Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Spiltans resa med Paradox Interactive

Långsiktig #partner på framgångsfärden

Så blev Paradox Spiltans största succé

Den hittills mest betydelsefulla och framgångsrika affären under Investment AB Spiltans drygt 30-åriga historia är investeringen i det idag börsnoterade dataspelsföretaget Paradox Interactive. När Spiltan kom in som ägare 2010 fanns redan företagets affärsidé, att både utveckla egna dataspel och fungera som förläggare för andras, på plats och verksamheten var både snabbt växande och lönsam, men inte utan utmaningar. Entreprenören Fredrik Wester har själv (DI Digital 25/11-2017) beskrivit tiden före Spiltan som ”sju år av akut likviditetsbrist” där han under ett antal år lade upp till halva sin arbetstid bara på att sälja och finansiera.

Genom Spiltan fick Paradox en stabil, aktiv och långsiktig ägare som kunde bidra med både tillväxtkapital, erfarenhet och kompetens. Spiltans viktigaste bidrag till framgången är därför kanske det arbete vår Investment Manager Håkan Sjunnesson lagt som styrelseordförande i bolaget där han med sin långa erfarenhet bidragit till att utveckla ledningsgrupp, rekrytering och strategiarbete.

Tillsammans med sina medarbetare har Fredrik Wester byggt ett framgångsrikt, internationellt företag med miljoner spelare och fans. Kärnan är de egna storsäljande dataspelen Crusader Kings 2, Europa Universalis IV, Stellaris och Cities: Skylines som alla skördat stora framgångar.

Vad är hemligheten bakom Paradox stora framgångar?

Det finns flera anledningar till företagets starka utveckling:

  • Nöjda spelare. Paradox utvecklar avancerade och krävande spel. Spelarna lägger därför ner mycket tid – ofta flera hundra timmar – och ett stort engagemang på att bemästra spelen.
  • Ständig förbättring. De engagerade spelarna ger en mer stabil kundbas som dessutom gärna uppgraderar sin upplevelse med förbättringar och tillägg.
  • Smart distribution. Paradox var tidiga med att flytta försäljningen från boxar/skivor köpta i en butik eller via postorder till direkta nedladdningar via nätet. Det gör det både lättare att locka nya spelare och minskar distributionskostnaderna.

Paradox utmärkte sig genom att det från start fanns duktiga entreprenörer som vi på Spiltan kände stort förtroende för. Vi vågade därför redan från början satsa en betydande del av Spiltans portfölj på Paradox. Idag är Paradox, inte minst efter börsnoteringen på First North i maj 2016, Spiltans i särklass största och viktigaste innehav. Trots att Spiltan vid några tillfällen sålt aktier i bolaget är vi kvar som långsiktig huvudägare tillsammans med Fredrik Wester. I samband med genomförda försäljningar av aktier i Paradox har Spiltans vd Per H Börjesson, med glimten i ögat, kallat Paradox-försäljningen för ”årets sämsta affär” (och då aktien har ökat i pris efter försäljningarna har det så här långt visat sig vara en korrekt kommentar).

Hur vågar Spiltan satsa så mycket på ett enda innehav?

En av de vanligaste frågor vi får är hur vi vågar ha så stor del av vår portfölj i ett enda innehav. Att Spiltan behållit så stor del i Paradox är den avgörande förklaringen till den fantastiska utveckling vår egen aktie har haft på senare år. Vi gör det utifrån den legendariske investeraren Warren Buffetts råd om att ”diversifiering är till för dem som inte vad de håller på med” och att ”diversifiering bevarar värde medan koncentration bygger värde”.

Redan när Spiltan började sin resa som ägare i Paradox vägde bolaget tungt i vår portfölj. Vi vågade satsa på det vi trodde på och orkade vara långsiktiga i vår investering. Det vill vi fortsätta vara, övertygade om att ett av de största misstagen man kan göra som investerare är att sälja av bra bolag för tidigt.

Samtidigt vill vi vara tydliga mot våra egna aktieägare och andra. Därför har vi i varje årsredovisning sedan 2012 upprepat att ”Paradox fortsatta utveckling kommer att ha stor betydelse för Spiltans framtida utveckling”. Detta gäller även framöver.

Vi gillar alltjämt Paradox och bolagets vilja att välja egna vägar - ”the Paradox way”. Exempel på detta är när man vid börsintroduktionen inte bara erbjöd de egna medarbetarna förtur till aktier utan skapade en liknande möjlighet även för företagets mest trogna spelare och fans via Pepins, ett av Spiltans andra portföljbolag.

Vi gillar helt enkelt den långsiktighet och målmedvetenhet som präglar Paradox:

  • Fokus. De fortsätter utveckla spel riktade mot trogna fans och spelare, riktiga ”hard core gamers”.
  • Rådighet. Att de är noga med att själva äga de immateriella rättigheterna till spelen, vilket säkrar intäktströmmarna på lång sikt.
  • Utveckling. Den höga investeringstakten och det intensiva arbetet med att ta fram nya spel.
  • Potential. Det verkligt internationella perspektivet: hela världen som potentiell marknad.

Hur stort kan Paradox bli?Våren 2020 har Paradox ett börsvärde på över 20 miljarder kronor, men för Fredrik Wester och hans medarbetare har arbetet bara börjat. Kan de fortsätta växa? Kanske med tiden till och med utmana jättar som Electronic Arts med ett börsvärde på över 250 miljarder kronor? Det får tiden utvisa. Men vi på Spiltan är gärna med även på den fortsatta resan.


Läs mer