När Spiltan Fonder startades hade bolaget tio kunder och tio miljoner i förvaltat kapital. Tjugo år senare är bolaget ett av de största fristående fondbolagen i Sverige med hundratusentals fondandelsägare.

spiltanfonder.se

Första investering
2002
Ägarandel
85 %
Investment Manager
Per Håkan Börjesson
Erik Brändström Förvaltare, Spiltan Fonder
Jessica Von Otter Ordförande, Spiltan Fonder
Lars Melander VD, Spiltan Fonder

Ett bättre alternativ för sparare – vi startar eget fondbolag

När Spiltan 2002 startade ett nytt fondbolag var drivkraften att ge Sveriges fondsparare ett alternativ till storbankernas fonder – som då totalt dominerade marknaden. När Spiltan Fonder startade hade bolaget tio kunder och tio miljoner kronor i förvaltat kapital. Tjugo år senare är bolaget ett av de större fristående fondbolagen i Sverige, med hundratusentals kunder och ett förvaltat kapital på cirka 100 miljarder kronor.

Många år av slit ger resultat

Eftersom vi har startat bolag själva vet vi vad det innebär. Att det kan ta tid innan affärsmodellen fungerar och intäkterna börjar komma enligt plan. Vi vet hur man kavlar upp ärmarna och fortsätter kämpa för att uppnå sitt mål och förverkliga sina idéer. Att man ibland kan behöva anpassa verksamheten och att livet som entreprenör bjuder på både ständiga utmaningar och mycket glädje.  

Erik Brändström, som var Investment Manager på Spiltan Invest när vi startade fondbolaget, blev förvaltare för en av ursprungsfonderna – Spiltan Aktiefond Stabil, en fond som han förvaltar än i dag. År 2006 tog Erik över som vd för Spiltan Fonder. Med andra ord har han varit med och byggt upp fondbolaget från start. 

Trots att själva fonderna gav god avkastning och utvecklades väl av sig själva var det svårt att i början få tillräcklig volym. Det tog sju år och vi fick ge kapitaltillskott tre gånger innan Spiltan Fonder blev lönsamt. Alltså vet vi på Spiltan Invest av egen erfarenhet att bolag i tidiga faser brukar ta längre tid att utveckla och ofta kräver mer kapital än man tror. Därför vågar vi också vara extremt långsiktiga som investerare.

Helsidesintervju i Dagens industri med Erik Brändström om Spiltan Fonders utveckling.
Spiltan Invests vd inspirerar fler att börja spara

Per H Börjesson, vd för Spiltan Invest, var styrelseordförande i Spiltan Fonder från start till 2020. Hans engagemang för sparfrågor har under åren resulterat i fyra böcker. Hösten 2008, mitt i pågående finanskris, utkom hans första – Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Boken blev en omedelbar succé och såldes i över 100 000 exemplar. Hösten 2009 publicerades Per H Börjessons bok om Warren Buffett och hans investeringsfilosofi – Så här blev Warren Buffett världens rikaste person. I en tid när det fanns relativt lite information om sparande inspirerade Per H Börjesson många svenskar att våga börja spara i aktier och fonder. Han debatterade flitigt i media och stod på spararnas sida – vilket gav uppmärksamhet och draghjälp till Spiltan Fonder. Varje år hör läsare av sig och tackar för att böckerna blev startskottet till deras sparande – och för att deras placeringar i Spiltanaktien eller Spiltan Fonder har gett fantastisk avkastning över tid.

Fortsatt utveckling och tillväxt

Även om Spiltan Fonder numera klassas som ett av de största fristående fondbolagen i Sverige fortsätter bolaget att växa och utvecklas. Fonderna får regelbundet utmärkelser och priser. Allt fler banker och försäkringsbolag väljer att ha med Spiltan Fonder i sina utbud och det förvaltade kapitalet har vuxit nästan varje år. Bara på Avanza har mer än en halv miljon sparare aktivt valt någon av fonderna som Spiltan Fonder erbjuder. Med stolthet kunde Per H Börjesson år 2020 överlämna ordförandeklubban till Jessica von Otter, som även är styrelseledamot i Spiltan Invest. 2021 blev sedan Lars Melander ny vd för Spiltan Fonder, vilket gav Erik Brändström mer tid till aktieförvaltning. Fondbolaget har växlat upp till en ny fas – och som aktiva ägare är vi med på den fortsatta tillväxtresan.

Spiltan Fonders skickliga förvaltarteam

Vill du söka tillväxtkapital?

Vi vet hur man bygger bolag och får verksamheter att växa. Hör av dig om du vill ha en aktiv, långsiktig partner.

Sök kapital