapitalet. Med andra ord finns det glädjande nog fortsatt stor tillväxtpotential.

Till Spiltans Fonders Nyhetsflöde

"Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ."

Per H Börjesson,
Ordf, Spiltan Fonder
Spiltan Fonder
Fondförvaltning med fokus på aktiv förvaltning och låga avgifter.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  264 Mkr
  180 Mkr
 • Resultat, ca
  87 Mkr
  53 Mkr
 • Antal anställda
  17
  17
 • Spiltans ägarandel ca 80 %
 • Förvaltat kapital ca 50 miljarder kr
Till Spiltan Fonders hemsida
Coolstuff

Roliga prylar, presenter och gadgets

E-handlaren Coolstuff vill erbjuda sina kunder de coolaste, snyggaste och mest innovativa prylarna på marknaden.


Coolstuff har på senare tid börjat bredda sitt sortiment med en helt ny typ av produkter. Som populära tyngdtäcket Zenkuru som känns ungefär ”som en stor och vänlig kram” och sägs bota sömnproblem.
CoolStuff har också ökat andelen egna varumärken för att öka lönsamheten och bland annat inom köksredskap har man tagit fram varumärket KitchPro. 


"Vi valde Spiltan som partner för att de är långsiktiga och inte har någon exitstrategi, precis som vi som är entreprenörer."

Christian Omander och Kajsa Knapp
Grundare, Coolstuff.se
CoolStuff
E-handel med annorlunda, roliga prylar och presenter du inte visste fanns.
 • År
  2019/2020
  2018/2019
 • Omsättning, ca
  207 Mkr*
  201 Mkr
 • Resultat, ca
  0 Mkr*
  -3 Mkr
 • Antal anställda
  38
  42
 • Spiltans ägarandel är 27 %
 • * Prognos 11 mån. Juni 2019 - april 2020
Till coolstuff.se
Kuststaden Projektutveckling

Långsiktig fastighetsägare med stark lokal anknytning

Kuststaden Projektutveckling AB grundades 2016 av Patrick Johansson och Magnus Klintheim som även är bolagets största delägare. Tillsammans har båda ett stort engagemang och intresse för fastigheter och har varit verksamma i branschen sedan början på 90-talet. En stark lokal förankring, långsiktighet och kontinuerlig tillväxt är grundläggande för företagandet.

Kuststaden Projektutveckling förvaltar och förädlar fastigheter i Oskarshamn, Västervik, Tranås och Visby. Verksamheten är inriktad på ägande av egna fastigheter, nyproduktion samt fastighetsutveckling. Målsättningen är att med god lönsamhet och stabil ekonomi möjliggöra en långsiktig tillväxt.

Patrick och Magnus har tidigare med framgång grundat och drivit Kuststaden Fastigheter AB, som startades 1998. I slutet av 2016 beslöt ägarna i bolaget att via sammanslagning tillsammans med bla Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) att börsnoteras på First North under våren 2017. Parallellt med detta startades det nya bolaget Kuststaden Projektutveckling AB med samma ägare som tidigare i Kuststaden Fastigheter AB.

Kustaden Projektutveckling AB
Ägande och nyproduktion av fastigheter
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  102 Mkr
  65 Mkr
 • Resultat, ca
  148 Mkr*
  325 Mkr*
 • Antal anställda
  4
  11
 • Spiltans ägarandel 17,1 %
 • * inkl värdeförändringar fastigheter
Till Kuststadens hemsida

Onoterade investeringar

Forza Football

Forza Football Addicts är ett Göteborgsbaserat företag med anställda från 14 olika länder. Deras största produkt – appen Forza Football – finns på 26 språk och erbjuder laguppställningar, liveresultat och matchbilder från 500 av världens främsta fotbollsligor. Ambitionen är att göra hela världsfotbollen tillgänglig och engagera 300 miljoner fans som själva rapporterar till appen från matcher i 50 000 fotbollsligor.


Se Forza Footballs grundare Patrik Arnesson frågas ut på Spiltans årsstämma 2018. Moderatorer Johan Isaksson och John Skogman, Börspodden.

"Vi vill leva i 100 år och det tyckte Per Håkan var en mycket bra idé!"

Patrik Arnesson
Grundare, mars 2018
Forza Football - Internationell "live score app" för fotbollsälskare
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  55 Mkr
  56 Mkr
 • Resultat, ca
  2 Mkr
  2 Mkr
 • Antal anställda
  55
Till Forza Footballs hemsida
AktivBo

Kunddriven fastighetsförvaltning

AktivBo är ett kunskaps- och plattformsföretag som stödjer bostads- och fastighetsbolag med underlag för verksamhetsstyrning. Bolaget verkar i sex länder, samarbetar med över 400 fastighetsbolag och erbjuder stöd från datainsamling till kontinuerliga förbättringar. Med sin långa historik och stora kundbas kan AktivBo erbjuda en unik benchmark mot andra aktörer i branschen – på både bostads- och lokalsidan. Tack vare AktivBo får fastighetsägare nöjdare kunder, kan göra smartare investeringar, öka effektiviteten i verksamheten och få bättre resultat på nedersta raden. Spiltan investerade i AktivBo i september 2009.


”Spiltan har varit ett ovärderligt stöd i vår internationella expansion, digitala förändringsresa och utvecklandet av en mer skalbar affärsmodell”

Jon Svensson
vd AktivBo
AktivBo
Analysplattform för bostads- och fastighetsägare som ger nöjdare hyresgäster och effektivare verksamhetsstyrning.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  46 Mkr
  40 Mkr
 • Resultat, ca
  1 Mkr
  2 Mkr
 • Antal anställda
  36
  33
Till AktivBos hemsida
Besedo

Göran Pallmar, Spiltan, Patrik Frisk och Petter Nylander, BesedoBesedo filtrerar bort olämpligt och olagligt innehåll på nätet. Med kunder som Blocket, Ebay, Tinder, Match.com och nya aktörer i delningsekonomin som AirTasker och BlaBlaCars är bolaget välpositionerat för att möta det snabbväxande behovet av ett tryggare internet.

Moderering av innehåll (content moderation) är en växande marknad och Besedo har ambitionen att bli bäst i världen på området. Bolaget har kontor i Colombia, Malaysia, Malta, Rumänien, Frankrike – och Sverige. På så sätt lyckas man täcka många språk och tidszoner för att erbjuda bästa möjliga service, dygnet runt.

Fram till 2016 städades internetsidorna manuellt men efter investeringar inom AI och maskininlärning är drygt 90% av arbetet automatiserat i dag.

Petter Nylander, tidigare vd för Unibet, TV3 och Universum har tagit över vd-rollen och ska flytta fram Besedos positioner. Satsningar på marknadsföring och försäljning ska öka samtidigt som bolaget fortsätter att utveckla sin teknik.

"Att våra befintliga och nya ägare tror så starkt på vår globala vision gör mig stolt och är väldigt motiverande."

Petter Nylander
vd
Besedo
Filtrerar bort olagligt och olämpligt innehåll samt motverkar bedrägerier på nätet.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  112 Mkr
  129
 • Resultat, ca
  -4 Mkr
  -29
 • Antal anställda
  247
  368
Läs mer på Besedo.com
Boulebar

Frihet, gemenskap och ett glas Pastis

Boulebar är drömmen om den där kvällen i en park i södra Frankrike med grym boule och riktigt bra mat i en skön miljö. Menyn är franskinspirerad och passar lika bra för en middag, brunch eller en stor boulefest för vänner, familjer och företag.

Boulebars resa börBoulebar - highfivejade rent bokstavligt med att några svenska tågluffare blev vanvettigt förälskade i att spela boule. Snart 20 år senare har företaget 8 enheter i fem städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Köpenhamn.

Steg för steg vill man bygga nya bouleparker där fler får möjlighet att uppleva den glädje som frihet, gemenskap och ett glas Pastis kan ge."Det är spännande att få en finansiell partner som är van att arbeta med entreprenörer."

Henrik Kruse, februari 2018
Grundare och huvudägare
Boulebar
Boule, bar och mat i skön miljö
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  193 Mkr
  183 Mkr
 • Resultat, ca
  0
  -2 Mkr
 • Antal anställda
  190
  190
Till Boulebars hemsida
Flattered

Scandinavian Shoes Handmade in Spain

Flattered är ett hyllat svenskt skomärke som genom stort fokus på digital marknadsföring och designsamarbeten med starka internationella influencers driver största delen av sin försäljning via den egna webshopen.

Företagets skor finns även representerade hos över 70 återförsäljare världen över, bland annat Harvey Nichols, Farfetch, Nordiska Kompaniet, Høyer, Illum och Tomorrowland Group. Skorna är designade i Sverige och handgjorda i Spanien. Flattered nominerades till det prestigefyllda designpriset Guldknappen 2018.

Flattered AB grundades 2013 av Gustav Lidén, Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius och Hanna Kwiatkowska Tisner. Sedan dess har även sälj- och marknadschefen Emma Lythell tillkommit som delägare. Grundarna ville skapa den perfekta lågskon att bära inomhus. Den skulle dessutom vara feminin, elegant och väldigt skön – något de såg saknades på marknaden. Två år senare var det dags för Flattered att ta sig utanför hemmet och man adderade skor med utomhussula. 2020 lanserades handväskor och den första unisex skon – sneakers i äkta läder och riktigt hög kvalitet. 

Som aktieägare i Spiltan får du 20 % rabatt vid beställning av skor till ordinarie pris.
Mejla spiltan@spiltan.se för mer information.

”Det känns fantastiskt roligt att nu kunna lägga in ytterligare en växel i Flattereds resa mot att bli ett globalt D2C-skomärke."

Gustav Lidén
Medgrundare och VD, Flattered, oktober 2018
Flattered
Svenskt skomärke, försäljning främst via egna webshoppen.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  25 Mkr
  17 Mkr
 • Resultat, ca
  6 Mkr
  -5 Mkr
 • Antal anställda
  9
  7
Till Flattereds webbshop
Sura Magnets

Sura Magnets är Skandinaviens största och ledande tillverkare av formsprutade permanentmagneter, framför allt för bilindustrin och bedriver även en omfattande handel med sintrade magneter och magnetsystem.

En viktig tillväxtfaktor för bolaget är att med mer självkörande bilar kommer det behövas mer magneter (till sensorer mm) i bilarna. Sura Magnets med huvudkontor och produktion i Söderköping grundades 1954 i Surahammar. Verksamheten är i hög grad internationaliserad och 70 % av omsättningen exporteras till 30 olika länder med Tyskland som största geografiska marknad utanför Sverige.

”Jag hade tänkt sälja hela bolaget men när Spiltan erbjöd mig möjligheten att behålla en stor andel i bolaget tyckte jag det var mer attraktivt. Genom Spiltan får vi också en långsiktig ägare som har finansiella muskler”.

Bertil Torgilsman
Tidigare huvudägare, mars 2016
Sura Magnets
Utveckling och tillverkning av bl a plastbundna magneter för fordons- och medtechindustrin.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  84 Mkr
  92 Mkr
 • Resultat, ca
  1 Mkr
  8 Mkr
 • Antal anställda
  40
  36
Till Sura Magnets hemsida
Emerse

Plattform för programmatiska annonsköp som levererar resultat

Enkel att använda. Tydligt gränssnitt. Självlärande optimering och algoritmer som säkerställer att annonsinvesteringar ger resultat. En plattform för digitala annonsköp som använts av bland annat Obama, Pizza Hut, Zalando och Haglöfs.


Emerse är ett svenskt företag verksamt inom programmatisk annonsering som hjälper varumärken och företag att nå sina målgrupper och marknadsföringsmål mer effektivt. Emerse DSP (Demand Side Platform) fungerar genom avancerade algoritmer och data som utför automatiserad handel av annonsutrymmen. 

Emerse ägs och leds av grundaren Carl-Johan Grund som 2016 utsågs till Årets Företagare i Skåne hos organisationen Företagarna. Sedan 2014 är också Spiltan delägare.

"Genom Spiltan får vi tillgång till kompetens och kapital inför vår fortsatta internationella expansion."

Carl-Johan Grund
VD och grundare, Emerse, April 2015
DSP (Demand Side Platform) som ger full koll på digital annonsering
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  27
  46
 • Resultat, ca
  8
  1
 • Antal anställda
  17
  20
Till Emerse
Qvalia

Förbättrar och automatiserar finansiella processer

Automatiserad fakturahantering och bokföring. Gratis e-fakturor. Transaktionsanalys. Qvalia utvecklar nästa generations teknologi för transaktionshantering.

Qvalia hjälper företag att ta kontroll över sin data och automatisera sin affär. Resultatet är en radikalt ökad effektivitet, minskade kostnader och förbättrad kontroll genom hela transaktionsprocessen.

De senaste åren har bolaget utvecklat en molnbaserad mjukvara för fullständig automatisering av ekonomiprocesser. Det kan handla om fakturahantering, leverantörsregister och bokföring. Tjänsten upptäcker också misstag och bokföringsavvikelser och hjälper därmed till att skapa ordning i redovisning och undvika exempelvis dubbelbetalningar.

Qvalia är den ledande experten inom transaktionsanalys i Norden. Sedan starten 2007 har Qvalia utsetts till Gasell, ett av de snabbast växande företagen, av Dagens Industri 2009, 2010 och 2011, norska Dagens Næringsliv 2016 samt av danska Børsen 2017. Företaget har kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. 

"Som entreprenör är det viktigt med långsiktighet. Inte sällan, går långsiktig målsättning över kortsiktig vinst. Därför kändes Spiltan som ett naturligt val för oss."

Henri Tapale
Grundare, Qvalia.se, 2012
Qvalia
Plattform för automatiserad redovisning
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  66 Mkr
  69 Mkr
 • Resultat, ca
  0 Mkr
  1 Mkr
 • Antal anställda
  47
  50
Till Qvalias hemsida
P&E Fastigheter

Långsiktig förvaltning och utveckling av fastigheter

P&E startade 1991, mitt i den stora fastighetskrisen. Sedan dess har P&E byggt upp en fastighetskoncern där bolaget tillsammans med stora institutioner investerar och ansvarar för projektutveckling, fastighetsförvaltningen och ekonomiadministrationen. Totalt förvaltar koncernen 1 miljon kvadratmeter fastigheter med fokus på undervisningslokaler, kommersiella lokaler och köpcentrum. Marknadsvärdet på delägda fastigheter, dotterbolag och utvecklingsprojekten uppgår till ca 1,5 miljard kronor.

P&E har huvudkontoret i Kalmar men ansvarar för förvaltning och administration av framförallt kommersiella fastigheter i hela landet. Exempel på fastigheter där man är delägare och sköter förvaltningen är det nybyggda Linnéuniversitetet, köpcentrumet Baronen och bostadsutvecklingsprojektet Linnéstaden i Kalmar samt Ralf Ekblads Fastigheter AB i Jönköping. Exempel på fastighetsbolag som är dotterbolag är Nordfjord AB (gamla Volvofabriken i Kalmar) och Köpingbaden Utv. AB på Öland. Bland institutioner som man samarbetar med finns exempelvis REGIO, Postens Pensionsstiftelse, ALMA Property Partners, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse samt Svea fastigheter/Brunswick Real Estate.

Med kapitalet från Spiltan kan bolaget ta större positioner i existerande typ av stora projekt där man tar mindre ägarandelar. Dessutom kan man nu öka andelen fastigheter där bolaget är majoritetsägare.  

"Vi valde Spiltan som partner för att de inte har någon exitstrategi så att vi tillsammans kan utveckla P&E på lång sikt."

Per-Olof Persson
Vd och grundare
P&E Persson
Långsiktig förvaltning och utveckling av fastigheter i nära samarbete med uppdragsgivarna.
 • År
  2019
 • Omsättning, ca
  124
 • Resultat, ca
  13
 • Antal anställda
  57
Till P&E Perssons hemsida
Garpco

Långsiktig ägare av små och medelstora industriföretag

Garpco förvärvar och utvecklar mindre och medelstora företag. Koncernen är uppdelad i tre affärsområden: Industriverktyg, Industrikomponenter i polymera material samt Interiör och design.

En stor del av Garpcos affärsidé är att förse tillverkningsindustrin med komponenter, verktyg och förnödenheter, antingen genom egen produktion eller handelsföretag. Expansionen sker genom utveckling av och organisk tillväxt i dotterbolagen samt förvärv av företag som passar in i gruppens koncept. De förvärvade företagen ska vara klart nischinriktade och ha goda förutsättningar för en framtida positiv tillväxt.

Långsiktighet och lönsamhet är honnörsorden.

Garpco handlas på Alternativa Listan på Pepins.


"Som långsiktig investerare skapar Spiltan både intresse och många gemensamma aktieägare."

Markus Strand
Vd, Garpco
Garpco
Ägare av nichade industribolag
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  372 Mkr
  378 Mkr
 • Resultat, ca
  10 Mkr
  20 Mkr
 • Antal anställda
  263
  274
Till Garpcos hemsida
Nuvoair

The easiest way to manage respiratory health

Spiltan investerade i Nuvoair (Pond Healthcare Innovation AB) i början av 2017 i samband med att företaget lanserade Air Smart Spirometers på konsumentmarknaden.

NuvoAir gör en förenklad spirometer som kan göra stor skillnad för de miljoner människor som lider av astma eller andra andningssvårigheter. I september 2017 inledde bolaget ett partnerskap med Novartis Pharma AG för att möjliggöra spridning av NuvoAirs teknik till läkare över hela världen. I slutet på 2019 fick den "ultraportabla" spirometern ett FDA-godkännande, vilket öppnar upp USA, världens största marknad för produkten.


Tidigare har spirometrarna varit skrymmande och komplexa anordningar som enbart använts på sjukhus och av utbildad personal. Air Smart har förenklat spirometern genom att utforma den så att den kan användas direkt av patient och läkare över hela världen. 

Air Smart Spirometern är den första spirometern som kan anslutas till en smart-phone. Den lanserades i Europa 2016 och har snabbt rönt stor framgång på marknaden med tusentals sålda enheter, både till läkare och patienter i över 20 länder. Apparaten har vunnit flera designpriser under 2016, såsom Red Dot Design Award och Design S Award.

Nuvoair
Mobila och digitala lösningar för diagnostik och övervakning av lungsjukdomar.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  12 Mkr
  10 Mkr
 • Resultat, ca
  -9 Mkr
  -7 Mkr
 • Antal anställda
  16
  11
Till Nuvoairs hemsida
JLM

Skapar fibernät utan att gräva upp gatan genom horisontalborrmaskinen Ditch Witch

JLM grundades i början på 70-talet och har sedan starten varit leverantör av specialmaskiner för entreprenörer som arbetar med markinstallation och har bland annat agenturen för den amerikanska tillverkaren Ditch Witch i Norden och Polen. Med Ditch Witchs för horisontalborrmaskiner kan man borra och dra fiber genom marken utan att behöva gräva upp hela gatan.


"Expansionen blir möjlig genom att Spiltan går in som minoritetsägare så att vi kan stanna kvar och utveckla bolaget tillsammans med dem."

Hans Kulander
Ordförande och grundare, januari 2009
JLM
Specialmaskiner för horisontalborrning
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  255 Mkr
  230 Mkr
 • Resultat, ca
  7 Mkr
  8 Mkr
 • Antal anställda
  41
  41
Till JLMs hemsida
Pepins

Delägarkraft - join the power of many

På Pepins kan alla, oavsett plånbokens storlek, investera och bli delägare i spännande onoterade tillväxtföretag. Antigen via emissioner eller regelbunden handel.

Totalt har Pepins nu gjort emissioner som tillfört 38 bolag mer än en miljard kr i tillväxtkapital och 32 000 delägare. Pepins andra affärsområde är handelsplatsen för onoterade aktier, där bland annat Spiltanaktien handlas. Under 2019 startades också ett tredje affärsområde, Pepicon. Det är en plattform för tillväxtbolag att organisera och förenkla möjligheterna att attrahera tillväxtkapital. Pepicon kommer att underlätta arbetet för Pepins att genomföra emissioner samtidigt som konceptet kan komma att generera egna intäkter som en så kallad Software-as-a-Service-lösning.
 

Följ gärna kurserna på Alternativa listan även på Di.se

"Spiltan var med och startade Alternativa aktiemarknaden för att onoterade bolag med många långsiktiga ägare skulle få en möjlighet till en regelbunden handel av bolagets aktier utan alla kostnader och regelkrångel som en börsnotering innebär. Genom samgåendet med crowdfunding- plattformen Pepins skapas nu ett nytt sätt att anskaffa kapital för bolag."

Per H Börjesson
vd, Investment AB Spiltan
Pepins
Emissioner och marknadsplats för onoterade aktier med spridd ägarbild.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  18
  17
 • Resultat, ca
  -14
  -20
 • Antal anställda
  19
  18
 • Spiltans ägarandel är 20,2 %.
Till Pepins hemsida
Captario

Spiltan investerade i början på sommaren 2018 i Göteborgsbaserade Captario. Företaget tog in 50 Mkr och Spiltan var den största investeraren. Med Captarios verktyg kan komplexa beslut i läkemedelsprojekt analyseras på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Att utveckla nya läkemedel är en riskabel process där de flesta potentiella mediciner aldrig når marknaden.

Captario startade 2012 med ett uppdrag att förbättra besluten inom läkemedelsutveckling. Genom att förstå avvägningar mellan kostnad, tid, risk och värde kan företagen fatta beslut i rätt sammanhang. Med hjälp av modellering, simulering och AI ger verktyget svar på strategiska frågor som tidigare tvingats lämnas obesvarade

Captario tillhandahåller en världsledande Software-as-a-Service-lösning för beslutsanalys riktat mot utvecklingsprojekt och portföljer av nya läkemedel. Företaget arbetar redan med flera av världens största läkemedelsbolag såsom Bayer och UBC – med mycket goda resultat.

”We are happy to have added so many reputable, professional investors to our group of owners. We now have the ability to strengthen our presence in the US and increase our capacity for product development in Göteborg.”

Johannes Vänngård, 5 juli 2018
VD och grundare
Captario
Utvecklar mjukvara som förbättrar besluten inom läkemedelsutveckling
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  11 Mkr
  6 Mkr
 • Resultat, ca
  -13 Mkr
  -9 Mkr
 • Antal anställda
  25
  21
Till Captarios hemsida
Pickit

The World's Simplest Image Platform

Investment AB Spiltan gick under hösten 2018 in som ny ägare i Visbybaserade Pickit som samtidigt lanserade sin globala partnerstrategi. Företaget, där Microsoft är delägare, erbjuder Pickit direkt via några av världens största återförsäljare av Microsoft Office. Pickit är en helhetsleverantör av bilder via Office 365 och Teams. Den flerfaldigt prisbelönta plattformen erbjuder både distribution och en medföljande bildbank med lagliga bilder som får användas helt fritt. På webben, i presentationer och i nyhetsbrev. Dessutom går det att lägga in egna företagsbilder och varumärkespecifika mallar och guidelines i tjänsten.


Pickit grundades 2013 av entreprenörerna Henrik Bergqvist (vd) och Mathias Björkholm (USA-chef) som båda ville göra det enkelt för alla att bildsätta sina projekt och presentationer på ett smidigt och lagligt sätt.

”För oss är Spiltan en ’perfect match’ i vår långsiktiga ambition att erbjuda 1,2 miljarder Office-användare en unik bildtjänst fullt integrerad i Microsofts programvaror. Vi ser särskilt stor potential i USA där vi har nytt senior management som nu kan bidra till att vi kan fullfölja vår globala partnerstrategi.”

Henrik Bergqvist
Vd och grundare
Pickit
Unik bildtjänst, fullt integrerad i Microsoft Office och Teams.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  1 Mkr
  1 Mkr
 • Resultat, ca
  -28 Mkr
  0 Mkr
 • Antal anställda
Till Pickit.com
Berkway

Svenska investeringar i Warren Buffetts anda

Investerar i noterade och onoterade bolag under ledning av Spiltans styrelseordförande Kasper Ljungkvist. Några av investeringarna är IT-outsourcingbolaget RG19 och franchisekedjan FemtioFemPlus för bland annat RUT-tjänster.

Nytt kring Berkway

"Pris är vad du betalar. Värde är vad du får"

Warren Buffett
Grundare Berkhire Hathaway
Berkway
Investmentbolag med noterade och onoterade innehav
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  0
  0
 • Resultat, ca
  1
  1
 • Antal anställda
  0
  0
Till Berkways hemsida

Noterade investeringar

Byggmästare J. Ahlström

I februari 2019 köpte Investment AB Spiltan 6% av aktierna i Byggmästare Anders J. Ahlström - noterat på First North.

Bolaget är ett investmentbolag med målsättning att investera i minoritetsposter i onoterade och noterade bolag. Efter att ha sålt ett stort fastighetsbestånd i Alvik utanför Stockholm har bolaget en kassa på 625 miljoner kronor som kan ge goda förvärvsmöjligheter. Bolaget är också största ägare i Green Landscaping noterat på First North och har även en post i onoterade vårdbolaget Olivia.

Huvudägare i Byggmästare Ahlström är Mikael Ahlström som var grundare till riskkapitalbolaget Procuritas. Han har varit med i Spiltans nätverk sedan 1990-talet.


”Det är en kvalitetsstämpel att få in Investment AB Spiltan som en ny långsiktig ägare”

Stefan Dahlbo
Styrelseledamot Byggmästare Anders J. Ahlström Holding AB
Byggmästare J. Ahlström
Investmentbolag som investerar i små och medelstora nordiska bolag som har ambition att kunna bli marknadsledande.
 • År
  2019
 • Omsättning, ca
  213
 • Resultat, ca
  56
 • Antal anställda
  116
Till Byggmästare J. Ahlströms hemsida
XMReality

VIDEO COLLABORATION ON A NEW LEVEL

Linköpingsbolaget XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet - Augmented Reality (AR). Bolagets Remote Guidance gör att man kan kommunicera betydligt mer effektivt på distans än tidigare. Förutom rena videosamtal kan man även peka och demonstrera hur olika åtgärder ska utföras – det är därför som AR på svenska brukar kallas för förstärkt verklighet.

Med hjälp av experter som kopplar upp sig på distans kan lokala arbetare felsöka och reparera maskiner och apparater på samma sätt som om experten stod vid sidan om och visade hur de ska göra. Det minskar resandet och allt som behövs på plats är en mobiltelefon med internetuppkoppling.

XMReality:s kunder finns främst inom industrin såsom Bosch Rexroth, ABB, Siemens Industrial Turbomachinery, Electrolux och Bombardier. XMReality är noterat på Nasdaq First North (ticker: XMR).


XMReality
AR-verktyg sommöjliggör kunskapsdelning med hjälp av tal, gester, pekare och stillbilder.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  12 Mkr
  10 Mkr
 • Resultat, ca
  -27 Mkr
  -29 Mkr
 • Antal anställda
  17
  23
Till XMRealitys hemsida
Guideline Geo

Världsledande inom kartläggning av geologiska förutsättningar under jord.

Under senare år har Spiltan, förutom att investera i onoterade, stabila bolag, tagit lite större långsiktiga positioner i noterade bolag som vill ha långsiktiga ägare. Ett sådant exempel är Guideline Geo på NGM Equity där Spiltan tillsammans med Investment AB Chiffonjén tagit en långsiktig huvudägarposition. 

Bolaget har en snart 100-årig historik och har flera unika teknologier för undersökningar under jorden, som är ett tillväxtområde.


Guideline Geo
Utrustning för att mäta under jorden
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  124 Mkr
  120 Mkr
 • Resultat, ca
  2,6 Mkr
  1,5 Mkr
 • Antal anställda
  79
  78
Till Guideline Geos hemsida
Berkshire Hathaway

Price is what you pay. Value is what you get.

Berkshire Hathaway är ett amerikanskt multinationellt konglomerat med huvudkontor i Omaha, Nebraska. Företaget äger i sin helhet företagen GEICO, BNSF, Lubrizol, Dairy Queen, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, FlightSafety International, och NetJets samt är delägare i bl a Kraft Heinz och många fler. Berkshires grundare Warren Buffett är en stor förebild för Spiltans vd Per H Börjesson.


Med en kassa på 130 miljarder dollar, stor portfölj av noterade aktier, många helägda dotterbolag i olika branscher samt lång historik kan man verkligen konstatera att Warren Buffetts Berkshire Hathaway är ett etablerat bolag. Aktien har också en begränsad nedsida då bolaget köper tillbaka aktier över marknaden. Under 2019 spenderade Berkshire cirka 5 miljarder US-dollar på aktieåterköp (motsvarande omkring 1% av aktierna i bolaget).  

"Per, Many thanks and I hope I last as long as the carving."

Warren Buffett
TACKBREV FÖR INSTIFTANDE AV ALTERNATIVT NOBELPRIS I FORM AV HÄLLRISTNING I TANUMS HEDE SOM SPILTAN VAR MED OCH SPONSRADE, DECEMBER 2012. Hällristningen tros hålla i över 3000 år.
Berkshire Hathaway
Amerikanskt konglomerat. Äger bl a andelar i Wells Fargo, American Express och Coca Cola company.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  254 Mdr dollar
  248 Mdr dollar
 • Resultat, ca
  50 Mdr dollar
  2 Mdr dollar
 • Antal anställda
  391 539
  389 373
Till Berkshire Hathaway's hemsida
Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Långsiktigt ägande av svenska och nordiska samhällsfastigheter.

Samhällsbyggnadsbolaget äger samhällsfastigheter i Norden och hyresrätter i Sverige och har som grundidé att utveckla, äga och förvalta fastigheterna långsiktigt.

I samband med försäljningen av fastighetsbolaget Kuststaden till SBB fick Spiltan kontanter och aktier i SBB. 

Sedan dess har bolaget haft en fantastisk utveckling på börsen. SBB har givetvis gynnats av ränteläget, men har också byggt upp en positiv image i snabb takt och på så sätt lyckats sänka lånekostnaderna markant.

Bolaget leds av entreprenören Ilija Batljan som också är storägare i bolaget.

Nytt kring Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Samhällsbyggnadsbolaget SBB
Långsiktigt ägande av svenska och nordiska samhällsfastigheter.
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  1996 Mkr
  1680 Mkr
 • Resultat, ca
  3 137 Mkr
  1904 Mkr
 • Antal anställda
  173
  132
Till SBB:s hemsida
Teqnion

Johan Steene, VD TeqnionTeqnion grundades 2006 och är en svensk industrikoncern med fokus på företagsförvärv och företagsutveckling inom tre affärsområden: Industry, Growth och Niche.

Teqniongruppen verkar inom smala tekniknischer och levererar inom dessa specialiserade lösningar till ett antal olika industrisegment som belysning, el, tillverkning, fordon, försvar och medicinteknik. 

Teqnions strategi är en kombination av aktivt ägande med verksamhetsoptimering i dotterbolagen och accelererad tillväxt genom företagsförvärv. 

Spiltan investerade i Teqnion under vintern 2018. I början på april 2019 noterades Teqnion på First Noth med en introduktionskurs på 26 kr. 

"Det är också väldigt roligt att Spiltan som ett av Sveriges främsta investmentbolag vill vara med på vår tillväxtresa framöver. Det positiva utfallet i emissionen gör att vi nu kan öka tillväxten genom förvärv inför en framtida listning på en marknadsplats."

Johan Steene, 13 mars 2018
vd, Teqnion AB
Teqnion
Industrikoncern med fokus på företagsförvärv och företagsutveckling
 • År
  2019
  2018
 • Omsättning, ca
  580 Mkr
  296 Mkr
 • Resultat, ca
  36 Mkr
  36
 • Antal anställda
  214
  164
 • Spiltans ägarandel är ca 7,3 %
Till Teqnions hemsida
Swedencare

Bred portfölj av premiumprodukter inom djurhälsa till den globala husdjursmarknaden.

Swedencare’s affärsidé är att erbjuda den globala husdjursmarknaden en bred portfölj av premiumprodukter inom djurhälsa, distribuerade till veterinärer, djuraffärer och apotek genom ett effektivt distributionsnät i egen regi kompletterat med lokala återförsäljare. Swedencare är noterat på First North.

När husdjur blir en allt viktigare del av familjen satsas det mycket på vård och omtanke av dem. Det ger Swedencare goda förutsättningar för tillväxt.

"När institutioner visar intresse för vårt bolag hänvisar vi oftast till den öppna marknaden men då Spiltan är en ägare som vi gärna ser i vår ägarlista valde vi att sälja av en mindre del av vårt innehav. Vi ser det som en kvalitetsstämpel."

Håkan Lagerberg
Vd, Swedencare
Swedencare
Premiumprodukter inom djurhälsa för husdjur
 • År
  2019
 • Omsättning, ca
  127
 • Resultat, ca
  37
 • Antal anställda
  42
 • Spiltans ägarandel är ca 1,55 %
Till Swedenscares webbplats