Spiltans Historia

Spiltan blev ett aktiebolag 1986 med ett kapital på totalt 200 000 kr. Sedan dess har investmentbolaget haft en fantastisk utveckling.

Spiltan Invest har investerat i svenska företag i mer än 35 år. Verksamheten startade 1986 som en aktiesparklubb av vänner som studerat industriell ekonomi på Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet. Det satsade kapitalet på 40 000 kr dubblades på ett år – vilket gav mersmak. Aktiesparklubben blev ett aktiebolag 1986 och sedan dess har investmentbolaget fortsatt att växa och utvecklas. År 2022 var Spiltans portfölj värderad till cirka 7,5 miljarder kr.


1997

År 1997 genomfördes en nyemission som tillförde Spiltan Invest 13 miljoner kronor och gav vd och medgrundaren, Per H Börjesson, möjlighet att arbeta heltid med Spiltans investeringar. 1997 var också året som Per H Börjesson upptäckte Warren Buffett och hans investeringsfilosofi. Att behålla investeringar långsiktigt blev en grundvärdering.

2002

År 2002 startade vi Spiltan Fonder och marknadsplatsen Alternativa Listan – så vi vet exakt vad det innebär att starta och bygga företag.

2003

Från och med 2003 fokuserar vi på att investera i minoritetsandelar i tillväxtbolag. Det ger företagsledningar och skickliga entreprenörer möjlighet till fortsatt stort ägande, inflytande och ansvar i det egna bolaget.

2021

År 2021 noterades Spiltanaktien på innovativa NGM PepMarket, där den handlas en dag i veckan, på tisdagar. Det ger alla möjlighet att hinna ta del av information inför varje handelstillfälle. Något som gör aktiehandeln mer rättvis och ger alla investerare samma förutsättningar. I sann Spiltananda bjöds alla aktieägare in till den livesända klockringningen. Cirka 400 aktieägare kunde även närvara fysiskt och passade på att fira denna milstolpe med oss.