Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Portfölj

Vi köper med målsättning att #behålla innehaven

Största investeringarna

Paradox

Världsledande utvecklare och utgivare av strategispel för PC

Paradox är ett av Sveriges mest spännande bolag i den starkt växande datorspelsbranschen. Bolaget utvecklar och förlägger datorspel under egna varumärken inom fyra nischer: historiska strategispel, rollspel, action och management. De egna spelutvecklingsstudiorna arbetar främst inom historiska strategispel vilka haft stora framgångar med titlar som Crusaders Kings 2, Europa Universalis IV och Cities: Skylines After Dark. Då spelarna ofta lagt ned flera hundra timmar på att sätta sig in i spelen har Paradox en stabilare kundbas än många andra spelföretag.
Ur Spiltans årsredovisning 2017:
Bolagets framgångsrika utveckling fortsatte under 2017 och både omsättning och vinst ökade. Det visar hur stark bolagets affärsmodell är då inga stora nya spel lanserades under året utan tillväxten kom från expansioner av existerande spel och att de även lanserades på nya spelplattformar som Xbox och Playstation 4. På nedladdningssiten Steams 100 mest sålda spel under året hade Paradox fem stycken och notera att dessa lanserades 2012, 2013, 2015 samt två under 2016. Paradoxspelen får alltså allt fler spelare som lägger 100-tals timmar på spelen. Prestationen blir ännu tydligare då det under 2017 lanserades 7 600 nya spel på Steam (20 om dagen…). Att det blir allt svårare för nya spel att komma ut innebär en möjlighet för Paradox att förvärva spel-utvecklare vars spel sedan kan förläggas via Paradox. Under 2017 förvärvades till exempel den holländska spelutvecklaren Triumph Studios. Det är troligtvis förväntningar om nya förvärv som är en förklaring till att börsen under februari 2018 ytterligare höjt värderingarna av de svenska spelbolagen, inklusive Paradox. Dessutom kommer det under 2018 ett antal större lanseringar av nya spel från Paradox såsom Battletech och Surviving Mars. Framgångarna har gjort att Carnegie, Danske Bank och SEB gjort analyser av Paradoxaktien med allt högre riktkurser.

Hur kan ni ha så stor del av substansen i ett bolag?

Detta är den vanligaste frågan från aktieägare. Att Spiltan behållit så stor del i Paradox är Spiltans styrelses största bidrag till den fantastiska utvecklingen under förra året. Det är ju Paradox’ personal, ledningen med VD Fredrik Wester i spetsen och Paradox’ styrelse som gjort det stora arbetet. Under åren har vi lärt oss att ett av de största misstagen man kan göra som investerare är att sälja av bra bolag för tidigt. 

Dessutom måste Spiltan försvara sin image att vara långsiktig och köpa för att behålla. Då kan vi inte ligga på övriga ägare om att vi vill sälja vårt innehav för att det har för stor vikt i vår portfölj. Kortsiktiga ägare finns det tillräckligt med i finansbranschen.

”Diversifiering bevarar värde men koncentration bygger värde”. 

WARREN BUFFETT

Notera också Paradox’ fokus på riktiga ”hard core gamers” och då bolaget äger sina IP- (Intellectual Property) rättigheter till spelen är intäkterna säkrare än för många andra spelbolag. 


"Med det här spännande partnerskapet i ryggen är vi redo att ta nästa steg och siktar på en aggressiv tillväxtperiod."

Fredrik Wester
VD och grundare, Paradox, april 2010
Paradox Interactive
Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  813,8 Mkr
  653,7 Mkr
 • Resultat, ca
  339,6 Mkr
  308,6 Mkr
 • Antal anställda
  243 st
  194 st
 • Spiltans ägarandel ca 25 %
Till Paradox hemsida
Spiltan Fonder

Ger Sveriges fondsparare ett bättre alternativ

Spiltan startade fondbolaget 2002 med mottot ”Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ”. Fondernas avkastning och att förvaltat kapital ökat från 10 miljoner kronor till närmare 50 miljarder kronor visar att vi lyckats med målsättningen. Nu gäller det att övertyga alla svenskar om vilka mervärden som kan skapas genom att spara i Spiltan Fonder.

Under 2017 ökade det förvaltade kapitalet med 18 miljarder kronor till totalt 41 miljarder kronor vilket var bland den största ökningen av alla svenska fondbolag. Stora inflöden var det framförallt i de framgångsrika räntefonderna som även i dagens lågräntemiljö hade avkastningar på 1,6 % (Spiltan Räntefond Sverige) och 5 % (Spiltan Högräntefond). Även aktiefonderna hade fina avkastningar och Spiltan Fonders fem svenska aktiefonder hade i snitt en avkastning på 13 % när svenska börsindex gick upp med 9,5 %. 

Spiltan Fonder är unikt bra positionerat med framgångsrika räntefonder, aktiva aktiefonder som faktiskt slår index och smart beta indexfonder med låga avgifter. Ett kvitto på Spiltan Fonders framgångar kom i början av 2018 när Privata Affärer återigen utsåg bolaget till ”Årets fondbolag 2017” med motiveringen ”De gör allt på sitt eget sätt - och de gör det bra”. Spiltan Aktiefond Dalarna blev “Årets Småbolagsfond” och Spiltan Aktiefond Investmentbolag blev återigen “Läsarnas favorit”. Ratingsajten Morningstar utsåg också "spiltan Aktiefond Stabil" till "Bästa Sverigefond 2017".

"Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ."

Per H Börjesson,
Ordf, Spiltan Fonder
Spiltan Fonder
Fondförvaltning med fokus på aktiv förvaltning, låga avgifter och Sverige.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  124,4 Mkr
  65 Mkr
 • Resultat, ca
  31,7 Mkr
  13,7 Mkr
 • Antal anställda
  15 st
  12 st
 • Spiltans ägarandel ca 84 %
 • Förvaltat kapital ca 41 miljarder kr (31/12-2017)
Till Spiltan Fonders hemsida
Coolstuff

Sverige prylmecka på nätet

När man nämner att Spiltan är delägare i www.coolstuff.se får man ofta höra kommentaren ”där brukar jag handla roliga prylar”. En som lyssnade på ett av mina föredrag berättade att han inför varje jul beställde 7-8 grejor från CoolStuff så att han hade ett förråd av julklappar till julafton.


CoolStuff har nu även den internationella siten www.coolstuff.com som innebär att man kan köpa CoolStuff-prylar från hela världen. CoolStuff har också ökat också andelen egna varumärken för att öka lönsamheten och bland annat inom köksredskap har man tagit fram varumärket KitchPro. 

Spiltans styrelsearbete i portföljbolagen - praktikfall CoolStuff

När Spiltan investerar i ett nytt bolag tillsätter vi en styrelseplats, normalt med vår investment manager Håkan Sjunnesson eller någon annan person från vårt nätverk. Styrelsen kompletteras sedan med någon mer beroende på den kompetens som bolaget behöver. Spiltans VD är normalt inte med i styrelserna men försöker delta ungefär en gång per år för att hålla sig uppdaterad om portföljbolagets verksamhet.

I CoolStuff är Håkan styrelseordförande och styrelsen har kompletterats med Robin Gustafsson, grundare och VD för IT-bolaget Avensia noterat på First North och Laszlo Varga, VD för e-handelsbolaget Euroflorist. Även om entreprenörerna Kajsa Knapp och Christian Omander är otroligt duktiga och har byggt upp CoolStuff bidrar styrelsen med stöd då de olika externa medlemmarna varit med om liknande frågeställningar i sina tidigare och nuvarande yrkeskarriärer. Exempel på sådana områden är internationell expansion, optimering av marknadsföring och se till att alla IT-system ligger i framkant. På så sätt kommer CoolStuff förhoppningsvis att få en mer framgångsrik utveckling än om bolaget inte tagit in Spiltan som delägare.

"Vi valde Spiltan som partner för att de är långsiktiga och inte har någon exitstrategi, precis som vi som är entreprenörer."

Christian Omander och Kajsa Knapp
Grundare, Coolstuff.se
CoolStuff
E-handel med unika "coola" produkter.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  201,2 Mkr
  186 Mkr
 • Resultat, ca
  9,5 Mkr
  2,9 Mkr
 • Antal anställda
  44 st
  40 st
 • Spiltans ägarandel är 27 %
Till www.coolstuff.se
Kuststaden Projektutveckling

Långsiktig fastighetsägare med stark lokal anknytning

Kuststaden Projektutveckling AB grundades 2016 av Patrick Johansson samt Magnus Klintheim som även är bolagets största delägare. Tillsammans har båda ett stort engagemang och intresse för fastigheter och har varit verksamma i branschen sedan början på 90-talet. En stark lokal förankring, långsiktighet och kontinuerlig tillväxt är grundläggande för företagandet.

Verksamheten är inriktad på ägande av egna fastigheter, nyproduktion samt fastighetsutveckling. Genom att själva utveckla, förädla och förvalta kan vi erbjuda både bostäder och lokaler med god standard och trygghet. Med god lönsamhet och stabil ekonomi möjliggör vi en långsiktig tillväxt.

Patrick och Magnus har tidigare framgångsrikt grundat och drivit Kuststaden Fastigheter AB, som startades 1998. I slutet av 2016 beslöt ägarna i bolaget att via sammanslagning tillsammans med bla Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) att börsnoteras på First North under våren 2017. Parallellt med detta startades det nya bolaget Kuststaden Projektutveckling AB med samma ägare som tidigare i Kuststaden Fastigheter AB

Kustaden Projektutveckling AB
Ägande och nyproduktion av fastigheter
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
  33,6 Mkr
 • Resultat, ca
  26,5 Mkr
 • Antal anställda
  4 st
 • Spiltans ägarandel 17,1 %
Till Kuststaden Projektutvecklings hemsida

Onoterade investeringar

Qvalia

Moderniserar och effektiviserar företags bokföring, fakturering och transaktionshantering

Qvalia är Nordens ledande konsultföretag inom transaktionshantering. De har insett att modern bokföring och fakturering är trasiga processer utan äkta anpassning till möjligheterna som digitaliseringen innebär. Nu ska Qvalia lösa det.


Qvalias plattform för automatiska transaktioner möjliggör för företag att förändra sättet de hanterar och samarbetar inom försäljning och inköp. Det är den enda lösningen för helt digitaliserade och automatiska fakturaprocesser. Resultatet är ökad produktivitet och realtidsanalyser över organisationens inköp. Kostnaden för fakturahantering minskar. Felaktigheter och avvikelser elimineras. Aldrig mer missförstånd kring ordrar och avtal. Inköpsbeslut fattas i kraft av total insikt i organisationens inköp; varje leverantör, varje rad på fakturan, varje inköpt penna. Qvalia fungerar sömlöst i den befintliga infrastrukturen. 

Qvalia har flera gånger blivit utsett till ett av Sveriges snabbast växande företag. Bolaget fick DI Gasell-priset av Dagens industri 2009, 2010 och 2011 samt av norska Dagens Næringsliv 2016 och av danska Børsen 2017. Spiltans kapital bidrog till den nordiska expansionen under 2011 och bidrar nu med transformeringen till att göra Qvalia till ett molnbaserat mjukvarubolag. 


"Som entreprenör är det viktigt med långsiktighet. Inte sällan, går långsiktig målsättning över kortsiktig vinst. Därför kändes Spiltan som ett naturligt val för oss."

Henri Tapale
Grundare, Qvalia.se, 2012
Qvalia
Kontrollerar ekonomitransaktioner för stora företag.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  57,9 Mkr
  52,7 Mkr
 • Resultat, ca
  -3,5 Mkr
  -6,5 Mkr
 • Antal anställda
  50 st
  54 st
 • Spiltans ägarandel är 35 %
Till Qvalias hemsida
Garpco

Långsiktig ägare av små och medelstora industriföretag

Under sommaren 2014 ökade Spiltan innehavet i Garpco och äger nu 9 % av bolaget. Garpco är ett holdingbolag som utvecklar företag inom affärsområdena industrikomponenter i polymera material, industriverktyg och interiör och design. Andra ägare i bolaget är VD Markus Strand, Tibia konsult och familjen Salén.

Garpco handlas på Alternativa Listan och är ett bra exempel på att det går att hitta fördelaktigt värderade bolag på Alternativa Listan/Pepins Group. Garpco fortsatte utvecklas mycket väl med ökad omsättning och vinstsiffror under 2017.

"Som långsiktig investerare skapar Spiltan både intresse och många gemensamma aktieägare."

Markus Strand
VD, Garpco
Garpco
Ägare av industribolag
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  359,3 Mkr
  328,1 Mkr
 • Resultat, ca
  22,3 Mkr
  25,4 Mkr
 • Antal anställda
  267 st
  240 st
 • Spiltans ägarandel är 9 %.
Till Garpcos hemsida
Flattered

Flattered är ett svenskt skomärke som genom stort fokus på digital marknadsföring och designsamarbeten med starka internationella profiler driver största delen av sin försäljning via den egna webshopen. 

Företagets skor finns även representerade hos över 70 återförsäljare världen över, bland annat Harvey Nichols, Farfetch, Nordiska Kompaniet, Høyer, Illum och Tomorrowland Group. Skorna är designade i Sverige och handgjorda i Spanien. Flattered är i år nominerad till det prestigefyllda designpriset Guldknappen.

Flattered AB grundades 2013 av Gustav Lidén, Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius och Hanna Kwiatkowska Tisner. Sedan två är även sälj- och marknadschefen Emma Lythell delägare. Grundarna ville skapa den perfekta lågskon att bära inomhus. Den skulle dessutom vara feminin, elegant och väldigt skön – något de såg saknades på marknaden. Två år senare var det dags för Flattered att ta sig utanför hemmet och man adderade skor med utomhussula. 

Som aktieägare i Spiltan får du 20% rabatt vid beställning av skor till ordinarie pris.
Maila oss på Spiltan, spiltan@spiltan.se - för mer information.

”Det känns fantastiskt roligt att nu kunna lägga in ytterligare en växel i Flattereds resa mot att bli ett globalt D2C-skomärke.

Gustav Lidén
Medgrundare och VD, Flattered, oktober 2018
 • År
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är 36 %
Till Flattered.se
Sura Magnets

Sura Magnets är Skandinaviens största och ledande tillverkare av formsprutade permanentmagneter, framför allt för bilindustrin och bedriver även en omfattande handel med sintrade magneter och magnetsystem.

En viktig tillväxtfaktor för bolaget är att med mer självkörande bilar kommer det behövas mer magneter (till sensorer mm) i bilarna. Sura Magnets med huvudkontor och produktion i Söderköping grundades 1954 i Surahammar, omsätter idag ca 80 miljoner och har omkring 35 anställda. Verksamheten är i hög grad internationaliserad och 70 % av omsättningen exporteras till 30 olika länder med Tyskland som största geografiska marknad utanför Sverige.

”Jag hade tänkt sälja hela bolaget men när Spiltan erbjöd mig möjligheten att behålla en stor andel i bolaget tyckte jag det var mer attraktivt. Genom Spiltan får vi också en långsiktig ägare som köper för att behålla och har finansiella muskler”.

Bertil Torgilsman
Tidigare huvudägare, Mars 2016
Sura Magnets
har tillverkat och levererat magneter till bland annat fordons- och medicinteknikindustrin i över 60 år. Investment AB Spiltan har förvärvat 45 % av aktierna i Sura Magnets.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  85,4 Mkr
  78,8 Mkr
 • Resultat, ca
  7,5 Mkr
  4,8 Mkr
 • Antal anställda
  32 st
  33 st
 • Spiltans ägarandel är på 44 %
Till Sura Magnets hemsida
Nuvoair

Leading the way in home spirometry

Spiltan investerade i Nuvoair (Pond Healthcare Innovation AB) i början av 2017 i samband med att företaget lanserade Air Smart Spirometers på konsumentmarknaden.

I september 2017 inledde bolaget ett partnerskap med Novartis Pharma AG för att möjliggöra spridning av NuvoAirs teknik till läkare över hela världen.  Partnerskapet kommer att förstärka NuvoAirs position som den ledande leverantören av spirometrar för mobila plattformar och Novartis engagemang för att möta behovet av medicinsk hjälp för personer med andningssvårigheter.


Sjukdomar i andningsvägarna är ett stort hälsoproblem över hela världen och kostar samhället miljarder dollar. Sena diagnoser, som när det gäller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) kan röra sig om många år, och bristen på effektiva övervakningsverktyg är två viktiga bidragande orsaker till den enorma hälsobördan.

NuvoAirs teknik och smarta utförande kan göra stor skillnad för de miljoner människor som lider av astma och andra andningssvårigheter. Tidigare har Spirometrarna varit skrymmande och komplexa anordningar som enbart använts på sjukhus och av utbildad personal. Air Smart har förenklat spirometern genom att utforma den så att den kan användas direkt av patient och läkare över hela världen. 

Air Smart Spirometern är den första ”ultra-portabla” spirometern som kan anslutas till en smart-phone. Den lanserades i Europa 2016 och har snabbt rönt stor framgång på marknaden med tusentals sålda enheter, både till läkare och patienter i över 20 länder. Apparaten har vunnit flera designpriser under 2016, såsom ”the Red Dot Design Award och the Design S Award.

Nuvoair
Mobila spirometrar - ett övervakningsverktyg för personer med andningssvårigheter.
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
  8,8 Mkr
 • Resultat, ca
  -2,8 Mkr
 • Antal anställda
  8 st
 • Spiltans ägarandel är 22,5 %
Till Nuvoairs hemsida
Besedo

Göran Pallmar, Spiltan, Patrik Frisk och Petter Nylander, BesedoStockholmsbaserade Besedo erbjuder en plattform för olika typer av innehållsmoderering för websajter. Varje år går man igenom över 570 miljoner annonser och publiceringar åt företag som bland annat Schibsted/Blocket, Ebay Europe och dejtingsajter som Match.com/Meetic för att snabbt få bort olagligt/olämpligt innehåll och motverka bedrägerier. Totalt blockeras i år över 40 miljoner felaktiga annonser eller bedrägeriförsök. Besedo har drygt 400 anställda i 6 länder.

Sedan 2002 har Besedo samarbetat med marknadsplatser online världen över för att öka användarnas förtroende, skapa bättre kvalitet på användargenererat innehåll och höja nivån på den digitala användarupplevelsen. Detta sker genom artificiell intelligens, automatiska filter och manuell granskning. 

"Genom nyemissionen blir vi än bättre rustade för nästa steg och får muskler att accelerera vår försäljning. Jag är särskilt glad att min ledningsgrupp och jag nu också kommer in som ägare för att fortsätta driva det här företaget till den starka position vi ser runt hörnet.”

Patrik Frisk
VD
Besedo
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
  144 Mkr
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
  529 st
 • Spiltans ägarandel 22,5 %
Läs mer på Besedo.com
Teqnion

Spiltan investerade under vintern 2018 i Teqnion AB.

Johan Steene, VD TeqnionTeqnion grundades 2006 och är en onoterad svensk industrihandelskoncern som erbjuder ledande produkter och specialistkompetens inom utvalda marknadsnischer. Koncernen har ca 200 MSEK i omsättning och 15 MSEK i rörelsevinst och består i dagsläget av sju dotterbolag. Dessa dotterbolag agerar som självständiga företag men har fördelen av att tillhöra en bolagsgrupp med ett samlat kontaktnät och professionell ledning. 

Teqniongruppen verkar inom smala tekniknischer och levererar inom dessa specialiserade lösningar till ett antal olika industrisegment; belysning, el, tillverkning, fordon, försvar och medicinteknik. 

Teqnions strategi är en kombination av aktivt ägande med verksamhetsoptimering i dotterbolagen och accelererad tillväxt genom företagsförvärv.


Nytt kring Teqnion

Det är också väldigt roligt att Spiltan som ett av Sveriges främsta investmentbolag vill vara med på vår tillväxtresa framöver. Det positiva utfallet i emissionen gör att vi nu kan öka tillväxten genom förvärv inför en framtida listning på en marknadsplats.“

Johan Steene, 13 mars 2018
VD, Teqnion AB
Teqnion - Industrihandelskoncern
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är ca 5 %
Till Teqnions hemsida
Captario

Spiltan investerade i början på sommaren 2018 i Göteborgsbaserade Captario AB. Företaget tog in 50 Mkr och Spiltan var den största investeraren.

Captario AB startade 2012 med ett uppdrag att förbättra besluten inom läkemedelsföretag. Genom att förstå avvägningar mellan kostnad, tid, risk och värde kan företagen fatta beslut i rätt sammanhang.

Captario utvecklar SUM - Strategic Uncertainty Management som är ett mjukvaruverktyg som låter användare modellera drogprojektaktiviteter för att skapa insikt om projektrisk, kostnad, tid och värde. 

”We are happy to have added so many reputable, professional investors to our group of owners. We now have the ability to strengthen our presence in the US and increase our capacity for product development in Göteborg.”

Johannes Vänngård, 5 juli 2018
VD och grundare
Captario - algoritmer för strategisk planering av läkemedelsutveckling
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är ca 19 %
Till Captarios hemsida
JLM

Skapar fibernät utan att gräva upp gatan genom horisontalborrmaskinen Ditch Witch

JLM grundades i början på 70-talet och har sedan starten varit leverantör av specialmaskiner för entreprenörer som arbetar med markinstallation och har bl.a. agenturen för den amerikanska tillverkaren Ditch Witch i Norden, Polen och Ukraina. Med Ditch Witchs för horisontalborrmaskiner kan man borra och dra fiber genom marken utan att behöva gräva upp hela gatan.


"Expansionen blir möjlig genom att Spiltan går in som minoritetsägare så att vi kan stanna kvar och utveckla bolaget tillsammans med dem."

Hans Kulander
Ordförande och grundare, Januari 2009
JLM
Specialmaskiner för horisontalborrning
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  184 Mkr
  129 Mkr
 • Resultat, ca
  8,5 Mkr
  2,4 Mkr
 • Antal anställda
  39
  39
 • Spiltans ägarandel är på 31 %
Till JLMs hemsida
Emerse

Hittar effektivast möjliga målgrupp för videoannonsering på nätet

I december 2014 förvärvade Spiltan 36 % av aktierna i videoannonseringsbolaget Emerse i Lund. Bolaget har en avancerad algoritm som hjälper reklamköpare att hitta sin målgrupp för videoreklam och samtidigt sänka sina kostnader. Emerse kan på några mikro-sekunder bedöma hur intressant en besökare är på en site och kan sedan lägga ett bud på en videovisning.


Trenden att se på TV via nätet eller när det passar ökar, vilket även ökar möjligheterna för Emerses riktade videoreklam. Av ungdomar har förstår man att det gamla sättet att samlas och se på ett stort event på TV kallas för ”lägerelds-TV”. Något som hela tiden minskar. Utmaningen för Emerse är att de flesta reklamköpare har begränsad kompetens i hur man köper digitala medier. Fortfarande köper många företag sin reklam via mediabyråer som är en viktig kundgrupp för Emerse men bolaget säljer också direkt till reklamköparna. En viktig utveckling är att Emerse kan erbjuda kunderna att själva sköta hur man lägger ut videoannonser på nätet och analyserar resultatet.

Trevligt var att grundaren, Carl-Johan Grund, blev utnämnd till årets företagare 2016 i Skåne av föreningen Företagarna.


"Genom Spiltan får vi tillgång till kompetens och kapital inför vår fortsatta internationella expansion."

Carl-Johan Grund
VD och grundare, Emerse, April 2015
Emerse
Videoannonseringsbolag.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  29,8 Mkr
  26,4 Mkr
 • Resultat, ca
  -7,9 Mkr
  -4,7 Mkr
 • Antal anställda
  23 st
  17 st
 • Spiltans ägarandel är 42 %
Till Emerse's hemsida
Berkway

Svenska investeringar i Warren Buffetts anda

Investerar i noterade och onoterade bolag under ledning av Spiltans styrelseledamot Kasper Ljungkvist. Substansen under året har nått rekordnivåer bland annat tack vare en framgångsrik bostadsfastighets-investering i Södertälje. Andra investeringar är IT-outsourcingbolaget RG19 och franchisekedjan FemtioFemPlus för bland annat RUT-tjänster.

Nytt kring Berkway

"Pris är vad du betalar. Värde är vad du får"

Warren Buffett
Grundare Berkhire Hathaway
 • År
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är 19,3 %.
Till Berkways hemsida
AktivBo

Gör fastighetsbranschen till en servicebransch genom hyresgästenkäter på nätet

AktivBo startades 1991 för att utveckla en metod som kunde medverka till att höja service- och förvaltningskvaliteten i fastighetsbranschen. Målet var att åstadkomma konkreta och mätbara förbättringar i de områden som var viktigast för hyresgästerna/kunderna. AktivBo är marknadsledare för hyresgästundersökningar i Sverige och samarbetar idag med över 300 bostads- och fastighetsföretag i Sverige, Tyskland och Österrike. Spiltan investerade i fastighetsutvecklingsbolaget AktivBo i september 2009.

"Spiltan kommer att bli en väldigt bra förstärkning i styrelsen och fungera som ett bra bollplank i den fortsatta utvecklingen av AktivBo."

Erik Högberg, September 2009
VD och huvudägare
AktivBo
Arbetar med att ge bostads- och fastighetsföretag underlag för verksamhetsstyrning.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  36,2 Mkr
  30,2 Mkr
 • Resultat, ca
  1,6 Mkr
  1,4 Mkr
 • Antal anställda
  31 st
  25 st
 • Spiltans ägarandel är 37 %
Till AktivBos hemsida
Pickit

Investment AB Spiltan gick under hösten 2018 in som ny ägare i Visbybaserade Pickit som samtidigt lanserade sin globala partnerstrategi. Företaget – där Microsoft är delägare – erbjuder Pickit direkt via några av världens största återförsäljare av Microsoft Office. Pickit är en helhetsleverantör av bilder med distribution inuti Office 365. Den flerfaldigt prisbelönta plattformen erbjuder både distribution och en medföljande bildbank med 100 % lagliga bilder, clipart och ikoner som får användas helt fritt.

Pickit grundades 2013 av entreprenörerna Henrik Bergqvist (VD) och Mathias Björkholm (USA-chef) som båda ville förbättra möjligheterna för människor att hitta rätt bilder till sina projekt och presentationer. Idag har företaget ett 20-tal anställda på kontoren i Visby och Seattle. De har fått mycket beröm för sina smidiga och eleganta lösningar – i år vann t.ex. Pickit ”The People’s Choice” och best UX i Office App awards.

”För oss är Spiltan en ’perfect match’ i vår långsiktiga ambition att erbjuda 1,2 miljarder Office-användare en unik bildtjänst fullt integrerad i Microsofts programvaror. Vi ser särskilt stor potential i USA där vi har nytt senior management som nu kan bidra till att vi kan fullfölja vår globala partnerstrategi.”

Henrik Bergqvist
VD och grundare
Pickit
Pickit är en helhetsleverantör av bilder med distribution inuti Office 365
 • År
  2018
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
  20
 • Spiltans ägarandel 17 %
TILL PICKITS HEMSIDA
Pepins/Alternativa

Delägarkraft - join the power of many

Alternativa är en handelsplats för onoterade bolag där bl a Spiltanaktien handlas. Alternativa aktiemarknaden grundades av Investment AB Spiltan och Högbom-Söderström AB. De båda grundarföretagen hade tillsammans lång erfarenhet av såväl investeringar i onoterade företag som från börshandel och börsnoteringar. Våren 2003 erhöll man tillstånd som Värdepappersbolag från Finansinspektionen och då genomfördes även den första handeln. I början av 2016 lanserade Alternativa - en onlineplattform för equity crowdfunding med namnet Pepins. Den nya verksamheten som står under tillsyn av Finansinspektionen är Sveriges första reglerade aktör inom equity crowdfunding. I samband med detta positionerade Alternativa om sitt varumärke och bytte namn till Pepins med det fullständiga bolagsnamnet Pepins Group AB. Marknadsplatsen Alternativa Listan finns nu under samma hemsida - Pepins.com.

Pepins VD, Julia Reuszner, presenterar Pepins, berättar om verksamheten, framtidsplaner mm 22 nov, 2017

Under 2017 genomförde Pepins emissioner på totalt 100 miljoner kronor och etablerade sig som den ledande aktören för equity crowdfunding i Sverige.

Genom att demokratisera riskkapitalplaceringar kan alla vara med och placera i tillväxtbolag, vilket historiskt endast varit möjligt för större placerare. Bland bolagen som gjorde emissioner under 2017 finns Dynamic Code, Frilans Finans, Golfstar, Pensiono.se och Urban Green.

En viktig del av Pepinskonceptet är att man kan samla och få information om sina innehav på aktieägarsidan My Pepins och att man direkt kan kommunicera med sina aktieägare via en egen Shareholders Club eller via e-post. Vid vanliga börsnoteringar blir bolagen anslutna till Euroclear och sedan kommunicerar bolagen med sina aktieägare via vanlig snigelpost (=rena rama stenåldern).

När det gäller tillväxtbolag kan man konstatera att 90 % av vinsten kommer från 10 % av bolagen vilket innebär att en bra strategi är att vara med i alla bolag för det är så svårt att veta vilket bolag som verkligen kommer att bli framgångsrikt. Därför investerar Spiltan en mindre summa i alla nya Pepinsbolag och bygger upp en liten portfölj av tillväxtbolag. Även den ursprungliga handeln och intäkter från Alternativa Listan har ökat under 2017 och bland annat har den ökade handeln i Spiltanaktien gett goda intäkter.

Läs gärna även: Sparrebellen nr 104: Så här placerar man i onoterade tillväxtbolag - bli medlem i ett nytt koncept.

Följ gärna kurserna på Alternativa även på Di.se

"Spiltan var med och startade Alternativa aktiemarknaden för att onoterade bolag med många långsiktiga ägare skulle få en möjlighet till en regelbunden handel av bolagets aktier utan alla kostnader och regelkrångel som en börsnotering innebär. Genom samgåendet med crowdfunding- plattformen Pepins skapas nu ett nytt sätt att anskaffa kapital för bolag."

Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan
Pepins.com/Alternativa Listan
Marknad för onoterade aktier med spridd ägarbild. Equity crowdfunding.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  22,3
  5,3
 • Resultat, ca
  -8,4 Mkr
  -0,4 Mkr
 • Antal anställda
  19
  5
 • Spiltans ägarandel är 20,1 %.
Till Pepins hemsida
Forza Football

Forza Football Addicts är ett Göteborgsbaserat företag med anställda från 14 olika länder. Deras största produkt – appen Forza Football – finns på 26 språk och erbjuder laguppställningar, liveresultat och matchbilder från 500 av världens främsta fotbollsligor. Ambitionen är att göra hela världsfotbollen tillgänglig och engagera 300 miljoner fans som själva rapporterar till appen från matcher i 50 000 fotbollsligor.


Lyssna gärna på Forza Footballs grundare Patrik Arnesson vid en frågestund på Spiltans årsstämma 2018. Moderatorer Johan Isaksson och John Skogman, Börspodden

"Vi vill leva i 100 år och det tyckte Per Håkan var en mycket bra idé!"

Patrik Arnesson
Grundare, Mars 2018
Forza Football - Internationell "live score app" för fotbollsälskare
 • År
  2017
  2018
 • Omsättning, ca
  35 Mkr
 • Resultat, ca
  -2,5 Mkr
 • Antal anställda
  43 st
 • Spiltans ägarandel är 18 %
 • Forza Football redovisas till vidare under posten Övriga onoterade bolag.
Till Forza Footballs hemsida
Boulebar

Frihet, gemenskap och ett glas Pastis

Boulebar är drömmen om den där kvällen i en park i södra Frankrike med grym boule och riktigt bra mat i en skön miljö. Menyn är franskinspirerad och passar lika bra för en middag, brunch eller en stor boulefest för vänner, familjer och företag.

Boulebars resa började rent bokstavligt med att några svenska tågluffare blev vanvettigt förälskade i att spela boule. Snart 20 år senare har företaget 8 enheter i fem städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Köpenhamn.

Boulebar - highfiveMen fler är på gång. Steg för steg vill man bygga nya bouleparker där fler får möjlighet att uppleva den glädje som frihet, gemenskap och ett glas Pastis kan ge.“I Spiltan har vi hittat precis den långsiktiga ägare och partner som vi länge letat efter. När vi dessutom får med både befintliga ägare och våra anställda har vi lagt en fantastisk grund för vår fortsätta utveckling”

Henrik Kruse, februari 2018
Grundare och huvudägare
Boulebar
Boule, bar och mat i skön miljö
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  171 Mkr
  144 Mkr
 • Resultat, ca
  -2,5 Mkr
  -2,1 Mkr
 • Antal anställda
  150
  139
 • Spiltans ägarandel är cirka 25 %
Till Boulebars hemsida

Noterade investeringar

Guideline Geo

Världsledande inom kartläggning av geologiska förutsättningar under jord.

Under senare år har Spiltan, förutom att investera i onoterade, stabila bolag, tagit lite större långsiktiga positioner i noterade bolag som vill ha långsiktiga ägare. Ett sådant exempel är Guideline Geo på NGM Equity där Spiltan tillsammans med Investment AB Chiffonjén tagit en långsiktig huvudägarposition. 

Bolaget har en snart 100-årig historik och har flera unika teknologier för undersökning under jorden, som är ett tillväxtområde. Det var ordförande för bolaget som kontaktade Spiltan då han läst en artikel på nätet där jag uttryckte att vi var intresserade av att ta denna typ av positioner.

Läs gärna artikel på Realtid.se:
"Vi letar efter entreprenörer som byggt upp ett företag"


Guideline Geo
Utrustning för att mäta under jorden
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  128 Mkr
  130 Mkr
 • Resultat, ca
  3,6 Mkr
  5,8 Mkr
 • Antal anställda
  79 st
  76 st
 • Spiltans ägarandel är ca 6 %
Till Guideline Geos hemsida
Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Äger och förvaltar bostad- och samhällsfastigheter i hela Sverige

Samhällsbyggnadsbolaget äger samhällsfastigheter i norden och hyresrätter i Sverige och har som grundidé att utveckla, äga och förvalta fastigheterna långsiktigt.

Spiltan apporterade vid årsskiftet 2016/17 in det näst största innehavet i portföljen, Kuststaden Fastigheter AB, till det nybildande fastighetsbolaget SBB. Spiltan investerade i Kuststaden år 2012 och under den tid Spiltan varit delägare har fastighetsbeståndet fördubblats från 60 000 m2 till över 120 000 m2.

Nytt kring Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Samhällsbyggnadsbolaget SBB
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
  1 339 Mkr
 • Resultat, ca
  3 131 Mkr (inkl värdeför. fastigheter)
 • Antal anställda
  30 st
 • Spiltans ägarandel 1,2 %
Till SBBs hemsida
XMReality

UTVECKLAR OCH SÄLJER LÖSNINGAR SOM REVOLUTIONERAR KUNSKAPSÖVERFÖRING VIA SÅ KALLAD FÖRSTÄRKT VERKLIGHET

XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet - Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. 

XMReality Remote Guidance är ett AR-verktyg som möjliggör kunskapsdelning med hjälp av tal, gester, pekare, stillbilder med någon som befinner sig på ett helt annat ställe. 

XMReality:s kunder finns främst inom industrin såsom Bosch Rexroth, ABB, Siemens Industrial Turbomachinery, Electrolux och Bombardier. XMReality är baserat i Linköping och är noterat på Nasdaq First North (ticker: XMR). 

Till XMRealitys hemsida

Berkshire Hathaway

Price is what you pay. Value is what you get.

Berkshire Hathaway är ett amerikanskt multinationellt konglomerat med huvudkontor i Omaha, Nebraska. Företaget äger i sin helhet företagen GEICO, BNSF, Lubrizol, Dairy Queen, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, FlightSafety International, och NetJets samt är delägare i bl a Kraft Heinz och många fler. Berkshires grundare Warren Buffett är en stor förebild för Spiltan.

Läs gärna VDs kommentarer i Sparrebellen nr 4: Sluta spara i storbankernas globalfonder. Då kostade A-aktien 84 000 dollar. 1997 när Spiltan gjorde sin första stora emission på 325 kronor kostade A-aktien 32 000 dollar så efter de senaste årens uppgång har Spiltan faktiskt haft en bättre utveckling men det är ingen rättvis jämförelse då Buffett haft det mycket tuffare med så mycket kapital att placera. 

Lärdom återigen: Bra bolag skall man köpa och behålla. Notera också att Spiltan Globalfond Investmentbolag har Berkshire Hathaway som största innehav med en vikt på ca. 8 %.

.

"Per, Many thanks and I hope I last as long as the carving."

Warren Buffett
TACKBREV FÖR INSTIFTANDE AV ALTERNATIVT NOBELPRIS I FORM AV HÄLLRISTNING I TANUMS HEDE SOM SPILTAN VAR MED OCH SPONSRADE, DECEMBER 2012. Hällristningen tros hålla i över 3000 år.
Berkshire Hathaway
Amerikanskt konglomerat. Äger bl a andelar i Wells Fargo, American Express och Coca Cola company.
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  242 Bill $
  224 Bill $
 • Resultat, ca
  45 Bill $
  24 Bill $
 • Antal anställda
  377 291 st
  367 672 st
 • Spiltans ägarandel är 0,00002 %
Till Berkshire Hathaway's hemsida