Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Splitt, rabatt, börsnotering?

En #pizza blir inte större om man delar den!

Varför splittar inte Spiltan aktien??

Till stor glädje för både oss på Spiltan och våra aktieägare har Spiltanaktien haft en fantastisk utveckling som också har gått väldigt fort de senaste tre åren. Den 31/12 2015 handlades aktien till 1 250 kr, den 31/12 2016 till 2 550 kr och sedan dess har kursen fortsatt att stiga - se gärna kursutvecklingen här.

Vi får då och då frågor om huruvida Spiltan funderar på att splitta aktien nu då den betingar ett så högt värde.

Nedan en repetition av vad VD, Per H Börjesson tidigare sagt och hur han och Spiltans styrelse fortfarande ser på detta:

Standardsvaret som jag givit på årsstämmor under många år är att “en pizza inte blir större om man delar på den”. Givetvis är det så att en ”billigare” aktie skulle underlätta handel och ”psykologiskt” göra Spiltanaktien mer attraktiv. Men en aktie är en andel av ett bolag och det innebär att bolag som har 300 miljoner aktier som kostar 100 kr faktiskt har ett högre värde (3 miljarder) än ett bolag som har 322 450 aktier som kostar 13 500 kronor . Spiltans höga aktievärde och val av handelsplats gör dessutom att vi attraherar långsiktiga aktieägare som vill vara med på en spännande aktieresa istället för kortsiktiga spekulanter och daytraders.

Rabatt på Spiltanaktien

Spiltans kurs har stigit kraftigt och för många som har haft aktierna länge och behöver kapital till andra saker är det kanske naturligt att passa på att sälja och det blir ett säljtryck vilket medfört att Spiltanaktien handlats till en substansrabatt. Ytterligare en förklaring är att ett innehav står för en så stor del av substansen.

Generellt sett har investmentbolag rabatt för att de saknar säljkanaler. Jag har beskrivit detta närmare i en Sparrebell som du kan läsa på Sparklubben.se: Sparrebell Nr 62: Investmentbolag har rabatt för att de saknar säljkanaler

Under 2017 har därför marknadsföringen av aktien fortsatt och i samband med att vi presenterade substansen i november gjorde jag en Audiocast-presentation via Financial Hearings (du kan lyssna till  den i Spiltans Nyhetsflöde per den 7 november). 

I januari 2017 presenterade SvD börsplus en analys av Spiltanaktien och i maj konstaterade Börsveckan att Spiltan på fem år haft den bästa utvecklingen av Sveriges investmentbolag. Några exempel på ytterligare presentationer av Spiltan är hos: Aktiespararna i Täby, nätverket för Rögle supporters i Helsingborg, seniorföretagarna i Simrishamn, fackförbundet Unionens medlemmar på Volvo PV i Göteborg och på Aktiespararnas stora Börskväll på Rival i Stockholm i december. Vid varje handelstillfälle tillkommer det oftast över 50 nya aktieägare vilket är riktigt roligt, framförallt då det är många yngre personer som upptäckt Spiltanaktien. Notera också att även Investor handlas med en rabatt på nästan 30 %.

Ingen börsnotering av Spiltan

Vi får också frågor från aktieägare om huruvida det inte är dags att börsnotera Spiltan. Substansen är nu så stor och vi har så många aktieägare att vi skulle kunna platsa på Mid Cap-listan på Stockholmsbörsen. Men Spiltan har inte några sådana planer, av följande skäl:

Kostnader: En flytt skulle ställa krav på redovisning, personal, informationsgivning till följd av den kontinuerliga handeln som skulle kosta minst 2 miljoner kronor om året. Det är en meningslös kostnad för långsiktiga ägare som inte planerar att sälja sina aktier. Dessutom slipper nu Spiltan kortsiktiga ägare och robothandlare som kör upp och ner kurserna på börsen med 3-4 % nästan varje dag.

Rättvis fördelning av aktier: Principerna för fördelning av aktier som finns på Alternativa listan innebär att även de köpare som vill köpa enstaka aktier får aktier och de som vill sälja mindre poster får möjlighet till det.

Lika information för alla: Inför varje handelstillfälle på Alternativa aktiemarknaden går Spiltans styrelse ut med information om det uppskattade substansvärdet. När man har daglig handel kan det innebära att alla inte har samma information.

Spiltan bygger nätverk: Dessutom bygger Spiltan ett nätverk och tror att om vi har långsiktiga ägare kan de förr eller senare bidra till vår utveckling genom att till exempel tipsa om nya investeringar som de upptäcker. Ganska ofta får jag också tacksamma kommentarer från aktieägare som erkänner att det är tur att Spiltan inte handlats dagligen för då hade de sålt aktierna när de dubblade i värde första gången och gått miste om en fantastisk aktieutveckling.  

Att handla på Pepins.com

Vi har även fått en del propåer om att det kan vara svårt att komma igång och handla på Pepins.com då man inte förstår hur man ska registrera sig mm. Tyvärr har det över lag blivit krångligare att handla aktier  Finansinspektionen idag ställer höga krav. Vid registreringen på Pepins.com måste man antingen använda sig av Bank-id (vilket förekommer på alla digitala sajter) eller skicka in anmälningsblankett med vidimerad kopia på Id-handling. När du väl är registrerad som kund ska det inte vara några svårigheter att handla bolagen som finns på Pepins.com/Alternativa Listan. På förekommen anledning håller bolaget även på att förenkla hemsidan så vi hoppas det ska bli ännu enklare framöver. https://www.pepins.com/trading/spiltan