Spiltan har varit med och byggt upp Paradox Interactive till ett av världens mest framgångsrika gamingbolag inom strategispel. Vi har fortsatt vara en aktiv storägare även efter succénoteringen på börsen 2016 – som utmanade konventioner och gjordes via aktiebaserad crowdfunding.

paradoxinteractive.com

Första investering
2010
Ägarandel
ca 17%
Investment Manager
Håkan Sjunnesson
Fredrik Wester CEO, Paradox
Charlotta Nilsson COO, Paradox
Alexander Bricca CFO, Paradox

Från 20 anställda till ett miljardbolag

När Spiltan kontaktade Paradox första gången var bolaget inte redo för att ta in externa delägare. Det tog nästan två år innan vi gjorde vår första investering i spelutvecklaren, där vi lärde känna varandra väl och byggde upp ett ömsesidigt förtroende. Tre faktorer var avgörande för vår investering. Vi såg en stark entreprenör i vd:n Fredrik Wester – för oss är människorna bakom ett bolag oerhört viktiga. Redan då hade Paradox starka varumärken i sin spelportfölj som man kunde vidareutveckla, exempelvis spelet Europa Universalis. Dessutom var digital distribution på frammarsch – och vi bedömde att det borde gynna just den typen av nischade spel som Paradox tog fram. Det kan vara svårt att föreställa sig idag, men år 2010 såldes de allra flesta spel fortfarande fysiskt, via butiker och affärer, vilket gjorde det svårt att få lönsamhet på smalare spel.

Spelserien Europa Universalis har genererat intäkter i över tjugo år.

Med kapital från Spiltan Invest kunde Paradox få bukt med sin likviditetsbrist och fokus kunde flyttas till utveckling av bolaget. År 2009 omsatte bolaget ca 40 miljoner kr och hade runt 20 anställda. Spiltans investment manager, Håkan Sjunnesson, har som styrelseordförande bidragit till att professionalisera processer kring spelutveckling, finansiell planering och expansion. Genom att stötta Fredrik Wester och Paradox ledningsgrupp har Spiltan hjälpt till att skapa förutsättningar för tillväxt. Redan tre år efter vår första investering hade omsättningen ökat till 198 miljoner kr. År 2018 passerade omsättningen för första gången miljarden och landade på 1 228 Mkr med ett rörelseresultat på 455 Mkr.  

Världens första börsnotering via crowdfunding – Paradox IPO

År 2016, sex år efter Spiltans första investering, var Paradox redo för nästa fas. Att gå till börsen var ett naturligt nästa steg i utvecklingen. Här har Spiltan stöttat bolaget i dess vilja att göra något nytt och annorlunda, där anställda och fans skulle ha möjlighet att vara med på gamingbolagets fortsatta resa. Eftersom privatpersoner normalt sett erhåller liten eller ingen tilldelning vid attraktiva noteringserbjudanden, genomförde Paradox världens första stora börsnotering via crowdfunding med hjälp av Spiltans portföljbolag Pepins.

Aktier för över 100 miljoner kr tilldelades enligt först-till-kvarn principen och med omedelbar tilldelning via Pepins plattform i en banbrytande digital process, uppdelad i omgångar. Aktierna i den första omgången tog slut på en kvart – och i den sista på åtta minuter. Inte nog med att detta blev den mest uppmärksammade börsnoteringen i Sverige det året. Paradox IPO blev också den största aktiebaserade crowdfunding-rundan i världen.

Teckningskursen när Paradox noterades på First North fastställdes till 33 kr per aktie, vilket motsvarade ett bolagsvärde om cirka 3,5 miljarder kr. Fem år senare var bolagets börsvärde cirka 20 miljarder kr.

Glädje när börsklockan ringdes och handeln med Paradoxaktien kunde börja.

Spiltan fortsätter vara storägare i Paradox även framåt

Många investerare säljer av sina aktier efter en börsintroduktion eller efter ett förutbestämt antal år. Eftersom Spiltan inte har någon bestämd tidsgräns för hur länge vi är med som investerare i våra portföljbolag har vi valt att fortsätta vara med och utveckla Paradox, även efter noteringen. Eftersom vi har ägt en så pass stor del bolaget (som mest 43 %), har vi emellanåt sålt av Paradoxaktier för att frigöra medel till nya investeringar och utöka Spiltans portfölj.

Vår ambition är att behålla våra innehav lika länge som vi och entreprenörerna kan utveckla bolaget. Vi tror på Fredrik Westers förmåga att skapa värde och driva Paradox framåt och kommer därför fortsätta vara storägare i bolaget.

Paradox styrka är dess organiska tillväxt och goda lönsamhet. Bolaget har en bevisa förmåga att bygga starka varumärken som kan dominera sin genre. Med en stark projektportfölj, fokuserad organisation och en lojal entusiastisk spelarbas bestående av fler än fem miljoner månatliga spelare står Paradox väl rustat för framtiden.

Vill du söka tillväxtkapital?

Vi vet hur man bygger bolag och får verksamheter att växa. Hör av dig om du vill ha en aktiv, långsiktig partner.

Sök kapital