Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Spiltans "bästa" under 30 år

Vad har vi gjort bra på #Spiltan?

I samband med Spiltans 25-årsjubileum tog vi fram ett antal tavlor på alla ”misstag” vi gjort sedan vi startade verksamheten. Ni kan studera dem på nedersta planet i Spiltans lokaler eller läsa dem på Spiltans hemsida www.spiltan.se under fliken Om oss/Vår historia. Men nu när vi även inrett ett konferensrum på Spiltans entréplan tyckte vi att det var dags att även beskriva våra bästa affärer under mer än 30 år:


Starta en aktieklubb (1986)

När man tar in studiekamrater, vänner och släktningar som ägare i en aktieklubb är det naturligt att se aktieägarna som långsiktiga partners. Då är det självklart att man skall behandla dem schysst, skicka saklig information om vad man håller på med och åtminstone en gång om året bjuder vi in till Sveriges trevligaste årstämma. Dessa värderingar ger en stor fördel gentemot andra bolag när man ökar nätverket med allt fler medlemmar.

Köpa 50 böcker om Warren Buffett (1996)

När Spiltans VD Per H Börjesson läste den första riktiga biografin om Warren Buffett ”Making of an American Capitalist” av Roger Lowenstein blev det självklart att man skall köpa och behålla och vara långsiktig i sin placeringsfilosofi. Vi hade då funderingar på att vi skulle göra om aktieklubben Spiltan till ett professionellt investmentbolag så Per H gick till Akademibokhandeln och köpte 50 exemplar som han delade ut som julklapp till existerande och potentiella aktieägare. Många av dem satsade sedan pengar när Spiltan gjorde en aktieemission 1997 och Spiltan hade fått en husgud i Warren Buffett.

Noterade aktier (1997- )

Till skillnad från andra som investerar i onoterade bolag har Spiltan alltid haft idén att ha en noterad portfölj som gett mycket bättre avkastning än om vi hade haft likviditeten i ränteplaceringar. Då vi fokuserat på stabila lönsamma börsföretag har denna förvaltning haft mindre risk än den onoterade portföljen.

Placeringar i fastighetsbolag (1998- )

En av Spiltans första affärer var placeringen i bostadsfastighetsbolaget Förstaden. På drygt ett år fick vi 120 % i avkastning. Sedan har vi fortsatt med investeringar i fastigheter i bolagen Vestigia, Kuststaden, SBB och Kuststaden Projektutveckling som alla har blivit eller har potential att bli bra affärer. Fastigheter har visat sig vara bra långsiktiga placeringar.

Spiltan Fonder (2002- )

Med devisen ”Sveriges sparare behöver ett bättre alternativ” startades Spiltan Fonder med 10 kunder och 10 miljoner kronor. 15 år senare har vi ett etablerat fondbolag med över 40 miljarder kronor i förvaltat kapital och har stor potential att bli ännu större på fondmarknaden. Att starta fondbolaget är en av Spiltans bästa affärer och nu har bolaget många hundratusen nöjda kunder.

Alternativa aktiemarknaden/Pepins (2002 - )

Baserat på Spiltans egen önskan om att inte utsätta sina aktieägare för den kortsiktiga aktiemarknaden startade vi Alternativa aktiemarknaden för bolag som har många aktieägare men inte vill ha daglig handel. År 2016 startades equity crowdfundingbolaget Pepins.com som bygger på konceptet ”delägarkraft” dvs kraften av många och företag-samhet där fler ges inflytande. Alternativa är nu en integrerad del av Pepins Group.

Minoritetsposter i onoterade bolag (2004- )

Spiltans affärsidé att köpa minoritetsposter i lönsamma onoterade bolag tillsammans med entreprenörer som vill utveckla sina bolag på lång sikt har varit ett framgångskoncept. Idag har Spiltan en spännande portfölj av dessa bolag. Försäljningarna av bland annat Apipro, Digilär, Emric, Kuststaden och Persea har Spiltan visat att det går att få höga avkastningar på denna typ av investeringar.

Berkshire Hathaway (2005- )  

Det tog ett tag innan vi fattade vilken bra placering Berkshire Hathaway är och de första fyra A-aktierna köptes för 90 000 dollar. Sedan har vi successivt ökat innehavet och kursen har hela tiden gått stabilt uppåt.

Aktier på Alternativa aktiemarknaden (2005- )

Under åren har vi successivt ökat exponeringen mot aktierna som handlas på Alternativa listan varav flera utvecklats bra. Exempel på bolag som sedemera köpts upp till höga kurser är AnoxKaldnes, CarmelPharma, Dialect, Rasta och Senseair.

Paradox Interactive (2010 - )

Bolaget har haft en fantastisk utveckling och även om vi inte var några branschexperter gillade vi entreprenören Fredrik Wester och såg möjligheterna med digitala nedladdningar av spel. Dessutom satsade vi hela 10 % av substansen i ett bolag och Spiltans styrelse har vågat behålla ett stort innehav trots att bolaget utgjort en allt större del av portföljen.