Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Portfölj

Vi köper med målsättning att #behålla innehaven

Största investeringarna

Paradox

Världsledande utvecklare och utgivare av strategispel för PC

Paradox är ett av Sveriges mest spännande bolag i den starkt växande datorspelsbranschen. Bolaget utvecklar och förlägger datorspel under egna varumärken inom fyra nischer: historiska strategispel, rollspel, action och management. De egna spelutvecklingsstudiorna arbetar främst inom historiska strategispel vilka haft stora framgångar med titlar som Crusaders Kings 2, Europa Universalis IV och Cities: Skylines After Dark. Då spelarna ofta lagt ned flera hundra timmar på att sätta sig in i spelen har Paradox en stabilare kundbas än många andra spelföretag.Ur Spiltans årsredovisning 2016:
Det mest spännande under året var Paradox’ framgångsrika notering på First North den 30 maj. I samband med noteringen sålde Spiltan 7 % av aktierna i Paradox vilket ökade vår kassa med 221 miljoner kronor (innan noteringen fick vi dessutom 26 miljoner kronor i utdelning från Paradox). Noteringen fick stor uppmärksamhet och gjordes ”the Paradox way” där privatplacerare först kunde direktköpa aktier i Paradox via Pepins.com. Sedan gjordes en normal spridning via Avanza bank vilken övertecknades kraftigt. I samband med noteringen köpte också det gigantiska kinesiska internet- och dataspelsbolaget Tencent 5 % av aktierna i Paradox vilket ger bolaget en inkörsport till den kinesiska marknaden. Från introduktionskursen på 33 kr steg Paradox under året till 51 kronor.

Under året lanserade Paradox rymdspelet Stellaris, strategispelet Hearts of Iron IV och rollspelet Tyranny med höga försäljningssiffror. Samtidigt utvecklar bolaget hela tiden nya uppgraderingar på existerande spel som spelarna köper genom digital nedladdning. Paradox fokuserar på spel där spelarna lägger ned 100-tals timmar och gärna spelar om igen då spel-upplevelsen utvecklas kontinuerligt.

Försäljning Paradox ökar kassan med 340 miljoner kronor

I februari 2017 sålde Spiltan 5,7 % av sina aktier i Paradox Interactive vilket ökade kassan med 340 miljoner kronor. Notera att i fortsättningen kommer varje kronas förändring av Paradox kursen att ändra Spiltans substansvärde med 74 kronor. Spiltan är kvar som långsiktig huvudägare i Paradox med 24,8 % av aktierna tillsammans med VD Fredrik Wester som har 33,3 %. Målsättningen är att placera kassan i nya onoterade bolag men vi har också ökat de noterade innehaven sedan förra handelsperioden.

Hur kan ni ha så stor del av substansen i ett bolag?

Detta har varit den vanligaste frågan från aktieägare även under 2016. Att Spiltan behållit så stor del i Paradox är Spiltans styrelses största bidrag till den fantastiska utvecklingen under förra året. Det är ju Paradox’ personal, ledningen med VD Fredrik Wester i spetsen och Paradox’ styrelse som gjort det stora arbetet. Under åren har vi lärt oss att ett av de största misstagen man kan göra som investerare är att sälja av bra bolag för tidigt. 

Dessutom måste Spiltan försvara sin image att vara långsiktig och köpa för att behålla. Då kan vi inte ligga på övriga ägare om att vi vill sälja vårt innehav för att det har för stor vikt i vår portfölj. Kortsiktiga ägare finns det tillräckligt med i finansbranschen.

”Diversifiering bevarar värde men koncentration bygger värde”. 

WARREN BUFFETT

Notera också Paradox’ fokus på riktiga ”hard core gamers” och då bolaget äger sina IP- (Intellectual Property) rättigheter till spelen är intäkterna säkrare än för många andra spelbolag. 


"Med det här spännande partnerskapet i ryggen är vi redo att ta nästa steg och siktar på en aggressiv tillväxtperiod."

Fredrik Wester
VD och grundare, Paradox, april 2010
Paradox Interactive
Förläggare av spel från hela världen. Egen spelutveckling av historiska strategispel.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  654 Mkr
  604 Mkr
 • Resultat, ca
  308,6 Mkr
  242,0 Mkr
 • Antal anställda
  207 st
  190 st
 • Spiltans ägarandel ca 25 %
Till Paradox hemsida
Spiltan Fonder

Ger Sveriges fondsparare ett bättre alternativ

Spiltan startade fondbolaget 2002 med mottot ”Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ”. Fondernas avkastning och att förvaltat kapital ökat från 10 miljoner kronor till närmare 20 miljarder kronor visar att vi lyckats med målsättningen. Nu gäller det att övertyga alla svenskar om vilka mervärden som kan skapas genom att spara i Spiltan Fonder.


Utdrag ur Spiltans årsredovisning 2016:
Under 2016 ökade det förvaltade kapitalet till hela 23,4 miljarder kronor. Allt fler fondkunder förstår att man skall sluta att spara i dolda indexfonder och istället välja aktiva fonder som verkligen är aktiva eller välja indexfonder. Spiltan Fonder har en mycket bra position och har båda dessa fondtyper som hela tiden ger inflöden.

I oktober lanserades Spiltan Globalfond Investmentbolag som köper in sig i framgångsrika investmentbolag med professionella investerare runt hela världen. Fonden fick stor uppmärksamhet i media och har bara på några månader attraherat ett kapital på 1,5 miljarder kronor. Notera att inflödet har kommit från sparare som fattat egna beslut då finansiella rådgivare har en tendens att välja globalfonder med högre avgifter. I februari 2017 valde Privata Affärers läsare fonden till ”Läsarnas favorit” (fondbranschens Jerringpris).
Tidigare år har Spiltan Aktiefond Investmentbolag fått samma utmärkelse (den fonden har idag över 100 000 sparare bara på Avanzas fondtorg).

Ett annat exempel på Spiltan Fonders popularitet är att bloggaren ”Petrusko” skriver på twitter:

”Inget annat bolag får så många positiva kommentarer på min blogg
som @Spiltan fonder. Otroligt många nöjda småsparare, jag själv inkluderad”.

Under 2016 hade också Spiltan Fonders ränteförvaltning stora framgångar med ökade volymer. Spiltan Räntefond Sverige steg med 2,4 % och Spiltan Högräntefond med 6,9 % vilket är fantastiskt bra i den lågräntemiljö vi befinner oss i.

Framgångarna gör att Spiltan Fonder nu satsar ökade resurser på marknadsföring och försäljning för att nå nya kundgrupper. Men samtidigt fick Investment AB Spiltan 5,1 miljoner kronor i utdelning från fondbolaget under 2016 och vi räknar med ökade utdelningar under kommande år. Det innebär att ungefär halva investmentbolagets omkostnader täcks av utdelningen från fondbolaget.

Notera också Spiltan Fonders framtida potential många år framöver. Bolaget har byggt upp en unik marknadsposition och de ökade regelkraven gör att det är mycket svårt för nya aktörer att komma in på marknaden. Spiltan Fonders vinnande koncept är att ”enkelt är effektivt” när stora delar av finansbranschen säljer produkter som är ”komplexa och dyra med dolda risker”.

Värdering: I samband med utgivandet av syntetiska optioner till de anställda på fondbolaget, vid Investment AB Spiltans stämma i juni 2016, gjordes en extern värdering av Spiltan Fonder. Baserat på den värderingens koppling till förvaltad volym ändras sedan fondbolagets värde i Spiltans uppskattade substans en gång per kvartal.

"Sveriges fondsparare behöver ett bättre alternativ."

Per H Börjesson,
Ordf, Spiltan Fonder
Spiltan Fonder
Fondförvaltning med fokus på aktiv förvaltning, låga avgifter och Sverige.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  65 Mkr
  49,3 Mkr
 • Resultat, ca
  13,7 Mkr
  9,4 Mkr
 • Antal anställda
  12 st
  10 st
 • Spiltans ägarandel ca 84 %
 • Förvaltat kapital ca 37 miljarder kr (sept -17)
Till Spiltan Fonders hemsida
Coolstuff

Sverige prylmecka på nätet

När man nämner att Spiltan är delägare i www.coolstuff.se får man ofta höra kommentaren ”där brukar jag handla roliga prylar”. En som lyssnade på ett av mina föredrag berättade att han inför varje jul beställde 7-8 grejor från CoolStuff så att han hade ett förråd av julklappar till julafton.

Ur Spiltans årsredovisning 2016:
CoolStuff fortsätter att expandera och en nyhet för året är den internationella siten www.coolstuff.com som innebär att man kan köpa CoolStuff-prylar från hela världen. CoolStuff ökar också andelen egna varu-märken för att öka lönsamheten och bland annat inom köksredskap har man tagit fram varumärket KitchPro. Alla deltagare på Spiltans årsstämma 2016 fick en mugg från KitchPro och även en Magnogrip (ett band med en magnet som man till exempel kan sätta skruvar på för att lättare komma åt dem).


Spiltans styrelsearbete i portföljbolagen - praktikfall CoolStuff

När Spiltan investerar i ett nytt bolag tillsätter vi en styrelseplats, normalt med vår investment manager Håkan Sjunnesson eller någon annan person från vårt nätverk. Styrelsen kompletteras sedan med någon mer beroende på den kompetens som bolaget behöver. Spiltans VD är normalt inte med i styrelserna men försöker delta ungefär en gång per år för att hålla sig uppdaterad om portföljbolagets verksamhet.

I CoolStuff är Håkan styrelseordförande och styrelsen har kompletterats med Robin Gustafsson, grundare och VD för IT-bolaget Avensia noterat på First North och Laszlo Varga, VD för e-handelsbolaget Euroflorist. Även om entreprenörerna Kajsa Knapp och Christian Omander är otroligt duktiga och har byggt upp CoolStuff bidrar styrelsen med stöd då de olika externa medlemmarna varit med om liknande frågeställningar i sina tidigare och nuvarande yrkeskarriärer. Exempel på sådana områden är internationell expansion, optimering av marknadsföring och se till att alla IT-system ligger i framkant. På så sätt kommer CoolStuff förhoppningsvis att få en mer framgångsrik utveckling än om bolaget inte tagit in Spiltan som delägare.

Värdering: Spiltan ökade värderingen på CoolStuff i mars 2016 genom att göra en uppskattning av bolagets marknadsvärde. Notera att CoolStuff tjänar pengar men ändå värderar vi bolagets omsättning lägre än många andra e-handelsbolag.Nytt kring Coolstuff

"Vi valde Spiltan som partner för att de är långsiktiga och inte har någon exitstrategi, precis som vi som är entreprenörer."

Christian Omander och Kajsa Knapp
Grundare, Coolstuff.se
CoolStuff
E-handel med unika "coola" produkter.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  184 Mkr
  157 Mkr
 • Resultat, ca
  5,8 Mkr
  4,5 Mkr
 • Antal anställda
  42 st
  32 st
 • Spiltans ägarandel är 27 %
Till www.coolstuff.se
Kuststaden Projektutveckling

Långsiktig fastighetsägare med stark lokal anknytning

Kuststaden Projektutveckling AB grundades 2016 av Patrick Johansson samt Magnus Klintheim som även är bolagets största delägare. Tillsammans har båda ett stort engagemang och intresse för fastigheter och har varit verksamma i branschen sedan början på 90-talet. En stark lokal förankring, långsiktighet och kontinuerlig tillväxt är grundläggande för företagandet.

Verksamheten är inriktad på ägande av egna fastigheter, nyproduktion samt fastighetsutveckling. Genom att själva utveckla, förädla och förvalta kan vi erbjuda både bostäder och lokaler med god standard och trygghet. Med god lönsamhet och stabil ekonomi möjliggör vi en långsiktig tillväxt.

Patrick och Magnus har tidigare framgångsrikt grundat och drivit Kuststaden Fastigheter AB, som startades 1998. I slutet av 2016 beslöt ägarna i bolaget att via sammanslagning tillsammans med bla Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) att börsnoteras på First North under våren 2017. Parallellt med detta startades det nya bolaget Kuststaden Projektutveckling AB med samma ägare som tidigare i Kuststaden Fastigheter AB

Nytt kring Kuststaden Projektutveckling

Kustaden Projektutveckling AB
Ägande och nyproduktion av fastigheter
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • 17,7 %
Till Kuststaden Projektutvecklings hemsida

Onoterade investeringar

Garpco

Långsiktig ägare av små och medelstora industriföretag

Under sommaren 2014 ökade Spiltan innehavet i Garpco och äger nu nästan 10 % av bolaget. Garpco äger ett antal industribolag bland annat Swedex som tillverkar sågklingor och UW-PLAST som gör polymera material bland annat till offshorebranschen.

Garpco är Spiltans näst största innehav bland bolagen på Alternativa Listan och ett bra exempel på att det går att hitta fördelaktigt värderade bolag på Alternativa Listan/Pepins Group. Garpco fortsatte utvecklas mycket väl med ökad omsättning och vinstsiffror under 2016.

"Som långsiktig investerare skapar Spiltan både intresse och många gemensamma aktieägare."

Markus Strand
VD, Garpco
Garpco
Ägare av industribolag
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  328,1 Mkr
  283,5 Mkr
 • Resultat, ca
  25,4 Mkr
  10,9 Mkr
 • Antal anställda
  240 st
  201 st
 • Spiltans ägarandel är 9 %.
Till Garpcos hemsida
Boulebar

Frihet, gemenskap och ett glas Pastis

Boulebar är drömmen om den där kvällen i en park i södra Frankrike med grym boule och riktigt bra mat i en skön miljö. Menyn är franskinspirerad och passar lika bra för en middag, brunch eller en stor boulefest för vänner, familjer och företag.

Boulebars resa började rent bokstavligt med att några svenska tågluffare blev vanvettigt förälskade i att spela boule. Snart 20 år senare har företaget 8 enheter i fem städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Köpenhamn.

Men fler är på gång. Steg för steg vill man bygga nya bouleparker där fler får möjlighet att uppleva den glädje som frihet, gemenskap och ett glas Pastis kan ge.


Boulebar
Boule, bar och mat i skön miljö
 • År
  2017
  2016
 • Omsättning, ca
  171 Mkr
  144 Mkr
 • Resultat, ca
  -2,5 Mkr
  -2,1 Mkr
 • Antal anställda
  150
  139
 • Spiltans ägarandel är cirka 25 %
Till Boulebars hemsida
Berkway

Svenska investeringar i Warren Buffetts anda

Investerar i noterade och onoterade bolag under ledning av Spiltans styrelseledamot Kasper Ljungkvist. Substansen under året har nått rekordnivåer bland annat tack vare en framgångsrik bostadsfastighets-investering i Södertälje. Andra investeringar är IT-outsourcingbolaget RG19 och franchisekedjan FemtioFemPlus för bland annat RUT-tjänster.

Nytt kring Berkway

"Pris är vad du betalar. Värde är vad du får"

Warren Buffett
Grundare Berkhire Hathaway
 • År
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel på 19,3 %
Till Berkways hemsida
Pepins/Alternativa

Delägarkraft - join the power of many

Alternativa är en handelsplats för onoterade bolag där bl a Spiltanaktien handlas. Alternativa aktiemarknaden grundades av Investment AB Spiltan och Högbom-Söderström AB. De båda grundarföretagen hade tillsammans lång erfarenhet av såväl investeringar i onoterade företag som från börshandel och börsnoteringar. Våren 2003 erhöll man tillstånd som Värdepappersbolag från Finansinspektionen och då genomfördes även den första handeln.

Pepins VD, Julia Reuszner, presenterar Pepins, berättar om verksamheten, framtidsplaner mm 22 nov, 2017

Ur Spiltans årsredovisning 2016:

Spiltan har fortsatt att analysera och investera i bolag som är anslutna till Alternativa aktiemarknaden. Då det finns få analytiker som följer dessa bolag tycker vi det är spännande att följa dem och i många bolag ökar vi successivt exponeringen när det dyker upp aktieposter till försäljning. TILL ALTERNATIVA LISTAN

PEPINS/ALTERNATIVA LISTAN:
Efter stora framgångar med ett antal equity crowdfundingemissioner på Pepins har nu bolaget det största värdet av Spiltans Alternativabolag efter en uppgång på nästan 375 % under 2016. Emissioner gjordes bl a i Alvestaglass, högtalarbolaget XTZ, tågservicebolaget TrainAlliance, vingården Domaine d´Escapat, Kronfönster och Barrista Fair Trade Coffee. På knappt nio månader har tio tillväxtbolag fått tusentals nya delägare och cirka 280 MSEK i kapital. Pepins har visat fördelarna med att ha många delägare och flera av bolagen som tagit in pengar via Pepins har fått kraftiga omsättningsökningar. 

När det gäller tillväxtbolag kan man konstatera att 90 % av vinsten kommer från 10 % av bolagen vilket innebär att en bra strategi är att vara med i alla bolag för det är så svårt att veta vilket bolag som verkligen kommer att bli framgångsrikt. Därför investerar Spiltan en mindre summa i alla nya Pepinsbolag och bygger upp en liten portfölj av tillväxtbolag. Även den ursprungliga handeln och intäkter från Alternativa Listan har ökat under 2016 och bland annat har den ökade handeln i Spiltanaktien gett goda intäkter.

Läs gärna även: Sparrebellen nr 104: Så här placerar man i onoterade tillväxtbolag - bli medlem i ett nytt koncept.

Följ gärna kurserna på Alternativa även på Di.se

"Spiltan var med och startade Alternativa aktiemarknaden för att onoterade bolag med många långsiktiga ägare skulle få en möjlighet till en regelbunden handel av bolagets aktier utan alla kostnader och regelkrångel som en börsnotering innebär. Genom samgåendet med crowdfunding- plattformen Pepins skapas nu ett nytt sätt att anskaffa kapital för bolag."

Per H Börjesson
VD, Investment AB Spiltan
Pepins.com/Alternativa Listan
Marknad för onoterade aktier med spridd ägarbild. Equity crowdfunding.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  19,2
  5,3
 • Resultat, ca
  -4,2 Mkr
  -0,4 Mkr
 • Antal anställda
  10
  5
 • Spiltans ägarandel är 15 %.
Till Pepins hemsida
Sura Magnets

Sura Magnets är Skandinaviens största och ledande tillverkare av formsprutade permanentmagneter, framför allt för bilindustrin och bedriver även en omfattande handel med sintrade magneter och magnetsystem.

En viktig tillväxtfaktor för bolaget är att med mer självkörande bilar kommer det behövas mer magneter (till sensorer mm) i bilarna. Sura Magnets med huvudkontor och produktion i Söderköping grundades 1954 i Surahammar, omsätter idag ca 80 miljoner och har omkring 35 anställda. Verksamheten är i hög grad internationaliserad och 70 % av omsättningen exporteras till 30 olika länder med Tyskland som största geografiska marknad utanför Sverige.

”Jag hade tänkt sälja hela bolaget men när Spiltan erbjöd mig möjligheten att behålla en stor andel i bolaget tyckte jag det var mer attraktivt. Genom Spiltan får vi också en långsiktig ägare som köper för att behålla och har finansiella muskler”.

Bertil Torgilsman
Tidigare huvudägare, Mars 2016
Sura Magnets
har tillverkat och levererat magneter till bland annat fordons- och medicinteknikindustrin i över 60 år. Investment AB Spiltan har förvärvat 45 % av aktierna i Sura Magnets.
 • År
  2015
 • Omsättning, ca
  Ca 80 Mkr
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
  33 st
 • Spiltans ägarandel är på 45 %
Till Sura Magnets hemsida
JLM

Skapar fibernät utan att gräva upp gatan genom horisontalborrmaskinen Ditch Witch

JLM har agenturen för horisontalborrmaskiner, från den amerikanska tillverkaren Ditch Witch, i norden, Polen och Ukraina. Med Ditch Witch horisontalborrmaskiner kan man t ex borra och dra fiber genom marken utan att behöva gräva upp hela gatan.

2016 var ett framgångsrikt år för grävfri teknik i framförallt Sverige. JLM lyckades både med att sälja många multimaskiner till den heta fibermarknaden samt ett stort antal horisontalborrmaskiner till både fiberinstallatörer och till existerande borrföretag. Den danska marknaden var stabil och vi ser en ökad efterfrågan av multimaskiner för fiberbranschen även här. 

JLMs enskilt största marknad Polen lider fortfarande av att de omfattande EU-bidragen för infrastrukturinvesteringar inte effektuerats ännu. Orderingången för JLM uteblev nästan på grund av detta och drar ner bolagets omsättning och vinst för 2016.

"Expansionen blir möjlig genom att Spiltan går in som minoritetsägare så att vi kan stanna kvar och utveckla bolaget tillsammans med dem."

Hans Kulander
Ordförande och grundare, Januari 2009
JLM
Specialmaskiner för horisontalborrning
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  129 Mkr
  146 Mkr
 • Resultat, ca
  2,4 Mkr
  9,5 Mkr
 • Antal anställda
  39
  41
 • Spiltans ägarandel är på 31 %
Till JLMs hemsida
Aktiv Bo

Gör fastighetsbranschen till en servicebransch genom hyresgästenkäter på nätet

Aktiv Bo har under 2016 förstärkt sin position som marknadsledare för hyresgästundersökningar i Sverige och har nu stora framgångar på den nya marknaden Tyskland. En ny kund är Vonovia som med 360 000 hyresrätter är Europas största bostadsbolag. I hela Sverige finns det 1,5 miljoner hyresrätter och Aktiv Bos kunder förvaltar ca 40 % av dessa. Spiltan investerade i fastighetsutvcklingsbolaget Aktiv Bo i september 2009.

"Spiltan kommer att bli en väldigt bra förstärkning i styrelsen och fungera som ett bra bollplank i den fortsatta utvecklingen av Aktiv Bo."

Erik Högberg
VD och huvudägare
Aktiv Bo
Arbetar med att ge bostads- och fastighetsföretag underlag för verksamhetsstyrning.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  30,2 Mkr
  27 Mkr
 • Resultat, ca
  1,4 Mkr
  0,9 Mkr
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är 37 %
Till Aktiv Bos hemsida
Talently

Talently - hjälper företag att nå, attrahera och rekrytera rätt talanger

Att få tag på rätt personal och vara en attraktiv arbetsgivare blir allt viktigare för företag. Om man är nöjd med sitt nuvarande arbete är man kanske också mindre intresserad av platsannonser. Det är drivkraften bakom Talently ( fd Careereye). Då Spiltan gick in som partner var Careereye huvudsakligen en ratingsajt för arbetsgivare där nuvarande och tidigare anställda kan ge omdömen om arbetsgivaren. Affärsmodellen bygger på ett abonnemang där arbetsgivare betalar för att kunna informera om sina företag. Careereye hade en existerande annonsförsäljning av platsannonser men behövde kapitalet från Spiltan för att bygga upp den nya abonnemangstjänsten.

Careereyes huvudägare Henrik Denebrandt och VD Johan Kadar är duktiga entreprenörer som tidigare byggt upp flera affärsverksamheter. Då Careereye har växt och breddat sitt produkterbjudande inom digital rekrytering och employer branding valde man under våren 2017 att byta företagets bolagsnamn till Talently. Careereye, som är arbetsmarknadens omdömessajt med över 60.000 omdömen, betyg och löner, fortsätter att drivas som en produkt inom affärsområdet employer branding. Spiltans Investment manager, Håkan Sjunnesson, är styrelseordförande i Talently.

Bolaget redovisas tills vidare i posten ”Övriga onoterade innehav” i Spiltans uppskattade substansvärde. Ge omdömen om din nuvarande och tidigare arbetsgivare på www.talent.ly

"Det känns glädjande och stimulerande att få en långsiktig partner med stor erfarenhet av tillväxtbolag som investerare inför vår fortsatta expansion. Hittills har vi satsat egna pengar, men för att nå en stark position internationellt behöver vi en erfaren kapitalstark partner i ryggen. Spiltan känns som helt rätt val för oss"

Johan Kadar
VD och delägare, Maj 2010
Talently (f d Careereye)
Digital rekrytering och employer branding samt ratingsite för anställda.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  19 Mkr
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
  35
 • Spiltans ägarandel är på ca 33 %
 • Talently redovisas till vidare under posten Övriga onoterade bolag.
Till Talentlys hemsida
Qvalia

Moderniserar och effektiviserar företags bokföring, fakturering och transaktionshantering

Qvalia är Nordens ledande konsultföretag inom transaktionshantering. De har insett att modern bokföring och fakturering är trasiga processer utan äkta anpassning till möjligheterna som digitaliseringen innebär. Nu ska Qvalia lösa det.

Qvalias plattform för automatiska transaktioner möjliggör för företag att förändra sättet de hanterar och samarbetar inom försäljning och inköp. Det är den enda lösningen för helt digitaliserade och automatiska fakturaprocesser. Resultatet är ökad produktivitet och realtidsanalyser över organisationens inköp. Kostnaden för fakturahantering minskar. Felaktigheter och avvikelser elimineras. Aldrig mer missförstånd kring ordrar och avtal. Inköpsbeslut fattas i kraft av total insikt i organisationens inköp; varje leverantör, varje rad på fakturan, varje inköpt penna. Qvalia fungerar sömlöst i den befintliga infrastrukturen. Testa Qvalia i din organisation.

Qvalia har flera gånger blivit utsett till ett av Sveriges snabbast växande företag. Bolaget fick DI Gasell-priset av Dagens industri 2009, 2010 och 2011 samt av norska Dagens Næringsliv 2016 och av danska Børsen 2017. Spiltans kapital bidrog till den nordiska expansionen under 2011 och bidrar nu med transformeringen till att göra Qvalia till ett molnbaserat mjukvarubolag. 


"Som entreprenör är det viktigt med långsiktighet. Inte sällan, går långsiktig målsättning över kortsiktig vinst. Därför kändes Spiltan som ett naturligt val för oss."

Henri Tapale
Grundare, Qvalia.se, 2012
Qvalia
Kontrollerar ekonomitransaktioner för stora företag.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  48 Mkr
  52 Mkr
 • Resultat, ca
  -5,7 Mkr
  1,6 Mkr
 • Antal anställda
  54 st
  48 st
 • Spiltans ägarandel är 35 %
Till Qvalias hemsida
Emerse

Hittar effektivast möjliga målgrupp för videoannonsering på nätet

I december 2014 förvärvade Spiltan 36 % av aktierna i videoannonseringsbolaget Emerse i Lund. Bolaget har en avancerad algoritm som hjälper reklamköpare att hitta sin målgrupp för videoreklam och samtidigt sänka sina kostnader. Emerse kan på några mikro-sekunder bedöma hur intressant en besökare är på en site och kan sedan lägga ett bud på en videovisning.

Ur Spiltans årsredovisning 2016: 
Expansionen fortsatte och trenden att se på TV via nätet eller när det passar ökar, vilket ökar möjlig-heterna för Emerses riktade videoreklam. Av ungdomar har jag lärt mig att det gamla sättet att samlas och se på ett stort event på TV kallas för ”lägerelds-TV”. Något som hela tiden minskar. Utmaningen för Emerse är att de flesta reklamköpare har begränsad kompetens i hur man köper digitala medier. Fortfarande köper många företag sin reklam via mediabyråer som är en viktig kundgrupp för Emerse men bolaget säljer också direkt till reklamköparna. En viktig utveckling är att Emerse kan erbjuda kunderna att själva sköta hur man lägger ut videoannonser på nätet och analyserar resultatet.

Trevligt var att grundaren, Carl-Johan Grund, blev utnämnd till årets företagare 2016 i Skåne av föreningen Företagarna.

Värdering: För att få resurser för att öka satsningarna gjorde bolaget på hösten 2016 en riktad emission till Spiltan på 5 miljoner kronor. Det bolagsvärde som den emissionen gjordes till har sedan använts i Spiltans uppskattade substansvärde.


"Genom Spiltan får vi tillgång till kompetens och kapital inför vår fortsatta internationella expansion."

Carl-Johan Grund
VD och grundare, Emerse, April 2015
Emerse
Videoannonseringsbolag.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  24,4 Mkr
  21 Mkr
 • Resultat, ca
  -3,7 Mkr
  -1,2 Mkr
 • Antal anställda
  18 st
  11 st
 • Spiltans ägarandel är 42 %
Till Emerse's hemsida
Nuvoair

Leading the way in home spirometry

Spiltan investerade i Nuvoair (Pond Healthcare Innovation AB) i början av 2017 i samband med att företaget lanserade Air Smart Spirometers på konsumentmarknaden.

I september månad inledde bolaget ett partnerskap med Novartis Pharma AG för att möjliggöra spridning av NuvoAirs teknik till läkare över hela världen.  Partnerskapet kommer att förstärka NuvoAirs position som den ledande leverantören av spirometrar för mobila plattformar och Novartis engagemang för att möta behovet av medicinsk hjälp för personer med andningssvårigheter.


Sjukdomar i andningsvägarna är ett stort hälsoproblem över hela världen och kostar samhället miljarder dollar. Sena diagnoser, som när det gäller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) kan röra sig om många år, och bristen på effektiva övervakningsverktyg är två viktiga bidragande orsaker till den enorma hälsobördan.

NuvoAirs teknik och smarta utförande kan göra stor skillnad för de miljoner människor som lider av astma och andra andningssvårigheter. Tidigare har Spirometrarna varit skrymmande och komplexa anordningar som enbart använts på sjukhus och av utbildad personal. Air Smart har förenklat spirometern genom att utforma den så att den kan användas direkt av patient och läkare över hela världen. 

Air Smart Spirometern är den första ”ultra-portabla” spirometern som kan anslutas till en smart-phone. Den lanserades i Europa 2016 och har snabbt rönt stor framgång på marknaden med tusentals sålda enheter, både till läkare och patienter i över 20 länder. Apparaten har vunnit flera designpriser under 2016, såsom ”the Red Dot Design Award och the Design S Award.

Nuvoair
Mobila spirometrar - ett övervakningsverktyg för personer med andningssvårigheter.
 • År
  2017
 • Omsättning, ca
 • Resultat, ca
 • Antal anställda
 • Spiltans ägarandel är 22,5 %
Till Nuvoairs hemsida

Noterade investeringar

Guideline Geo

Världsledande inom kartläggning av geologiska förutsättningar under jord.

Under senare år har Spiltan, förutom att investera i onoterade, stabila bolag, tagit lite större långsiktiga positioner i noterade bolag som vill ha långsiktiga ägare. Ett sådant exempel är Guideline Geo på NGM Equity där Spiltan tillsammans med Investment AB Chiffonjén tagit en långsiktig huvudägarposition. 

Bolaget har en snart 100-årig historik och har flera unika teknologier för undersökning under jorden, som är ett tillväxtområde. Det var ordförande för bolaget som kontaktade Spiltan då han läst en artikel på nätet där jag uttryckte att vi var intresserade av att ta denna typ av positioner.

Läs gärna artikel på Realtid.se:
"Vi letar efter entreprenörer som byggt upp ett företag"


Guideline Geo
Utrustning för att mäta under jorden
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  128 Mkr
  130 Mkr
 • Resultat, ca
  3,6 Mkr
  5,8 Mkr
 • Antal anställda
  79 st
  76 st
 • Spiltans ägarandel är ca 6 %
Till Guideline Geos hemsida
Samhällsbyggnadsbolaget SBB

Äger och förvaltar bostad- och samhällsfastigheter i hela Sverige

Spiltan apporterade vid årsskiftet 2016/17 in det näst största innehavet i portföljen, Kuststaden Fastigheter AB, till det nybildande fastighetsbolaget SBB. Spiltan investerade i Kuststaden år 2012 och under den tid Spiltan varit delägare har fastighetsbeståndet fördubblats från 60 000 m2 till över 120 000 m2.

Berkshire Hathaway

Price is what you pay. Value is what you get.

Ur Spiltans årsredovisning 2016:
Spiltan har under året ökat innehavet i Berkshire Hathaways A-aktie och vi äger vid årsskiftet 19 stycken (pris per styck 244 000 dollar). Det har varit en framgångsrik placering då kursen ökat med 23 % under året och vi gillar aktien som har begränsad nedsida då Buffett köper tillbaka aktien med den stora kassan om den skulle falla till 120 % av bokförda värden på innehaven (ca 200 000 dollar).

Stämman besöktes återigen. Den här gången med en grupp från Privata Affärer och förutom lördagens årsstämma hade vi under fredagen en rundtur i ”Buffett land”. Årets köprekommendation på Berkshire Hathaway summerades i Sparrebell nr 108: Warren Buffett lär ut mer än att bli rik

Den första officiella köprekommendationen gjorde jag i mars 2004 med Sparrebellen nr 4: Sluta spara i storbankernas globalfonder och då kostade A-aktien 84 000 dollar. 1997 när Spiltan gjorde sin första stora emission på 325 kronor kostade A-aktien 32 000 dollar så efter de senaste årens uppgång har Spiltan faktiskt haft en bättre utveckling men det är ingen rättvis jämförelse då Buffett haft det mycket tuffare med så mycket kapital att placera. 

Lärdom återigen: Bra bolag skall man köpa och behålla. Notera också att Spiltan Globalfond Investmentbolag har Berkshire Hathaway som största innehav med en vikt på ca. 8 %.

.

"Per, Many thanks and I hope I last as long as the carving."

Warren Buffett
TACKBREV FÖR INSTIFTANDE AV ALTERNATIVT NOBELPRIS I FORM AV HÄLLRISTNING I TANUMS HEDE SOM SPILTAN VAR MED OCH SPONSRADE, DECEMBER 2012. Hällristningen tros hålla i över 3000 år.
Berkshire Hathaway
Amerikanskt konglomerat. Äger bl a andelar i Wells Fargo, American Express och Coca Cola company.
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  224 Bill $
  211 Bill $
 • Resultat, ca
  24 Bill $
  24 Bill $
 • Antal anställda
  367 671 st
  361 270 st
 • Spiltans ägarandel är 0,00012 %
Till Berkshire Hathaway's hemsida
Cinnober

Utvecklar lösningar för börshandel, riskhantering och andra finansiella tjänster

Cinnober levererar börshandelssystem till världens börser. Företaget bildades 1998 i Stockholm och sysselsatte då 4 personer. Idag är man drygt 250 personer och har fått en rad internationella utmärkelser för sina system. Efter några tuffa år verkar nu investeringarna på finansmarknaderna ta fart. Under 2015 fick Cinnober en viktig order från Australian Securities Exchange (ASX) och levererar nu realtids clearingssystem till Brasilien, Dubai och London Metal Exchange.


Under 2016 fortsatte framgångarna för Cinnober och förutom den traditionella affären att göra handelssystem för världens börser får bolaget nu även in nya kunder (bland annat JPX i Japan) för bolagets realtidsclearing system. Cinnober har också förvärvat BOAT i London som säljer rapporteringssystem för aktietransaktioner till finansiella aktörer. Bolaget har också ändrat affärsmodell och mer än 60 % av intäkterna är nu återkommande. Framgångarna och det allmänna intresset för fintechbolag har gjort att börskursen under 2016 ökade med 100 %.

"Cinnober är lyckligt lottade att ha ägare som Spiltan. Där fick vi en ägare för drygt 10 år sedan som agerar väldigt långsiktigt, som hurrar på från sidan men samtigt ställer realistiska krav. Om alla ägare vore som Spiltan skulle svenskt näringsliv fungera ännu bättre."

Nils-Robert Persson
Ordförande och huvudägare
Cinnober
Leverantör av Börshandelssystem
 • År
  2016
  2015
 • Omsättning, ca
  331 Mkr
  300,5 Mkr
 • Resultat, ca
  9,6 Mkr
  -16 Mkr*
 • Antal anställda
  290 st
  242 st
 • Spiltans ägarandel ca 1 %
 • * engångsnedskrivning av aktier på 37 Mkr
Till Cinnobers hemsida