Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Spiltans webb. Om cookies på spiltan.se

Jag godkänner
Sura Magnets - Hur familjen kan vara kvar som delägare

Spiltan som #långsiktig ägare ger trygghet.


Hur familjen kan vara kvar som delägare

Sura Magnets grundades 1954 som ett dotterbolag till Surahammars Bruk, men flyttade till sin nuvarande anläggning i östgötska Söderköping år 1996. Företaget är idag Skandinaviens ledande tillverkare av permanentmagneter. Bolagets magneter används främst inom fordonsindustrin. En standardbil kan ha upp till 150 olika magnetlösningar - från växelspak och styrning till bilens automatiska dörröppnare och multifunktionsreglage. Men Suras magneter används också i såväl hörapparater som joysticks.

Efter att Spiltans VD Per H Börjesson fått upp ögonen för företaget i en Dagens Industri-artikel (länk https://www.di.se/di/artiklar/2015/1/26/drar-till-sig-kunder/) skickade han sin bok om Warren Buffett samt ett brev om Spiltan till bolagets ägare Bertil Torgilsmark. Familjen hade i det läget rätt långt gångna planer på att sälja hela bolaget, men valde istället att låta Spiltan köpa en minoritetsandel på 45 procent. För Bertil Torgilsman erbjöd Spiltan en mer attraktiv lösning där familjen kunde behålla en stor andel i bolaget samtidigt som Sura Magnets fick en långsiktig ägare som köper för att behålla. Samtidigt klev den lokale entreprenören Thomas Wernhoff in som delägare och styrelseordförande.

Spiltan som ägare och partner

Till ägarkretsen hör även företagets VD Tommy Andersson som i Spiltan ser en stabil och långsiktig partner som finns där med stöd och hjälp men som i stort låter ledning och medarbetare fortsätta det dagliga arbetet med att utveckla företaget. Spiltans finansiella muskler skapar samtidigt trygghet för kunder, leverantörer och inte minst medarbetarna. De bidrog även till att Sura Magnets kunder förhandla sig till bättre lånevillkor och sänka räntekostnaderna.

Det vi på Investment AB Spiltan gillar mest med Sura Magnets är:

  • Kompetens. Vi använder alltmer av magneter för att styra motorer, maskiner och robotar. Sura Magnets har här en unik kompetens och avancerade produkter nischade mot en spännande tillväxtmarknad.
  • Internationellt. Nästan 75 procent av företagets försäljning går på export med många av världens finaste företag som kunder i över 44 länder.
  • Automatisering. Allt mer av världens produktion och service kommer ske genom automatiserade processer eller via robotar. I ett alltmer effektivt flöde från råvara till slutkund kan Sura Magnets produkter fylla en viktig funktion. Samtidigt har man själva också varit duktiga på att skapa en egen effektiv, flexibel, modern och till stora delar automatiserad värdekedja.  

Hur ser framtiden ut för Sura Magnets?

Sura Magnets har både fötterna stabilt placerade i Söderköpings östgötska mylla och en spännande möjlighet att ta stora kliv ut på en växande världsmarknad. Nyckeln ligger i att ständigt förbättra produkterna samtidigt som man kan dra till sig och behålla nödvändig spetskompetens inom magnetism och produktion.